Ονομάζεται Aarok και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά προ ημερών, στο πλαίσιο της έκθεσης Paris Air Show που πραγματοποιείται στη γαλλική πρωτεύουσα το διάστημα μεταξύ 19 και 25 Ιουνίου.

Ο λόγος για ένα γαλλικής κατασκευής οπλισμένο drone κατηγορίας MALE (medium-altitude, long-endurance).

Με εκπέτασμα πτερύγων 22 μ, μήκος 14 μ, ωφέλιμο φορτίο άνω των 3 τόνων, αυτονομία 24 ωρών, μέγιστη ταχύτητα 250 Kts και μέγιστο ύψος 30.000 πόδια, το Aarok διαφημίστηκε ως «το πρώτο ευρωπαϊκό drone κατηγορίας MALE».

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Turgis & Gaillard, «το Aarok έχει σχεδιαστεί για να εκτελεί ένα ευρύ φάσμα αποστολών, συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων χερσαίας και θαλάσσιας επιτήρησης, επιθέσεων και επιχειρήσεων ανθυποβρυχιακού πολέμου», ενώ εκείνο θα μπορούσε να φέρει και κατευθυνόμενα πυρομαχικά ακριβείας αέρος-εδάφους AASM Hammer της (επίσης γαλλικής) Safran όπως αναφέρει ο ιστοχώρος DefenseNews.

Ειρήσθω εν παρόδω, με τη Safran υπέγραψαν συμφωνία προ ημερών και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις για την προμήθεια τεσσάρων UAVs τύπου Patroller. Πρόκειται για την υλοποίηση παλαιότερης συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, η οποία τώρα απλά επικυρώθηκε.

Οι Γάλλοι έσπευσαν, από την πλευρά τους, να παρομοιάσουν το Aarok (το οποίο αναμένεται να κάνει την παρθενική του πτήση φέτος) με το αμερικανικό MQ-9 Reaper το οποίο ωστόσο έχει ήδη πίσω του μακρά επιχειρησιακή πορεία ενώ έχει ήδη, εδώ και χρόνια, ενταχθεί και στο οπλοστάσιο των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP, το Aarok (το οποίο θα μπορεί να πλήττει στόχους σε απόσταση έως και 35 χλμ.) κοστίζει λιγότερο από ένα MQ-9 Reaper και δεν έχει κανένα αμερικανικό εξάρτημα, γεγονός που το απαλλάσσει από τον «μπελά» των αδειών εξαγωγής. Κάπως έτσι ωστόσο, το Aarok έρχεται να «κουμπώσει» παράλληλα και στις φιλοδοξίες του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν περί προώθησης της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο απεξάρτησης από τις ΗΠΑ και την αμερικανική αμυντική βιομηχανία.

Το Aarok παρουσιάζεται, λοιπόν, να θέλει να αντικαταστήσει – κάποια στιγμή στο μέλλον – τα αμερικανικά MQ-9 Reaper.

Σε ανάλογο πλαίσιο ωστόσο, ο γαλλογερμανικός όμιλος KNDS Group (των εταιρειών Krauss-Maffei Wegmann και Nexter) ετοιμάζεται να αναπτύξει περιφερόμενα πυρομαχικά που θα είναι συγκρίσιμα, όπως αναφέρεται, με τα αμερικανικά Switchblade της AeroVironment, ενώ η γαλλική Nexter αναπτύσσει παράλληλα και νέα αντιαρματικά drones για τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις (μαζί με τις εταιρείες EOS Technologie και TRAAK) μέσω των πρότζεκτ Larinae και Colibri.

Τα αποκαλυπτήρια του γαλλικής κατασκευής Aarok έχουν πυροδοτήσει ωστόσο, σύμφωνα με τον ιστοχώρο DefenseNews, συζητήσεις και ερωτήματα αναφορικά με τον βαθμό στον οποίο αυτό το νέο γαλλικό drone θα μπορούσε να ανταγωνιστεί άλλα ευρωπαϊκά συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών της ιδίας κατηγορίας όπως είναι για παράδειγμα εκείνο του «πολυεθνικού» Eurodrone στην ανάπτυξη του οποίου συμμετέχουν και οι Γάλλοι μέσω της Dassault Aviation.

Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, ότι το πρότζεκτ Eurodrone (στο οποίο συμμετέχουν Γερμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί και Ισπανοί μέσω των εταιρειών Airbus, Dassault, Leonardo και Airbus Spain) έχει βρεθεί αντιμέτωπο με αξιοσημείωτες καθυστερήσεις, καθώς μιλάμε πια για ένα σύστημα που δεν αναμένεται να έχει μπει στην ενεργό δράση πριν από το 2028 ή, κατά άλλους, το 2030 (αν και «συζητείται» ήδη από το 2015).

Drones και περιφερόμενα πυρομαχικά δεν θα μπορούσαν, προφανώς, παρά να έχουν την τιμητική τους στο φετινό Paris Air Show, στο οποίο ωστόσο δεν συμμετέχουν ρωσικές εταιρείες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι το αμέσως προηγούμενο Paris Air Show είχε διεξαχθεί προ τετραετίας με τη συμμετοχή τότε και της Ρωσίας.