Λειτουργία «παράλληλης δομής» επικοινωνίας και διαπραγμάτευσης για το Μεταναστευτικό έχουν ήδη συμφωνήσει η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν, προκαταλαμβάνοντας ακόμα και τη χθεσινή τηλεδιάσκεψή του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμ. Μακρόν και την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκ. Μέρκελ.

Η συμφωνία, που περιήλθε σε γνώση της ελληνικής κυβέρνησης και προκάλεσε οργή σε στελέχη της Διπλωματικής Υπηρεσίας μας στις Βρυξέλλες και την Αθήνα, επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα κατά τη συνάντηση του κ. Ερντογάν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρ. φον ντερ Λάιεν. Αμφότερες οι πλευρές παρουσίασαν, δημοσίως, μόνον μία ανώδυνη εκδοχή των συμφωνηθέντων, καθώς ο κ. Ερντογάν έκανε αόριστα λόγο για συγκρότηση «κοινής επιτροπής» και ο κ. Μισέλ δήλωσε πως ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζ. Μπορέλ «θα συνεργαστεί» με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου, ώστε «να υπάρχει βεβαιότητα ότι βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα και έχουμε την ίδια ερμηνεία ως προς τι κάνουμε, στην Τουρκία. και στο επίπεδο της Ε.Ε., ώστε να υλοποιήσουμε τη Συμφωνία» του 2016.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης εν μέσω της Ουρ. φον ντερ Λάιεν και του Σ. Μισέλ.

Ωστόσο η συνεννόηση Ε.Ε.-Ερντογάν, αν και θεωρητικά χρήσιμη επειδή διατηρεί ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας με την Άγκυρα, όπως συμφέρει και την Ελλάδα ειδικά σε περιόδους κορύφωσης της τουρκικής επιθετικότητας, δημιουργεί και τρία πρακτικά -ίσως ανυπέρβλητα- προβλήματα:

  1. Πρώτον, πρόκειται ουσιαστικά για πλήρη, παρασκηνιακό διάλογο των κ.κ. Μπορέλ και Τσαβούσογλου, επί των περισσότερων πολιτικών, οικονομικών και άλλων πτυχών των σχέσεων Ευρώπης-Τουρκίας, χωρίς συμμετοχή της Αθήνας και με απλές υποσχέσεις μελλοντικής ενημέρωσης είτε της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην Ε.Ε. είτε του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη από την κα. φον ντερ Λάιεν.
  2. Δεύτερον, σε αντίθεση με την -ορθότατη- αξιολόγηση του κ. Μητσοτάκη ότι η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας του Μαρτίου 2016 (συγκράτηση μεταναστευτικών ροών σε αντάλλαγμα οικονομικής βοήθειας και φιλελευθεροποίησης του καθεστώτος βίζας) «είναι νεκρή», επειδή την παραβίασε πλήρως η Άγκυρα, η ηγεσία της Ε.Ε. τη θεωρεί «ισχύουσα». Ο διάλογος Μπορέλ-Τσαβούσογλου γίνεται επί της Κοινής Δήλωσης και όχι για ευρεία αναθεώρηση ή αντικατάστασή της από νέα. Για την πληρότητα της εικόνας, βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης, μετά τη δήλωση στο CNN περί «νεκρής συμφωνίας» στις 6 Μαρτίου, έκανε λόγο ενώπιον της κας. Μέρκελ, στις 9 Μαρτίου, για «αναθεώρηση» της Συμφωνίας του 2016, χωρίς να διευκρινίσει αν εννοεί συνολική ή μερική αλλαγή των προβλέψεών της.
  3. Τρίτον, προκαλείται μεγάλη πίεση στην ελληνική διπλωματία και, προσωπικά, στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος -και πάλι ορθώς- έθεσε αυστηρούς όρους στον κ. Ερντογάν για μία νέα συμφωνία. Μεταξύ αυτών, «να αποσύρει τους απελπισμένους στον Έβρο» και «να πάψει να διασπείρει fake news και προπαγάνδα». Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός ζήτησε να εξεταστούν πρόσθετα μέτρα, όπως οι κοινές περιπολίες για έλεγχο των μεταναστευτικών ροών και στην τουρκική επικράτεια και οι επιστροφές-επανεισδοχές στην Τουρκία να αφορούν όλους τους μετανάστες και όχι μόνον όσους βρίσκονται στα νησιά (βάσει των όρων του 2016). Μολονότι ο κ. Μητσοτάκης έπραξε άριστα ανεβάζοντας τον διαπραγματευτικό πήχη έναντι της Άγκυρας, ώστε να υπάρχει ευελιξία και η Αθήνα να εξασφαλίσει αργότερα ό,τι είναι εφικτό, θεωρείται μάλλον απίθανο ο κ. Ερντογάν να δεχθεί κοινές περιπολίες και μαζικές επιστροφές. Η εκτόνωση δε της έντασης στον Έβρο είναι ασφαλώς επιθυμητή, αλλά πρόκειται για μία μόνο διάσταση της κρίσης που δεν θα λύσει το Μεταναστευτικό.

Παράλληλα, με δεδομένη την αποδιάρθρωση της λειτουργίας της Ε.Ε. και των περισσότερων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων λόγω κορωνοϊού, είναι πια αμφίβολο κατά πόσο οι αποφάσεις για το Μεταναστευτικό και ο διάλογος Μπορέλ-Τσαβούσογλου θα έχουν ωριμάσει μέχρι τη σύνοδο κορυφής της 26ης-27ης Μαρτίου. Το πιθανότερο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να βρίσκεται ενώπιον διπλής (εσωτερικής και εξωτερικής) κρίσης τις επόμενες εβδομάδες, αντιμετωπίζοντας μόνη τα επικίνδυνα μέτωπα στον Έβρο, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές στις Βρυξέλλες, είναι αδύνατον να γίνει πρόβλεψη για το χρόνο που οι κ.κ. Μισέλ, φον ντερ Λάιεν και Μπορέλ θα καταθέσουν στους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων τις προτάσεις τους για το Μεταναστευτικό και την Τουρκία. Η πλέον απαισιόδοξη πρόβλεψη φθάνει ως τα τέλη Ιουνίου, όταν προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί η 4η Διάσκεψη των Βρυξελλών για τη Συρία, αφού το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό συνδέεται, σε μεγάλο βαθμό, με τις εκεί εξελίξεις.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Δημοκρατία” στις 18 Μαρτίου 2020