Του Σέργιου Μελαχροινού
-Πιστοποιημένος χρηματιστηριακός αναλυτής-

Οι μετοχές των αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών επιβράδυναν τον δείκτη S & P 500 το 2019, παρά το γεγονός ότι τα κέρδη τους αυξήθηκαν. Η εικόνα αυτή οφείλεται, κυρίως, στα προβλήματα του αεροσκάφους Boeing Max και στην ανησυχία της αγοράς σχετικά με τη μακροπρόθεσμη κερδοφορία των αερογραμμών. Ωστόσο η επαναφορά στην δράση του Boeing Max, το 2020, είναι πιθανόν να μειώσει τις τιμές των ναύλων, να αυξήσει την παραγωγικότητα των εταιρειών και να βελτιωθεί το τελικό κέρδος.

Όλες οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες, εκτός από τη Southwest, έχουν υπο-αποδόσει σε σχέση με τον S & P 500 έως τα μέσα Νοεμβρίου παρά το γεγονός ότι η αύξηση των κερδών του κλάδου ήταν μεταξύ των ισχυρότερων του S&P για το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην αύξηση των ναύλων που, όπως αναφέραμε, αναμένουμε να υποχωρήσουν μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020, όταν δηλαδή είναι πιθανόν να επανενταχθούν στους αεροπορικούς στόλους τα Boeing Max. Στη περίπτωση αυτή, αναμένεται αύξηση της παραγωγικής ικανότητας της τάξης του 5% στην αμερικανική αγορά το επόμενο έτος, ακόμη και αν η οικονομική ανάπτυξη επιβραδυνθεί στο -1,8%.

Η Delta, όπως και η United, εκμεταλλεύτηκε επιτυχώς την άνοδο των ναύλων το 2019.

Ένα επιπλέον θέμα για τον κλάδο είναι οι αμοιβές των πιλότων και των πληρωμάτων. Η United διεξάγει διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα για το μεγαλύτερο μέρος του 2019, η σύμβαση της Delta μπορεί να τροποποιηθεί εντός του τρέχοντος Δεκεμβρίου και η Southwest, η American και η Alaska προβλέπεται να υπογράψουν νέες συμβάσεις το 2020. Δεδομένης της έλλειψης πιλότων, αναμένονται αυξήσεις μισθών άνω του πληθωρισμού σε αυτόν τον γύρο διαπραγματεύσεων.

Θα μελετήσουμε, στη συνέχεια, τις αποτιμήσεις των εταιρειών σε δύο κατηγορίες: τις εταιρείες παροχής πλήρους εξυπηρέτησης και τις εταιρείες χαμηλού κόστους.

Στις εταιρίες πλήρους εξυπηρέτησης, η Alaska Air έχει τη μεγαλύτερη αποτίμηση σε σχέση με το πόσες φορές διαπραγματεύεται πάνω από τα κέρδη της . Η εταιρεία βελτίωσε τη λειτουργικότητά της και μείωσε το χρέος της μετά τη συγχώνευση με την Virgin America. Ακολουθούν η Delta και η United που εκμεταλλεύτηκαν επιτυχώς την άνοδο των ναύλων. Η American, από τα μέσα του 2019, είναι η αμερικανική αεροπορική εταιρεία με τη χαμηλότερη αξία, καθώς η κερδοφορία δεν έχει βελτιωθεί στο ίδιο επίπεδο με τις υπόλοιπες . Επίσης, είναι η εταιρεία με τη μεγαλύτερη μόχλευση στον ισολογισμό της -γεγονός που τη καθιστά ευάλωτη σε ενδεχόμενη οικονομική κάμψη.

Οι αποτιμήσεις για τις περισσότερες αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους ήταν υψηλότερες κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς αυξήθηκαν περισσότερο το περιθώριο κέρδους και τα τελικά κέρδη τους από την αύξηση των ναύλων.

Η Southwest έχει το υψηλότερο προσδοκώμενο λόγο τιμής προς κέρδη για το 2020. Η εταιρεία επηρεάστηκε το 2019 περισσότερο από κάθε άλλη λόγω της καθήλωσης του Boeing Max. Η αγορά, λοιπόν, αναμένει ότι το περιθώριο κέρδους για το 2020 θα απογειωθεί μαζί με το αεροσκάφος. Η αποτίμηση της Allegiant είναι η δεύτερη υψηλότερη στην ομάδα του κλάδου λόγω της σημαντικής βελτίωσης της αποδοτικότητας καθόσον τα νέα αεροσκάφη της Airbus εντάσσονται στο στόλο της. Τέλος, οι JetBlue και Spirit εμφανίζουν επιβράδυνση στο περιθώριο κέρδους τους και έχουν τη χαμηλότερη αποτίμηση. Οι μετοχές της Spirit μάλιστα έχουν τη χειρότερη επίδοση του έτους, δεδομένου ότι η αεροπορική εταιρεία επιβαρύνεται με το υψηλότερο κόστος και δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί την αύξηση των ναύλων παρά το γεγονός ότι αύξησε τη χωρητικότητά της κοντά στο 20%.

Στις εταιρίες πλήρους εξυπηρέτησης, η Alaska Air έχει τη μεγαλύτερη αποτίμηση σε σχέση με το πόσες φορές διαπραγματεύεται πάνω από τα κέρδη της.

Μπορεί το Boeing 737 Max να επανέλθει σε λειτουργία το 2020, αλλά τα θέματα για την Boeing δεν θα σταματήσουν εκεί. Ο δυνητικός διακανονισμός , για τις αποζημιώσεις των θυμάτων της Ethiopian Airlines και του Lion Air, θα μπορούσε να κοστίσει στην Boeing περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Boeing αντιμετωπίζει 103 κατηγορίες για τα θύματα των Αιθιοπικών Αερογραμμών και πολλαπλές αγωγές που σχετίζονται με τη συντριβή του Lion Air 737 Max. Οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι η εταιρεία σχεδίασε ελλιπώς το σύστημα ελέγχου πτήσης και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει αυτόματα το αεροσκάφος σε μια αδικαιολόγητη κατάδυση. Επίσης, κατηγορείται ότι δεν ενημέρωσε τους φορείς εκμετάλλευσης αεροσκαφών για το πρόβλημα αυτό. Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα, αλλά και το εκτιμώμενο κόστος αναμένουμε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 4ου τριμήνου 2019.