Η περίοδος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2024 για τις εταιρείες του S&P 500 ξεκίνησε. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα  στοιχεία, η ετήσια αύξηση των κερδών για τις εταιρείες  του S&P 500 προβλέπεται να είναι της τάξης του 2,9%. Από τις 70 εταιρείες του S&P 500 που είχαν ανακοινώσει αποτελέσματα μέχρι και τις 19 Απριλίου 2024, το 78,6% ανέφερε για το πρώτο τρίμηνο κέρδη πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Το 55,7%  ανέφερε έσοδα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες,  αν και πρόκειται για επίδοση χαμηλότερη από τον ιστορικό μέσο όρο του 62,2% και το μέσο όρο 65,3,% του περασμένου έτους. Η 12μηνη αύξηση του κύκλου εργασιών προβλέπεται να είναι 3,3% στο πρώτο τρίμηνο του 2024,  χαμηλότερα από τον μέσο πληθωρισμό του 12μηνου που ήταν 3,5%.

Η χρηματιστηριακή αγορά στις ΗΠΑ, την εβδομάδα που έκλεισε στις 19 Απριλίου, συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες εβδομάδες απωλειών.  Παρατηρούμε ότι   την εβδομάδα 15 με 19 Απριλίου ο μη σταθμισμένος δείκτης των μετοχών του S&P 500 παρουσίασε υπεραπόδοση σε σχέση με τον παραδοσιακό, σταθμισμένο δείκτη κατά περίπου 140 μονάδες βάσης. Αυτή η απόκλιση μπορεί να αποδοθεί στη σημαντική στάθμιση  που έχουν οι μετοχές τεχνολογίας και ημιαγωγών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, όπως το Super Micro Computer (SMCI) και η Nvidia.

Με την κόκκινη γραμμή, αποτυπώνεται η απόδοση του δείκτη S&P 500 την εβδομάδα 12 με 19 Απριλίου, ενώ με την μπλε γραμμή η απόδοση του ίδιου δείκτη, χωρίς στάθμιση των μετοχών ανάλογα με την κεφαλαιοποίησή τους.

Οι κλάδοι που απέδωσαν καλύτερα το παραπάνω διάστημα ήταν οι λεγόμενοι «Αμυντικοί» ή «Συντηρητικοί» κλάδοι, αυτοί δηλαδή που παρουσιάζουν χαμηλότερη μεταβλητότητα. Πιο συγκεκριμένα, υπεραπέδωσαν οι κλάδοι των εταιρειών παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας,  των βασικών καταναλωτικών αγαθών  και των εταιρειών του κλάδου υγείας. Η εικόνα αυτή, συνήθως, συναντάται μετά από την κορύφωση της αγοράς μετοχών και είναι σήμα για πιθανή συνέχιση της πτώσης.

Οι πιέσεις, που δέχτηκε, η αγορά οφείλονται κυρίως στις μετοχές που πρωταγωνιστούν στη ειδησιογραφία τα τελευταία έτη.

Κάθε εποχή, ανάλογα με τις μετοχές που πρωταγωνιστούν, εφευρίσκεται μια ελκυστική «κωδικοποιημένη» φράση γι’ αυτές τις μετοχές. Η πιο πρόσφατη είναι η «Magnificent Seven», μια ομάδα 7 εταιρειών τεχνολογίας. Πιο συγκεκριμένα, οι εφτά εταιρείες της εποχής μας είναι: Alphabet , Meta Platforms, Amazon,  Tesla, Apple, Microsoft και Nvidia.  Οι Magnificent Seven (Μ7) υποτίθεται ότι πρωταγωνιστούν στην ανάπτυξη των υποδομών για τη μετατροπή των καταναλωτικών μας συνηθειών σε εμπειρίες που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, έναν τομέα  που έχει ανάγκη από μικροτσίπ τελευταίας τεχνολογίας.

Καθώς αυτές οι εταιρείες συνεχίζουν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον των οικονομικών ειδήσεων, τα αποτελέσματα, που θα ανακοινώσουν, αναμένεται να επηρεάσουν τόσο τη πορεία των τιμών των μετοχών τους, όσο και της συνολικής αγοράς μετοχών

Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια ανασκόπηση των βασικών παραγόντων και των διαγραμμάτων των μετοχών τεχνολογίας με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση  ώστε να δούμε πώς ενδέχεται να επηρεάσουν την αγορά στο μέλλον.

Alphabet

Η προσπάθεια της Alphabet να γίνει ανταγωνιστική στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης προβλημάτισε μετά από τη απόσυρση του εργαλείου δημιουργίας εικόνων στη σουίτα Gemini. Η προοπτική των μοντέλων μεγάλων γλωσσών (Large Language Models) να ανταγωνιστούν την παραδοσιακή λειτουργία των μηχανών αναζήτησης εγείρει, επίσης, ανησυχίες για το βασικό επιχειρηματικό μοντέλο της Alphabet. Τέλος, η Alphabet επί του παρόντος δεν διαθέτει ένα μοντέλο που βασίζεται σε συνδρομή και να είναι παρόμοιο με τα αντίστοιχα των ανταγωνιστών, όπως το Microsoft 365 ή το Amazon Prime.

Η μετοχή της Google βρίσκεται κοντά στα ιστορικά της υψηλά

Apple

Η  Apple αντιμετωπίζει προκλήσεις της αγοράς της Κίνας, καθώς οι πωλήσεις iPhone στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της μειώθηκαν λόγω κυβερνητικών περιορισμών στη χρήση του iPhone και του αυξημένου ανταγωνισμού. Η εταιρεία αποσύρθηκε από την ανάπτυξη των οχημάτων χωρίς οδηγό και συγκεντρώνεται πλέον στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Επιπρόσθετα, της επιβλήθηκε πρόστιμο 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μονοπωλιακές  πρακτικές στο App Store.

Η μετοχή της APPLE μας είχε συνηθίσει να οδηγεί την αγορά προς τα άνω, γεγονός που δεν συμβαίνει από την αρχή του έτους.

Meta Platforms

Η Meta ανακοίνωσε, για πρώτη φορά, διανομή μερίσματος 0,50 $ ανά μετοχή και  αύξηση 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, επιβεβαιώνοντας την απόφασή της να προσφέρει εισόδημα και υπεραξίας στους μετόχους της.

Όμως, καθώς  έχει ανακοινώσει σχέδια για ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στις πλατφόρμες της, έχει σημαντικές κεφαλαιουχικές ανάγκες, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει  και πιέσεις από τις αρχές σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο.

Η μετοχή της META έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί από το Νοέμβριο του 2022 έως τις αρχές Απριλίου του 2024.

Microsoft

Η ανακοίνωση των κερδών της Microsoft  για το 4ο τρίμηνο του 2023 υπερέβη τις προσδοκίες σε έσοδα και κέρδη ανά μετοχή (EPS), αλλά η συγκρατημένη ανάπτυξη του Office 365 υποβάθμισε τη συνολική αισιοδοξία. Στο γεγονός αυτό συνέβαλε και η έρευνα της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (FTC) σε πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης και της Microsoft. Οι έρευνες αναζητούν πληροφορίες για πρόσφατες επενδύσεις και συνεργασίες που αφορούν εταιρείες παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης και μεγάλους παρόχους υπηρεσιών cloud.

Η μετοχή της Microsoft υποχώρησε περίπου 6,8% από τις 11 έως τις 19 Απριλίου 2024.

Nvidia

Η μετοχή  της Nvidia  έφτασε να έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 900 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα κέρδη της εταιρείας για το 4ο τρίμηνο του 2023 ξεπέρασαν τις προσδοκίες, αποδεικνύοντας την ισχυρή ζήτηση για προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης. Στις πιθανές μελλοντικές προκλήσεις περιλαμβάνονται οι συνεχιζόμενες ελλείψεις προμηθειών, ο ανταγωνισμός και η πιθανή πίεση του μεικτού περιθωρίου κέρδους λόγω του υψηλού κόστους εξαρτημάτων.

Ύστερα από τις εξαιρετικές επιδόσεις, η μετοχή της NVDA σημείωσε διόρθωση περίπου 20%

Tesla

Η Tesla αντιμετωπίζει επιβράδυνση της ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα στις ΗΠΑ και δέχεται πιέσεις τιμών από ανταγωνιστές. Οι εκτιμήσεις για το οικονομικό έτος 2024 αποκαλύπτουν σημαντικά χαμηλότερη αύξηση του όγκου παραγωγής και πωλήσεων οχημάτων σε σύγκριση με το  2023. Αυτό δημιούργησε νέες ανησυχίες για τη μελλοντική ανάπτυξη και ιδιαίτερα για τους κινδύνους μη εκτέλεσης του έργου κατασκευής οχημάτων επόμενης γενιάς.

Η μετοχή της TESLA έχει τη χειρότερη εικόνα σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Οι περισσότερες μετοχές  Μ7 είχαν μια εξαιρετική πορεία από το 2021 έως το πρώτο τρίμηνο του 2024. Αυτό θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια διόρθωση τόσο των ίδιων, όσο και της συνολικής αγοράς εξαιτίας τους, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει αλλαγή της μεγάλης εικόνας. Παρά τη γενικευμένη μανία του ΑΙ, η  πραγματικότητα σταδιακά δείχνει ότι δεν είναι όλες οι εταιρείες  στην ίδια θέση να ηγηθούν της μετάβασης προς τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Είναι πολύ πιθανό να δούμε, στο μέλλον, νέες εταιρείες να πρωταγωνιστούν και αυτές που θεωρούμε σήμερα πρωτοπόρους να υποχωρούν . Το παράδειγμα της TESLA αξίζει να μελετηθεί.