Δρ. Αθανάσιος Π. Γραμμένος

ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ

Ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις (1959–1996)

Εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

Κιάφας 5, 10678 Αθήνα, Τηλ.: 210 3811077, Fax: 210 3811086.

Καμβουνίων 9, 54621 Θεσσαλονίκη. Τηλ.: 2310 256146, Fax: 2310 256148

e-mail: epikentro@epikentro.grwww.epikentro.gr

ISBN: 978-960-458-801-5, Σελίδες: 326

 

Σίγουρα, ο Δημήτριος Κουκούζης (29.07.1911–10.04.2005) μας είναι εντελώς άγνωστος. Όλοι όμως γνωρίζουμε τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο. Το ότι αγνοούμε ότι τα δύο αυτά ονόματα αντιστοιχούν στον ίδιο άνθρωπο, σίγουρα είναι μια ένδειξη του πόσα λίγα γνωρίζουμε γι’ αυτόν.

Αναμφισβήτητα ο Ιάκωβος αποτελεί μια πολύ μεγάλη προσωπικότητα. Όχι μόνο στον χώρο της Ορθοδοξίας ή της Ελληνοαμερικανικής ομογένειας. Ο Ιάκωβος είναι μία από τις κορυφαίες μορφές του Ελληνισμού του 20ου αιώνα. Υπερβολικό; Καθόλου! Αρκεί να δούμε τι έκανε τόσο στο θρησκευτικό, όσο και στο εθνικό επίπεδο. Να θυμίσουμε –αν και οι περισσότεροι το αγνοούν– ότι στην οπωσδήποτε σημαντική θέση του ορθόδοξου αρχιεπίσκοπου Αμερικής τον «προώθησαν» δύο άλλες κορυφαίες  μορφές του σύγχρονου Ελληνισμού: ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας.

Αν δούμε από πού ξεκίνησε ο Ιάκωβος και που έφτασε, σίγουρα δε θα το πιστεύουμε. Και αυτό, βεβαίως, δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε προϊόν «ελιγμών», «προσκολλήσεων και ευνοιών. Ο άνθρωπος είχε ικανότητες. Ικανότητες τις οποίες δεν χρησιμοποίησε για την προσωπική του άνοδο, αλλά για το εθνικό καλό. Αυτό, βεβαίως, δεν άρεσε σε πολλούς –σύνηθες  ελληνικό φαινόμενο– και τον πολέμησαν. Κάποιος μάλιστα, θεωρούμενος από τους κορυφαίους του ελληνικού Τύπου, του «κόλλησε» το παρατσούκλι «CIAκωβος», θέλοντας να δείξει το πόσο ταυτισμένος ήταν με το αμερικανικό κατεστημένο. Είναι προφανές ότι το εν λόγω άτομο ποτέ του δεν κατάλαβε ότι δεν θα μπορούσε να αποτελεί μέρος του αμερικανικού κατεστημένου ο μοναδικός θρησκευτικός ηγέτης στις ΗΠΑ που περπάτησε μαζί με τον Martin Luther King στην περίφημη πορεία του κατά των φυλετικών διακρίσεων!

Βεβαίως, τον Ιάκωβο τον σέβονταν –και αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα– όλοι οι Αμερικανοί πρόεδροι από τον Eisenhower έως και τον Clinton. Ο Ιάκωβος ανέβασε,  κυριολεκτικά, τον Ελληνισμό και την «ιδέα της Ελλάδας» στις ΗΠΑ. Το ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν το αντιληφθήκαμε και δεν τον ακολουθήσαμε, σίγουρα δεν αποτελεί δικό του φταίξιμο. Το παρόν βιβλίο είναι μια μικρή αναφορά στην προσωπικότητα και το τεράστιο έργο του Ιάκωβου. Είναι ταυτόχρονα και μια μοναδική ευκαιρία να μάθουμε, επιτέλους, ποιος ήταν αυτός. Επιβάλλεται λοιπόν να διαβαστεί.