Επιμέλεια: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών γνώριζαν, σύμφωνα με έκθεση μίας  κοινοβουλευτικής επιτροπής του Ηνωμένου Βασιλείου, ότι οι Αμερικανοί βασάνιζαν άτομα τα οποία συνέλαβαν ως υπόπτους μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Η έκθεση της Επιτροπής Πληροφοριών και Ασφάλειας του Κοινοβουλίου διαπίστωσε ότι η Βρετανία γνώριζε για την κακομεταχείριση σε πρώιμο στάδιο και ότι οι αρχές μπορούσαν να κάνουν περισσότερα, για να προσπαθήσουν να επηρεάσουν την αμερικανική συμπεριφορά προς τους κρατουμένους. Παράλληλα τα ευρήματα της έκθεσης έδειξαν ότι, σε 198 περιπτώσεις, οι βρετανικές αρχές έλαβαν πληροφορίες από κρατούμενους ότι είχαν υποστεί κακομεταχείριση. Επίσης, σε 232 περιπτώσεις οι βρετανικές αρχές ασφαλείας έστελναν ερωτήσεις ή παρείχαν πληροφορίες σε συμμάχους.

Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι βρετανικές αρχές ασφαλείας δεν ήθελαν να διακινδυνεύσουν να απωλέσουν την πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας πληροφορίες, για να μπορέσουν να αποτρέψουν μια τρομοκρατική επίθεση στη χώρας τους.