Η κυβέρνηση επιδεικνύει ρεαλισμό συνομιλώντας με τη Γερμανική Προεδρία της Ε.Ε. και διερευνώντας, επί διμερούς επιπέδου, τις προθέσεις του Βερολίνου ως προς τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, αλλά οι χθεσινές επαφές του υπουργού Εξωτερικών Χ. Μάας στην Αθήνα απέδειξαν ότι η Ελλάδα δεν έχει να προσδοκά τίποτα τους προσεχείς μήνες.

Η γερμανική πλευρά επιβεβαίωσε, επί της ουσίας, ότι αναγνωρίζει ζωτικό ρόλο της Άγκυρας στη ΝΑ Μεσόγειο και, ειδικά, στη Λιβύη. Το επιχείρημα, που δεν διατυπώνεται δημόσια, είναι ότι η παρουσία τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη αποτελεί χρήσιμο αντιστάθμισμα στην εκεί παρέμβαση της Ρωσίας μέσω εταιριών με μισθοφόρους. Σε αυτό το πλαίσιο, μόνον αφελείς μπορούν να ελπίζουν πλέον ότι η καγκελάριος Αγκ. Μέρκελ και ο κ. Μάας θα ασκήσουν πίεση στον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν και τον Λίβυο πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ για ακύρωση του μνημονίου θαλασσίων ζωνών, υλοποιώντας τη νομική και φραστική απόρριψή του από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το ακόμα σοβαρότερο στοιχείο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, είναι ότι το Βερολίνο αντιμετωπίζει αρνητικά και τις πρόσφατες επαφές του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια με τον πρόεδρο της λιβυκής Βουλής Ακίλα Σαλέχ. Οι συνεννοήσεις με τον κ. Σαλέχ αποτελούν ίσως τη μοναδική ελληνική διέξοδο μετά την κατάρρευση των προσδοκιών για στρατιωτική νίκη του στρατηγού Χάφταρ ή συμμετοχή του στην κυβέρνηση της Τρίπολης μέσω μιας πολιτικής συμφωνίας στη διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου. Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό ότι, ήδη από τις αρχές του 2019, η κυρία Μέρκελ αρνήθηκε να καλέσει στη Διάσκεψη τον κ. Αλ. Τσίπρα και, αργότερα, τον νυν πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη. Οι -προ κορωνοϊού- συζητήσεις για τη διεύρυνση του κύκλου συμμετεχόντων στη Διάσκεψη, με παρουσία της Ελλάδας έστω υπό την ιδιότητα παρατηρητή, ξεχάστηκαν γρήγορα. Μία πιθανή θετική εξέλιξη θα ήταν η ελληνική συμμετοχή στο όργανο που θα διαδεχθεί τη Διάσκεψη του Βερολίνου, αλλά προφανέστατα η χρησιμότητά του θα είναι περιορισμένη μετά την εδραίωση των στρατιωτικών ισορροπιών στη Λιβύη προς όφελος της Τουρκίας.

Με δεδομένη την αναγνώριση ζωτικού ρόλου της Άγκυρας στη ΝΑ Μεσόγειο, η Αθήνα δεν πρέπει να αναμένει μια αντικειμενική ή καν ευπρεπή παρέμβαση του Βερολίνου ούτε στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η μυστική συνάντηση των διπλωματικών συμβούλων Ελ. Σουρανή, Ι. Καλίν και Γ. Χέκερ στο Βερολίνο, στις 13 Ιουλίου, αποτελεί την αρχή μίας μακράς διαδικασίας που, βάσει των επιλογών και του Μαξίμου, θα συνεχιστεί παρά τον αιφνιδιασμό της κοινής γνώμης και τις υπόγειες εσωκομματικές αντιδράσεις. Πρωτίστως η κυρία Μέρκελ και δευτερευόντως ο κ. Μάας θα συνεχίσουν τις παροτρύνσεις προς τους κυρίους Μητσοτάκη και Ερντογάν για διάλογο διευρυμένης θεματολογίας, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί η έναρξη και κάποιας μορφής επαφών Λευκωσίας-Άγκυρας. Το ερωτηματικό είναι αν και πώς θα αποδεχθεί μία τέτοια -πρωτοφανή- γερμανική πρόταση ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, λαμβάνοντας υπόψη τη στάση του σε προηγούμενα κρίσιμα ορόσημα, όπως το Σχέδιο Άναν, αλλά και το γεγονός ότι οι επαφές του με τη Γερμανίδα καγκελάριο είναι στενότερες και συχνότερες συγκριτικά με τις αντίστοιχες του κ. Μητσοτάκη.

Η άνεση επικοινωνίας του κ. Αναστασιάδη με την κυρία Μέρκελ δεν αποδεικνύεται πάντως χρήσιμη στην επίτευξη του στόχου επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας, μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες, για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Ίσως υπάρξει πρόοδος (σε επίπεδο νομικής προετοιμασίας και όχι αποφάσεων) κατά τη συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις σε έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Σεπτέμβριο.

Σε σχέση με το Μεταναστευτικό, ο κ. Μάας αποκάλυψε, πριν καν φθάσει στην Αθήνα, τη βούληση του Βερολίνου για τήρηση ασφαλών αποστάσεων, καθώς μίλησε απλώς για συμπαράσταση στην Ελλάδα και μεγαλοποίησε την απόφαση υποδοχής λίγων δεκάδων ασυνόδευτων ανήλικων από το σύνολο των χιλιάδων που βρίσκονται στη χώρα μας. Η Γερμανική Προεδρία θα προωθήσει μεν το Κοινό Σύστημα Ασύλου, αλλά προς τα τέλη του 2020 σε αντίθεση με τις ελληνικές προσδοκίες για πραγματική συνδρομή από πέρυσι τον Αύγουστο και φέτος στις αρχές του έτους. Οι αποφάσεις για το άσυλο εξαρτώνται από την έγκαιρη κατάρτιση προτάσεων της Κομισιόν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος διαβουλεύσεων μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Διαφορετικά, το ζήτημα θα παραπεμφθεί στην Πορτογαλική Προεδρία, το επόμενο έτος, μαζί με την εισήγηση για την ίδρυση μόνιμης δύναμης της Frontex που θα ήταν χρήσιμη για την εποπτεία των ελληνικών συνόρων.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Δημοκρατία στις 22 Ιουλίου 2020