Ο κομβικός ρόλος της Σκύρου και τα Ισραηλινά UAV που επιχειρούν από την καρδιά του Αιγαίου
Την πρώτη εκπαιδευτική πτήση σε ευρύ γεωγραφικό πλάτος του συνόλου του ελληνικού χερσαίου χώρου αλλά και του Αιγαίου πελάγους, πραγματοποίησαν πριν λίγες ημέρες τα UAV τύπου HERON, τα οποία σταθμεύουν πλέον στη νέα βάση τους, στη Σκύρο. Τα δύο UAV έχουν εκμισθωθεί από το Ισραήλ, που αποτελεί και την κατασκευάστρια χώρα και αποτελεί τη πρώτη ουσιαστική προσπάθεια της Αθήνας να αντιτάξει πραγματικές απαντήσεις στην ευρεία γκάμα εγχώριας ανάπτυξης Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων από την Τουρκία.
Τα UAV αποτελούν κρίσιμο στοιχείο ενίσχυσης των δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), ιδιαίτερα καθώς αυξάνουν κάθετα την αποτελεσματικότητα σε αποστολές συλλογής πληροφορίων – επιτήρησης – αναγνώρισης (ISR), ενώ συνιστούν και ένα αρχικό, χρήσιμο «σκαλοπάτι» στη πορεία ενίσχυσης με παρόμοια τέτοια συστήματα και στο μέλλον.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ), παρότι ήταν από τις πρώτες που κατανόησαν τη σημασία της χρήσης UAV για αποστολές ISR, για μια σειρά από λόγους τελικά δεν επένδυσαν όσο θα ήταν απαραίτητο, με αποτέλεσμα ο υφιστάμενος στόλος να είναι παλαιάς τεχνολογίας, σύντομα παρωχημένης.
Ο ρόλος της Σκύρου
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το στοιχείο της γεωγραφικής επιλογής τοποθέτησης των συστημάτων HERON, στην 135 Σμηναρχία Μάχης (135 ΣΜ), μια από τις πλέον ενεργές μονάδες της ΠΑ στις σχεδόν καθημερινές αποστολές αναχαίτισης των τουρκικών μαχητικών πάνω από το Αιγαίο. Καταρχάς το νησί, ευρισκόμενο στο κέντρο του Αιγαίου, δίνει τη δυνατότητα ταχείας πρόσβασης σχεδόν στο σύνολο του αρχιπελάγους. Ωστόσο το πιο σημαντικό στοιχείο εντοπίζεται στην ίδια την επιλογή της Σκύρου, η οποία, σημειώνεται, φιλοξενεί και πυροβολαρχία από “Patriot”.
Σταδιακά στο νησί δημιουργούνται δυνατότητες στάθμευσης, ταχείας ανάπτυξης και διασποράς εναέριων μέσων διαφόρων τύπων, ενώ οι σχεδιαζόμενες αναβαθμίσεις υποδομών, μάλιστα σε συζήτηση και με συμμαχικές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, υποδηλώνουν ότι τα επόμενα χρόνια η Σκύρος θα αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη σημασία.
Οι πρόσφατες πτήσεις αμερικανικών μαχητικών F-15 πάνω από νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όπως η Λέσβος, στο πλαίσιο άσκησης με ελληνικά F-16, υποδηλώνουν ότι κάποια ταμπού του παρελθόντος αρχίζουν να ξεπερνιούνται, παρά το γεγονός πως οι Τούρκοι έχουν εκφράσει την ενόχλησή τους σε συμμαχικό επίπεδο.
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ
Την περασμένη Παρασκευή (18 Ιουνίου) ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος επισκέφθηκε την 135 ΣΜ, όπου πέταξε με μαχητικό αεροσκάφος F-16 BLOCK 52+, αλλά και επιθεώρησε τα νέα ισραηλινά UAV. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται και από το ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε το κλιμάκιο της άρτι συσταθείσας Διακλαδικής Μονάδος Medium Altitude – Long Endurance UAV (MALE UAV), από την οποία επιχειρεί το Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος (ΜΕΑ) HERON 1 που αποκτήθηκε πρόσφατα.
Εκεί είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις δυνατότητες του συστήματος ως προς τη συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση και αναγνώριση (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance – ISR) και την μεταφορά εικόνας σε πραγματικό χρόνο (real time) στο ΓΕΕΘΑ/ΕΘΚΕΠΙΧ.