Ο συνδυασμός, ταυτόχρονων, κρίσιμων εξελίξεων στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, την ΠΓΔΜ και την Αλβανία -και πιθανόν στο Κυπριακό σε λίγους μήνες- είναι ιστορικά σπάνιος. Χωρίς καμία διάθεση υπερβολής, οι επικείμενες αποφάσεις (ή η παράλειψη λήψης αποφάσεων) μπορεί να καθορίσουν τις τύχες του Ελληνισμού για σειρά ετών. Το ελάχιστο που αξιώνεται, από τον πολιτικό κόσμο, είναι η επίδειξη σοβαρότητας.

Υπάρχει σήμερα τέτοια σοβαρότητα; Μόνον εν μέρει! Ευτυχώς, οι κομματικές ηγεσίες στέκονται, παρά τα όποια λάθη τους, στο ύψος των περιστάσεων, αλλά, δυστυχώς, αρκετά επιφανή στελέχη των κομμάτων δεν αναλογίζονται την κρισιμότητα των στιγμών. Από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας ακούγονται ισοπεδωτικές αντιλήψεις ότι το θέμα της Μακεδονίας είναι ανούσιο σαν να μη γνωρίζουν ότι πρόκειται για την ιστορία του έθνους μας και τη μισή εδαφική μας επικράτεια, ενώ από την πλευρά της αντιπολίτευσης προτείνονται ονόματα βγαλμένα από παλαιά λεξικά που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα των τελευταίων δεκαετιών. Καλύτερα θα ήταν να σωπάσουν όλοι.

Ομοίως, η αριστερή πτέρυγα της Βουλής θεωρεί εθνικιστές και μιλιταριστές όσους επισημαίνουν τον κίνδυνο από την Τουρκία σαν να μην έχουν ακούσει τον υπερεξοπλισμό της, την αμφισβήτηση νησιών του Αιγαίου και την απαίτηση αναθεώρησης της Συμφωνίας της Λωζάννης. Από δε τη δεξιά πτέρυγα δεν λείπουν οι φωνές περί ανεπαρκών απαντήσεων στις απειλές Ερντογάν σαν να μη θυμούνται ότι προ διμήνου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός έδωσαν τις πρέπουσες απαντήσεις δημόσια. Χρήσιμο θα ήταν να υπάρχει διακομματική ετοιμότητα και ενότητα, επειδή σε λίγους μήνες, που θα κλείσουν οι πόρτες της Ε.Ε. για την Τουρκία (μέσω διακοπής ή αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων) θα βρεθούμε ενώπιον νέας πραγματικότητας.

Επίσης, στο διάλογο με την Αλβανία, παρακολουθούμε ένα θέατρο του παραλόγου. Τα τελευταία περίπου 20 χρόνια η εκάστοτε αντιπολίτευση επικρίνει την εκάστοτε κυβέρνηση, επειδή δήθεν συζητά το ανύπαρκτο θέμα των Τσάμηδων με τα Τίρανα, αλλά η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν έχει υπάρξει σχετική συζήτηση ή σκέψη συζήτησης.

Ας ελπίσουμε η σοβαρότητα να μην επανέλθει μετά από κρίση σε κάποιο από τα ανοιχτά εθνικά θέματα.

«Α&Δ»