Στη φωτογραφία με απόφαση της τελευταίας στιγμής, ο πρόεδρος του FED, Jerome Powell, απευθύνθηκε προς τους συνέδρους του Jackson Hole μέσω του διαδικτύου, καθώς η άνοδος των κρουσμάτων Covid-10 στην περιοχή του Γουαϊόμινγκ προκάλεσε φόβους για την υγεία τους. 

Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, η καλοκαιρινή άνοδος στις τιμές των μετοχών οφείλεται στο ενδεχόμενο περεταίρω αύξησης του πληθωρισμού, αφού οι Κεντρικές Τράπεζες φαίνονται ανεκτικές σε τιμές πάνω από το όριο του 2% για το δείκτη τιμών καταναλωτή.

Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να αδικήσει τις αγορές αξιών, οι οποίες άλλωστε «τρέφονται» από το πληθωρισμό, αλλά και από τις προσδοκίες γι’ αυτόν.  Η ίδια η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κρ. Λαγκάρντ πυροδότησε ένα ανοδικό κύμα των τιμών στα  χρηματιστήρια, δηλώνοντας ότι μπορεί να ανεχθεί πληθωρισμό άνω του 2%. Στόχος άλλωστε είναι να συνεχιστεί το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων πανδημίας (ΡΕΡΡ) έως το τέλος του 2022, ώστε να βοηθήσει την ευρωπαϊκή οικονομία να ξεπεράσει τις συνέπειες της πανδημίας.  Στην Ευρώπη, προς το παρόν, δεν φαίνονται σημάδια  που να οδηγούν σε απόφαση της ΕΚΤ για αύξηση επιτοκίων. Οι αναλυτές, όπως αναφέρει και το Bloomberg Economics, μη έχοντας αρκετές ενδείξεις προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ, αναζητώντας κάθε λεπτομέρεια των συζητήσεων που μπορεί να τους οδηγήσει στο προσανατολισμό της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και στο τρόπο που αυτός θα μεταφραστεί σε νομισματική πολιτική.

Βλέποντας από άλλη οπτική γωνία τα πράγματα ο πρόεδρος της FED Jerome Powell, σε ομιλία του προς σπουδαστές στις 17 Αυγούστου 2021 με θέμα τις αλλαγές που θα φέρει ο COVID στον τρόπο ζωής των ανθρώπων και στην παγκόσμια οικονομία,  δήλωσε πως  η πανδημία «εξακολουθεί να ρίχνει σκιά στην οικονομική δραστηριότητα». Και ότι  «παρά το πλήθος των εργαλείων που διαθέτει η FED, υπάρχουν όρια σε αυτά που μπορεί να κάνει».  Η παραπάνω δήλωση έγινε μια εβδομάδα πριν το σημαντικότερο ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ στις 26-28 Αυγούστου στο Jackson Hole. Εκεί, το προεδρείο της FED, αφού εκτίμησε τα δεδομένα, αποφάσισε ουσιαστικά για τη νομισματική πολιτική του 2022. Κεντρικό γεγονός του συνεδρίου αποτελεί πάντα η  ομιλία του Προέδρου από την οποία η αγορά επιχειρεί να εκμαιεύσει τις προθέσεις της FED.  Φέτος το ερώτημα δεν ήταν εάν θα αυξήσει ή όχι τα επιτόκια, αλλά με τι ρυθμό θα γίνει η αύξηση.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κρ. Λαγκάρντ πυροδότησε ανοδικό κύμα των τιμών στα χρηματιστήρια, δηλώνοντας ότι μπορεί να ανεχθεί πληθωρισμό άνω του 2%.

Δύο ημέρες πριν το  Jackson Hole, στις 24 Αυγούστου,  η  Κεντρική Τράπεζα της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε αύξηση στο βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,75% και διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2021. Αύξησε όμως τις προοπτικές  του πληθωρισμού πάνω από το στόχο του 2,0% στο 2,1%. Με τον τρόπο αυτό, έγινε η πρώτη μεγάλη ασιατική οικονομία που αναλαμβάνει δράση έναντι των υφιστάμενων οικονομικών κινδύνων. Ουσιαστικά, παραδέχεται ότι υπάρχουν πληθωριστικές πιέσεις και αναλαμβάνει δράση να τις περιορίσει.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ένα ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο. Την εβδομάδα που έληξε στις 20 Αυγούστου 2021, η αποτίμηση ομολόγων με αρνητική απόδοση μειώθηκε κατά 4,38%. Σε απόλυτα νούμερα, η μείωση είναι κατά $723,1 δις, και συγκεκριμένα,  από $16,5 τρις σε  $15,8 τρις.  Η πλειοψηφία των κρατικών τίτλων που υποχώρησαν ήταν εκδόσεις σε Euro και ένα μικρότερο ποσοστό σε ιαπωνικό Γιεν. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι ένα μέρος της αγοράς  δεν ενδιαφέρεται πλέον να αγοράζει ομόλογα με αρνητικό επιτόκιο, καθώς αναμένει καλύτερα επιτόκια, ίσως και σύντομα. Εάν η τάση αυτή συνεχιστεί, τότε μάλλον πλησιάζει η ώρα για αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ και, σίγουρα. θα αυξηθούν οι  πιέσεις προς τους  ευρωπαϊκούς ομολογιακούς  τίτλους.

Αξία ομολογιακών τίτλων με αρνητική απόδοση παγκοσμίως.

Συνοψίζοντας, να αναφέρουμε πως  δεν αποτελεί μυστικό ότι  η FED σχεδιάζει αύξηση επιτοκίων. Η αγορά αναμένει μικρή αύξηση στο τρίτο τρίμηνο του 2022. Οι τιμές των ομολόγων και το πραγματικό επιτόκιο της αγοράς όμως προεξοφλεί μεγαλύτερη κίνηση της FED . Οι εκτιμήσεις είναι ότι, έως  το τρίτο τρίμηνο του 2022, το διετές ομόλογο των ΗΠΑ θα έχει το διπλάσιο επιτόκια από σήμερα και το 10ετές θα έχει αυξηθεί πάνω από το 50 μονάδες βάσεις.

Σχετικά με τη πίεση στα ευρωπαϊκά ομόλογα ο παρακάτω πίνακας, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, είναι ξεκάθαρος. Χωρίς να αναμένεται κίνηση της FED, το γερμανικό 10ετές   Bund   από – 0,5% αρνητικό επιτόκιο εκτιμούν ότι θα έχει οριακά θετικό.

Εκτιμήσεις μελλοντικών επιτοκίων (Πηγή: Bloomberg)

Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να φέρει σημαντικές αλλαγές στις αγορές. Οι μετοχές είναι πιθανό να επηρεαστούν  αρνητικά, η ισοτιμία του Euro προς το δολάριο πιθανό να υποχωρήσει και ένα ισχυρό δολάριο, συνήθως, πιέζει τα εμπορεύματα και τις οικονομίες των αναδυομένων αγορών. Ιδιαίτερα όσον αφορά τις μετοχές, τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά στους δείκτες είναι  αποτέλεσμα των καλών εταιρικών αποτελεσμάτων  που ανακοινώθηκαν τον Ιούλιο, αλλά οι τιμές ενισχύθηκαν και από το φόβο του πληθωρισμού και το κυνήγι  αποδόσεων.  Άρα, το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο είναι διατηρήσιμα ή όχι τα τρέχοντα επίπεδα των μετοχών.