Στη φωτογραφία: Στο Singapore Air Show, από τις 20 ως τις 25 Φεβρουαρίου 2024, η Airbus πρόβαλλε ιδιαίτερα το A350-1000 με έμφαση στη εταιρική στρατηγική για την απανθρακοποίηση στον κλάδο της πολιτικής αεροπορίας.(© Airbus SAS 2024)

Ο πρώτος μήνας του  2024  έκλεισε με οριακά κέρδη για τις αμερικανικές μετοχές και μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου, που γράφουμε αυτό το άρθρο, ο S&P 500 έχει κέρδη  4.44% από την αρχή του έτους, ο Nasdaq για το ίδιο διάστημα έχει κέρδη 3,79% και ο NYSE 3.14%. Οι μετοχικοί κλάδοι που έχουν τις καλύτερες αποδόσεις είναι οι τηλεπικοινωνίες, η υγεία και   τράπεζες.

Όμως, παράλληλα με τις μετοχές, ανεβαίνουν και οι αποδόσεις των ομολόγων, καθώς οι τιμές τους υποχωρούν όσο ακούγονται τα σενάρια ότι η FED θα καθυστερήσει να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων.  Οι δε αγορές εμπορευμάτων παρουσιάζουν αντιφάσεις, καθώς τα προϊόντα ενέργειας  από την αρχή του έτους κινούνται ανοδικά,  αλλά τα αγροτικά προϊόντα, τα βιομηχανικά μέταλλα και οι τιμές του χρυσού υποχωρούν.

Αντίθετα, εντυπωσιακά κέρδη από την αρχή του 2024 έχουν σημειώσει τα κρυπτονομίσματα. Το Bitcoin έχει κέρδη +22,64% και το Ethereum +30.13%. Κερδισμένο είναι και το αμερικανικό δολάριο που έχει ανατιμηθεί κατά μέσο όρο περίπου 2% σε σχέση με τα βασικά νομίσματα.

Παρατηρώντας τις βασικές αγορές βλέπουμε ότι εξελίσσονται ενδιαφέρουσες συσχετίσεις μεταξύ τους. Στα δύο επάνω διαγράμματα παρατηρούμε ότι, από τον Ιανουάριο φέτος,  μετοχές και ομόλογα σταμάτησαν να κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση και πλέον ακολουθούν αντίθετη τάση. Πιθανόν αυτό να είναι αποτέλεσμα μιας πρόσκαιρης υποχώρησης των τιμών των ομολόγων. Χρειάζεται, όμως, σίγουρα να προσέχουμε τη συσχέτιση αυτή, καθώς  μπορεί να μας δώσει πολλές πληροφορίες για τη μελλοντική πορεία των αγορών. Εάν, για παράδειγμα, τα ομόλογα ανακάμψουν και οι μετοχές αρχίσουν να υποχωρούν, τότε πιθανόν να πρέπει να ετοιμαζόμαστε για μια σημαντική κορυφή των μετοχών.

Στο ίδιο πίνακα, το πέμπτο  στη σειρά γράφημα είναι των μετοχών των εταιρειών διαχείρισης ακινήτων (REITs). Ως μετοχές, έχουν θετική συσχέτιση με τον S&P 500, αλλά κυρίως συσχετίζονται με τις τιμές των ομολόγων. Λόγω της φύσεως της δραστηριότητάς τους , η κερδοφορία τους και -κατά συνέπεια- και οι τιμές των μετοχών τους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στους κύκλους των επιτοκίων. Οι εταιρείες αυτές δανείζονται, κυρίως, με τα «κοντινά» επιτόκια και δανείζουν με τα πολύ μάκρυνα. Όταν λοιπόν βρισκόμαστε σε περιβάλλον, όπως το σημερινό,  με ανάστροφη καμπύλη επιτοκίων όπου τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια είναι υψηλότερα από τα μακροπρόθεσμα, η κερδοφορία τους πλήττεται. Πολλές φορές οι κινήσεις αυτών των μετοχών αποτελούν  δείκτη προαίρεσης για τις τιμές των ομολόγων και τις προσδοκίες της αγοράς επιτοκίων.

Παρατηρούμε λοιπόν ότι, από την αρχή του έτους, ακολουθούν τις τιμές των ομολόγων, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες διαφοροποιούνται και κινούνται θετικά.  Αυτή η διαφοροποίηση είναι θετικό σήμα για τις τιμές των ομολόγων και μας  θέτουν σε μεγαλύτερη εγρήγορση αναφορικά με τις μετοχές συνολικά. Εάν ο S&P 500, δηλαδή, συνεχίσει την ανοδική του πορεία και η «νόρμα» που θέλει μετοχές και ομόλογα να κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση συνεχίζει να ισχύει, τότε οι περισσότερες πιθανότητες κλίνουν προς το σενάριο συνέχισης της ανόδου των μετοχών.

Nyse Defense Index σε σχέση με δείκτη Βιομηχανικών μετοχών (κόκκινη γραμμή)

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο δείκτης των εταιρειών του αμυντικού τομέα συνεχίζει να κινείται έντονα ανοδικά, καταγράφοντας συνεχώς νέα υψηλά. Αυτό, βέβαια, δεν είναι προνόμιο μόνο των εταιριών του κλάδου της Αμυντικής Βιομηχανίας αλλά συνολικά των βιομηχανικών μετοχών και του δείκτη S&P 500.

Στα άρθρα μας, αναφερόμαστε συνήθως σε αμερικανικές εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Είναι  γεγονός ότι έχουμε παραλείψει να αναφερθούμε σε ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου. Η Airbus μας δίνει τη δυνατότητα να το κάνουμε καθώς, αν και ευρωπαϊκή εταιρεία, η μετοχή της εμμέσως διαπραγματεύεται και στα αμερικανικά χρηματιστήρια  μέσω των ADRs .

Η Airbus βασισμένη στην ισχυρή ευρωπαϊκή της κληρονομιά έχει παρουσία σε περίπου 180 τοποθεσίες και 18.000 άμεσους προμηθευτές παγκοσμίως. Η εταιρεία παρέχει αποτελεσματικές και τεχνολογικά προηγμένες λύσεις στον τομέα της αεροδιαστημικής, της άμυνας και των συνδεδεμένων υπηρεσιών. Από τις ευρωπαϊκές αγορές προέρχεται περισσότερο από το 30% των συνολικών εσόδων της Airbus.

Η Airbus έχει τρία λειτουργικά τμήματα: την Airbus, την  Airbus Defense and Space και την Airbus Helicopters.

Το τμήμα Airbus αντιπροσωπεύει περίπου το 70% των εσόδων της εταιρείας και είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές επιβατικών και εμπορευματικών αεροσκαφών στο κόσμο.

Το τμήμα Airbus Defense and Space συνεισφέρει περίπου το 20% των εσόδων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αμυντική και διαστημική επιχείρηση στην Ευρώπη και μεταξύ των δέκα κορυφαίων διαστημικών επιχειρήσεων στον κόσμο. Οι τρεις βασικοί επιχειρηματικοί της τομείς είναι τα στρατιωτικά αεροσκάφη, τα διαστημικά συστήματα και συστήματα επικοινωνιών και διασύνδεσης.

Η Airbus Helicopters (πάνω από 10% των εσόδων του ομίλου) είναι παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά πολιτικών και στρατιωτικών ελικοπτέρων. Παράγει ελαφριά μονοκινητήρια, ελαφριά δικινητήρια, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους τύπου ελικόπτερα  τα οποία προσαρμόζονται σε όλα τα είδη αποστολών με βάση τις ανάγκες των πελατών της.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών το 2023 ήταν €65,4 δις. Ενώ τα κέρδη ανά μετοχή έφτασαν στα €1,40.  Για το 2024, οι πωλήσεις αναμένεται να φτάσουν τα €71,6 δις και τα κέρδη ανά μετοχή τα €1,63. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις , ο αναμενόμενος λόγος τιμής προς κέρδη ανά μετοχή έχει διαμορφωθεί στο 22,53.

Η τιμή της μετοχής της Airbus.

Η τιμή της μετοχής της Airbus το 2023 σχεδόν διπλασιάστηκε και βρίσκεται πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα. Η μερισματική της απόδοση είναι 1,24% με τιμή $39,84.  Θεωρούμε ότι αξίζει να  παρακολουθούμε τις εξελίξεις της εταιρείας και τη διαπραγμάτευση της μετοχής, ώστε να εντοπίσουμε πιθανές ευκαιρίες στο μέλλον.