Παλινωδίες και σύγχυση στο εξοπλιστικό πρόγραμμα
Η κυβέρνηση καταγράφει στο ενεργητικό της την επικείμενη προμήθεια μαχητικών Rafale, τη σχετική πρόοδο στην αναβάθμιση των 84 F-16 (που είχε «κολλήσει» επί ΣΥΡΙΖΑ) και την επίλυση των προβλημάτων υποστήριξης των Mirage, αλλά δυστυχώς επιβαρύνεται και με το παθητικό παλινωδιών ως προς τις δικές της εξαγγελίες για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα.
Στις αρχές του καλοκαιριού, αποτελούσε θέμα ελάχιστου χρόνου η προμήθεια δύο φρεγατών Belharra. Στις αρχές του φθινοπώρου, η απόφαση αναιρέθηκε και ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την αγορά τεσσάρων φρεγατών. Ταυτόχρονα, εξήγγειλε ταχείες διαδικασίες για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ και τον εμπλουτισμό του οπλοστασίου και των τριών Κλάδων, όπως οι τορπίλες βαρέως τύπου. Έχουν περάσει ήδη τρεις μήνες και τίποτα από αυτά δεν προχώρησε. Ως προς τις φρεγάτες μάλιστα η απόφαση άλλαξε ή θα αλλάξει ή …δεν θα αλλάξει μετά την εισήγηση του ΓΕΝ για προμήθεια φρεγατών από τις ΗΠΑ ως «πακέτο» με την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ και τη συγκρότηση ναυπηγικού φορέα. Η υπόθεση περιπλέκεται, αν ληφθεί υπόψη ότι ο αμερικανικός επενδυτικός φορέας DFC δεν ικανοποίησε το αίτημα της κυβέρνησης για εγγύηση στη χορήγηση δανείων προς εξαγορά των Ναυπηγείων Ελευσίνας μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2020.
Σαν να μην έφθαναν αυτά, το Μέγαρο Μαξίμου αιφνιδιάστηκε από την (ισορροπημένη) δήλωση του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα ότι η αμυντική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ είναι μεν στενότερη από ποτέ, αλλά οι διαδικασίες για την προμήθεια F-35 θα παραπεμφθούν στο απώτερο μέλλον. Προηγουμένως, το Μαξίμου θεωρούσε βέβαιο ότι θα μπορούσαν να γίνουν άμεσα βήματα για τη σύντομη απόκτηση μικρού αριθμού F-35 από τη USAF και για την έναρξη των διαπραγματεύσεων επί μεγαλύτερου αριθμού. Ο Πρωθυπουργός ήταν τόσο βέβαιος για την ταχεία δρομολόγηση του ζητήματος των F-35, ώστε το ανέφερε και σε συνομιλητές του.
Η δημόσια διάψευση των προσδοκιών αποτελεί την κατάληξη μίας αλυσίδας λαθών. Τον Οκτώβριο του 2019, στην πρώτη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, η κυβέρνηση ζήτησε αμερικανική συμμετοχή στην ιδιωτικοποίηση της ΕΑΒ και πρότεινε την έναρξη συνομιλιών για τα F-35. Η αμερικανική πλευρά δεν απάντησε. Στη συνέχεια, τον Ιανουάριο του 2020 στο Λευκό Οίκο, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε αντιφατικές προτάσεις στον Αμερικανό πρόεδρο. Έκανε λόγο αφενός για αγορά συγκεκριμένου αριθμού F-35 και αφετέρου για «συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα». Η αμερικανική πλευρά δεν κατανόησε την ακριβή φύση του δίδυμου αιτήματος, επειδή έχει κλείσει το βιομηχανικό-αναπτυξιακό πρόγραμμα. Παράλληλα, διευκρινίστηκε προς τον Αμερικανό πρόεδρο πως το ενδιαφέρον ως προς τα F-35 αφορά την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αναβάθμισης των F-16, δηλαδή μετά το 2025 το νωρίτερο. Πέφτοντας πάλι σε αντίφαση, ο Πρωθυπουργός ζήτησε οι διαβουλεύσεις για τα F-35 να αρχίσουν αμέσως.
Το αίτημα αποδείχθηκε πλήρως ανεδαφικό γιατί δεν είναι νοητή η έναρξη διαπραγματεύσεων το 2020 για μία προμήθεια που ενδεχομένως γίνει μετά το 2025-26. Γιατί κανείς δεν μπορεί να προβλέψει φέτος το ακριβές κόστος του F-35 και των ηλεκτρονικών και οπλικών συστημάτων του τόσα χρόνια αργότερα, όπως και το ύψος της δαπάνης που θα αντέχει το ελληνικό κράτος και το χρονοδιάγραμμα πληρωμών.