Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης

ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ

Έλληνες πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική (1941–1946)

Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Ιπποκράτους 118, 10680 Αθήνα. Τηλ. 210 36 47 433, Fax: 210 30 03 562

e-mail: metaixmio@ metaixmio.grhttp://www. metaixmio.gr

ISBN: 978-618-03-0872-3, Σελίδες: 286

 

Ο τίτλος φαίνεται απλός. Ο υπότιτλος όμως είναι σκέτος …δυναμίτης. Γιατί αμέσως γεννά το ερώτημα: «υπήρξαν Έλληνες μετανάστες στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου»; Κι εδώ το βιβλίο έρχεται να φέρει τα πάνω κάτω! Βεβαίως και υπήρξαν! Ως τώρα γνωρίζαμε για τις διαφυγές Ελλήνων και Συμμάχων που είχαν αποκλειστεί στην Ελλάδα, προς τη Μέση Ανατολή, μέσω Τουρκίας. Ότι όμως είχαν φύγει και γυναικόπαιδα, σαφώς και το αγνοούσαν οι περισσότεροι. Με άλλα λόγια –και αντιστοιχώντας με τα γεγονότα του καιρού μας– είχαμε μια αντίστροφη ροή μεταναστών. Πόσοι ήσαν αυτοί; Γύρω στους 24.500 με 25.000. Από πού προέρχονταν; Κυρίως από εκεί που ήταν ευκολότερη η πρόσβαση: με άλλα λόγια, από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Να μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία δεν ανήκαν τότε στην Ελλάδα, αλλά στην Ιταλία.

Το ότι αυτή η μεταναστευτική κίνηση δεν ήταν εύκολη υπόθεση, όλοι μπορούμε να το φανταστούμε. Και για να το αντιληφθούμε καλύτερα, αρκεί να σκεφθούμε ότι όλοι αυτοί οι συμπατριώτες μας βρέθηκαν στην ίδια, με ελάχιστες διαφορές, κατάσταση με αυτήν που βρίσκονται όσοι παράνομοι μετανάστες φτάσουν σήμερα στη χώρα μας. Πού κατανεμήθηκαν; Στην Κύπρο, στη Συρία, την Παλαιστίνη (δεν υπήρχε ακόμα το Κράτος του Ισραήλ), την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, μέχρι και τη Νότια Αφρική.

Όπως έχετε καταλάβει, το παρόν βιβλίο πραγματεύεται ένα θέμα σαφώς άγνωστο. Αυτό το κάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Η πληθώρα των στοιχείων που παρατίθενται το κάνουν «σημείο αναφοράς». Ο χαρακτηρισμός του ταιριάζει απόλυτα. Αν λοιπόν έχετε βαρεθεί τις επαναλήψεις και «διψάτε» για κάτι καινούργιο, ιδού πεδίον λαμπρόν!