Των Κ. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΥ-ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Αποφασισμένος να ακολουθήσει μια «προωθητική» πολιτική στο πεδίο των διεθνών σχέσεων, αλλά και στο εσωτερικό μέτωπο μέσω ευρύτερων συναινέσεων, αλλά και χωρίς αυτές εάν η αντιπολίτευση λόγω κομματικών υπολογισμών δεν είναι πρόθυμη να συμπράξει, φέρεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αφετηρία της νέας πρωθυπουργικής του θητείας.

Στο επίκεντρο της προσοχής του πρωθυπουργού βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά το νέο τοπίο που διαμόρφωσε το Βίλνιους, ενώ σε σχέση με την εσωτερική πολιτική ατζέντα, στον απόηχο της επιτυχούς υπέρβασης του σκοπέλου για την ψήφο των αποδήμων, συγκλίσεις με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις θα αναζητηθούν σε θέματα όπως η νέα ρύθμιση για τις διοικήσεις των Οργανισμών του Δημοσίου, το άρθρο 28 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ο γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και ο αποκλεισμός του Ηλία Κασιδιάρη από τις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Οι αγωγοί

Οπως προαναφέρθηκε, ψηλά στην ατζέντα του κ. Μητσοτάκη για το επόμενο τετράμηνο θα βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η συνάντηση κορυφής με τον Ταγίπ Ερντογάν εκτιμάται πως μπορεί να αποτελέσει έδαφος για την αναζήτηση μονιμότερων λύσεων με την Αγκυρα, παρά τον προχθεσινό ισχυρισμό του ότι στο Βίλνιους ετέθη ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, ο οποίος προκάλεσε ενόχληση και διαψεύδεται από την ελληνική πλευρά. Διπλωματικές πηγές αποδίδουν τη συγκεκριμένη αποστροφή στην «ιδιοσυγκρασία» του Τ. Ερντογάν, και σημειώνουν πως ο δίαυλος επικοινωνίας Γεραπετρίτη – Φιντάν έχει ήδη ενεργοποιηθεί.

Τομές με αναζήτηση συναινέσεων η στρατηγική Μητσοτάκη – Νέα ρύθμιση για Κασιδιάρη ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών.

Μάλιστα, η Αθήνα δεν αποκλείει η τουρκική πλευρά να είναι έτοιμη για μια ευρύτερη στροφή, στο πλαίσιο της οποίας θα επιδιώξει ενδεχομένως και την επίλυση της μεγάλης εκκρεμότητας στις διμερείς σχέσεις, δηλαδή της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, μέσω συνυποσχετικού προς τη Χάγη.

Είναι ίσως ενδεικτικό της πιθανής διάθεσης της τουρκικής πλευράς για συνολικότερες λύσεις ότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο «νέο περιβάλλον» του Βίλνιους, από την Τουρκία έχει τεθεί το ζήτημα του αγωγού ΤΑΡ, με την Αγκυρα να φιλοδοξεί μελλοντικά να διοχετεύσει φυσικό αέριο από τη Μαύρη Θάλασσα προς την Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας. Ειδικότερα, κατά τα επίσημα στοιχεία, στην τουρκική υφαλοκρηπίδα στη Μαύρη Θάλασσα έχουν εντοπιστεί έως τώρα πιθανά κοιτάσματα που φθάνουν τα 710 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) και μέχρι πρότινος η τουρκική πλευρά ανέφερε ότι αυτά θα κατευθύνονταν στην εσωτερική αγορά.

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η Αγκυρα επιθυμεί να προωθήσει μέρος του φυσικού αερίου που θα εξάγει και προς την Ε.Ε. Ιδανικός τρόπος γι’ αυτό είναι ο αγωγός TAP, ο οποίος –όπως είναι γνωστό– διασχίζει την Τουρκία, την Ελλάδα και την Αλβανία προτού φθάσει στην Ιταλία για να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.

Προκειμένου να επιτευχθεί ένας τέτοιος στόχος στο μέλλον, θα πρέπει να αυξηθεί η τρέχουσα δυναμικότητα του ΤΑΡ, απόφαση για την οποία, βεβαίως, θα έχει λόγο και η Αθήνα. Eνα τέτοιο σενάριο διασφαλίζει τη συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας στον ενεργειακό τομέα και εκ των πραγμάτων διαμορφώνει ένα σκηνικό εντός του οποίου είναι προς το συμφέρον της Αγκυρας η αναζήτηση ευρύτερων συγκλίσεων και ενδεχομένως συνολικών λύσεων με την ελληνική πλευρά. Είναι, επίσης, απολύτως σαφές ότι ένα τέτοιο σενάριο έχει την πλήρη έγκριση και υποστήριξη από τις ΗΠΑ.

Oπως προαναφέρθηκε, ο κ. Μητσοτάκης θα αναζητήσει ευρύτερες συναινέσεις, εάν το επόμενο διάστημα διαπιστωθεί πως μπορεί να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στα ελληνοτουρκικά ή, ακόμη περισσότερο, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για τη Χάγη. Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μόλις πρόσφατα στον ρόλο που θα έχουν σε μια τέτοια περίπτωση τόσο τα κόμματα όσο και η Βουλή.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Καθημερινή της Κυριακής” στις 23 Ιουλίου 2023