«Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα όπλα που έστειλε η Δύση, τα όπλα που δεν έστειλε και οι λεπτές ισορροπίες», ήταν ο τίτλος άρθρου που είχαμε δημοσιεύσει στο Α&Δ πριν από περίπου έναν χρόνο, τον Μάρτιο του 2022, αναφερόμενοι τότε σε όσα είχαν λάβει χώρα μόνο τις πρώτες τρεις εβδομάδες του πολέμου.

Οι αναλύσεις επικεντρώνονταν, τότε, κυρίως στα φορητά όπλα αεράμυνας (Stinger κ.ά.) και στα φορητά αντιαρματικά (Javelin, NLAW, Panzerfaust 3 κ.ά.) που είχαν στείλει οι δυτικοί στην Ουκρανία.

Στην πορεία, από το καλοκαίρι του 2022 και έπειτα, θα άρχιζαν να φτάνουν στην Ουκρανία και τα πρώτα συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS, ενώ στο μεσοδιάστημα οι ουκρανικές δυνάμεις θα άρχιζαν να παραλαμβάνουν ως βοήθεια και μια σειρά από παλαιά σοβιετικά/ρωσικά συστήματα (BMP-1 από την Ελλάδα, S-300 από τη Σλοβακία, τανκ T-72 από την Πολωνία και την Τσεχία) προερχόμενα από τα οπλοστάσια νατοϊκών χωρών.

Πλέον, καθώς συμπληρώνονται δώδεκα μήνες πολέμου στην Ουκρανία, οι αντιμαχόμενες πλευρές αντιπαρατάσσουν ολοένα ισχυρότερα όπλα ενώ προετοιμάζονται για τις μάχες του κοντινού μέλλοντος οχυρωμένες πίσω από φαινομενικώς ανελαστικές θέσεις.

Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν ένα κοινό: Και οι δύο διακήρυξαν τις περασμένες ημέρες (ο Μπάιντεν από το Κίεβο και τη Βαρσοβία στις 20 και 21 Φεβρουαρίου αντίστοιχα, ο Πούτιν από τη Μόσχα στις 21 Φεβρουαρίου) ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω.

Οι κ.κ. Ζελένσκι και Ζαλούζνι ζητούν από την πλευρά τους, με φόντο τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, να τους δοθούν νέα, ακόμη πιο ισχυρά δυτικής κατασκευής όπλα από τη Δύση: εν προκειμένω μαχητικά αεροσκάφη F-16 και τακτικά πυραυλικά συστήματα ATACMS το βεληνεκές των οποίων αγγίζει τα 300 χλμ. (συγκριτικά, το βεληνεκές των Stinger και των Javelin είναι περίπου 5 χλμ., και των HIMARS που έχουν δοθεί στην Ουκρανία περίπου 80 χλμ.).

Το εάν θα δοθούν αυτά τα όπλα στην Ουκρανία, μένει να φανεί. Εν τω μεταξύ, πάντως, έχει δοθεί το πράσινο φως για να δοθούν πολλά άλλα διόλου ευκαταφρόνητα… που είτε έχουν ήδη φτάσει εκεί είτε είναι καθ’ οδόν.

«Έναν χρόνο έπειτα από την έναρξη του πολέμου, ενώ ο πληγωμένος αλλά ακόμη ισχυρός ρωσικός στρατός προετοιμάζεται για μια νέα επίθεση, ο τύπος των όπλων που κατευθύνονται προς την Ουκρανία έχει αλλάξει δραματικά. Τώρα, αυτό που ρέει από τη Δύση προς τα εκεί είναι θωρακισμένα οχήματα, πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς και προηγμένα άρματα μάχης», γράφει ο Ντέιβιντ Αξ (David Axe) στους Τάιμς της Νέας Υόρκης, υπογραμμίζοντας ότι στην Ουκρανία έχουν πια αναλάβει δράση «κάποια από τα καλύτερα όπλα στον κόσμο».

Ο Ντέιβιντ Αξ υποστηρίζει, επικαλούμενος σχετική έρευνα του βρετανικού RUSI που είχε δημοσιευθεί τον περασμένο Νοέμβριο (υπό τον τίτλο «Preliminary Lessons in Conventional Warfighting from Russia’s Invasion of Ukraine: February–July 2022»), ότι το πυροβολικό ήταν εκείνο που συνέβαλε περισσότερο στις μεγάλες επιτυχίες των ουκρανικών δυνάμεων, με πρώτη και σημαντικότερη μεταξύ αυτών των επιτυχιών την ίδια την υπεράσπιση του Κιέβου την άνοιξη του 2022. Ο ίδιος κάνει ειδική μνεία και στα δυτικά ΤΟΜΠ (Μ-113 κ.ά.) τα οποία βοήθησαν τους Ουκρανούς να ανακτήσουν, από τον περασμένο Αύγουστο και έπειτα, κάποια από τα εδάφη που είχαν προσωρινά χάσει σε Χάρκοβο και Χερσώνα.

Ο Ντέιβιντ Αξ ξεχωρίζει, συγκεκριμένα, τέσσερα συστήματα που θεωρεί ότι έχουν ήδη κάνει ή ότι μπορεί να κάνουν τη διαφορά υπέρ των ουκρανικών δυνάμεων στα πεδία των μαχών όταν εκείνες επιχειρήσουν νέες αντεπιθέσεις: τα αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης M-2 Bradley, τα αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Μ-113, τα γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2 και τα πολωνικά αυτοκινούμενα πυροβόλα AHS Krab.

Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο των New York Times, οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να στείλουν συνολικά 109 ΤΟΜΑ τύπου M-2 Bradley στην Ουκρανία. Η Πολωνία έχει προσφέρει 72 πυροβόλα AHS Krab. Επτά χώρες (ΗΠΑ, Γερμανία, Λιθουανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Πορτογαλία, Αυστραλία) έχουν στείλει ή δεσμευτεί να στείλουν περισσότερα από συνολικά 540 Μ-113 και έξι χώρες (Καναδάς, Νορβηγία, Πολωνία, Γερμανία, Πορτογαλία, Ισπανία) ετοιμάζονται να στείλουν ολίγες δεκάδες Leopard, ενώ από τις σχετικές λίστες δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα βρετανικά άρματα μάχης Challenger 2, τα αμερικανικά άρματα M1 Abrams και τα γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα Marder, μεταξύ άλλων.

Τι μέλλει γενέσθαι επί του πεδίου, μένει να φανεί. Το μόνο σίγουρο, πια, είναι ότι «κάποια από τα καλύτερα οπλικά συστήματα στον κόσμο έχουν μεταφερθεί στην Ουκρανία» ενώ ξεκινά ο δεύτερος χρόνος του πολέμου.