Οι προκλήσεις για την Ελλάδα μετά το τέλος της εποχής Μέρκελ
Της Λουκίας Ρίτσαρντς
Η δημοσκοπική κάθοδος της Ένωσης (CDU-CSU, στο 26% μετά την επίσημη επίσκεψη του Ρ.Τ.Ερντογάν στα τέλη του Σεπτέμβρη), και η πτώση της δημοτικότητας της καγκελαρίου (47%) εδραιώνεται τέσσερις μήνες μετά την πρώτη κρίση του κυβερνητικού συνασπισμού.
Σημειωτέον ότι η κρίση εντός του κυβερνητικού συνασπισμού ξεκίνησε, όταν ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ ανακοίνωσε ότι η Βαυαρία θα κλείσει τα σύνορα σε πρόσφυγες, χωρίς πρότερη κυβερνητική ή ευρωπαϊκή απόφαση, το περασμένο καλοκαίρι. Η συμβιβαστική λύση που βρέθηκε τότε ήταν να μοιρασθούν οι πρόσφυγες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εκ των οποίων πρόθυμες να στηρίξουν την επιβίωση της κυβέρνησης Μέρκελ στάθηκαν μόνον η Ελλάδα και η Ισπανία.
Η επόμενη μεγάλη ενδοκυβερνητική κρίση αφορούσε στον επικεφαλής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών Χανς Γκέοργκ Μάασεν, ο οποίος αμφισβήτησε την αυθεντικότητα βίντεο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο «Το δάγκωμα του τσιμπουριού». Τον ιστότοπο διαχειρίζεται η Αντιφά. Το βίντεο κατέγραψε (υποτίθεται) το «πογκρόμ» που ακολούθησε στο Κέμνιτς της Σαξωνίας κατά προσφύγων και αλλοδαπών μετά τη δολοφονία Γερμανού και το βαρύ τραυματισμό δύο φίλων του από ομάδα προσφύγων.
Η συμβιβαστική λύση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων προώθησε τον απολυθέντα Μάασεν στη νούμερο δύο θέση υπό τον Χορστ Ζέεχοφερ στο ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών, στέλνοντας σε πρόωρη σύνταξη τον Σοσιαλδημοκράτη κάτοχο του επίζηλου πόστου, επιβεβαιώνοντας έτσι την αδυναμία της Α. Μέρκελ να επιβάλει την ταπείνωση του Μάασεν που τόλμησε να αμφισβητήσει το “πογκρόμ” παρά τη δημόσια βεβαίωση της ίδιας περί αυτού. Δυστυχώς το υλικό που παρουσιάστηκε είναι πολύ φτωχό, ώστε να επιτρέπει την εξαγωγή τέτοιων συμπερασμάτων.
TΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ «Α&Δ» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ.