Έγινε, λοιπόν, και η διεθνής έκθεση αμυντικής βιομηχανίας DEFEA- Defence Exhibition Athens, από τις 13 ως τις 15 Ιουλίου, στο Εκθεσιακό Κέντρο Metropolitan Expo του αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος». Συμμετείχαν 315 εκθέτες από 22 χώρες και, σύμφωνα με τον απολογισμό των οργανωτών, οι επισκέπτες έφτασαν τους 12.129.

Σίγουρα, οι αριθμοί είναι ικανοποιητικοί. Ιδιαίτερα, αν λάβουμε υπόψη μας ότι όχι μόνον η χώρα μας, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος είναι υπό την επήρεια του Covid-19, ο χρόνος προετοιμασίας ήσαν σαφώς λίγος και έγινε μέσα στο κατακαλόκαιρο. Επίσης, να θυμίσουμε ότι η τελευταία έκθεση αμυντικού υλικού και βιομηχανίας που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα –στο Metropolitan Expo και αυτή– ήταν η Athens International, το 2009. Πριν από 12 χρόνια! Δεν αναφέρουμε την «έκθεση» Defensys που οργανώθηκε το 2010, από τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλο στην εκλογική του περιφέρεια, δηλαδή στην Θεσσαλονίκη, καθώς δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα …πανηγυράκι. Η σημαντική οικονομική κρίση που μεσολάβησε, με άμεσο επακόλουθο την ανυπαρξία οποιουδήποτε εξοπλιστικού προγράμματος, ήταν ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνέβαλαν στο να «ξεχάσουμε» τέτοιους είδους εκθέσεις, που –κακά τα ψέματα– είχαν δημιουργήσει μια παράδοση στην χώρα μας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος εγκαινιάζει τη DEFEA 2021.

Τα αποτελέσματα της DEFEA 2021 θα πρέπει να θεωρηθούν θετικά. Και αρκετές συμμετοχές υπήρξαν από την πλευρά εκθετών και ενδιαφέρον έδειξαν οι αγοραστές αμυντικού υλικού απ’ όλον τον κόσμο. Κι εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι το ΥΠΕΘΑ είχε σημαντική ανάμειξη τόσο στην διοργάνωση, όσο και στην «προώθηση» -γιατί δεν ήταν απλή υποστήριξη τα όσα έκανε- της όλης υπόθεσης. Κι αυτό έχει διττή σημασία. Αφενός πρέπει ένα κράτος να υποστηρίζει τις μεγάλες εκδηλώσεις που γίνονται σε αυτό, αφετέρου όμως θα πρέπει να διατηρεί και κάποιες αποστάσεις. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα όπου οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Δημοσίου δεν έχουν να επιδείξουν και κάποια επιτυχία. Το είδαμε άλλωστε και στη DEFEA 2021. Γιατί μπορεί το ίδιο το ΥΠΕΘΑ και τα Γενικά Επιτελεία αλλά και όλες οι κρατικές βιομηχανίες να είχαν μεγαλοπρεπή περίπτερα, από περιεχόμενο όμως δεν είχαν ουσιαστικά τίποτα να δείξουν.

Αντίθετα, η περίπτωση της ΕΛΒΟ, που ιδιωτικοποιήθηκε, είναι άκρως χαρακτηριστική. Αν και αποκτήθηκε από τις ισραηλινές SK Group και Plasan πριν από λίγους μήνες, είχε ένα αξιοπρεπέστατο περίπτερο με κάποια από τα προϊόντα που προτίθεται να παράγει και εδώ. Τα στελέχη της,  με πρώτο τον γενικό διευθυντή της Δημήτριο Αγγελόπουλο, ήσαν παρόντα συνεχώς και έτοιμα να δώσουν τις απαιτούμενες απαντήσεις.

Το Μ1117 του US Army δεν ήταν μια τυχαία παρουσία στην έκθεση! Το ζήτημα ωστόσο είναι πόσοι από τους μεγαλόσχημους, που πέρασαν από μπροστά του, κατάλαβαν τον λόγο της εκεί παρουσίας του.

Να σταθούμε, επίσης, σε έναν άλλον «εκθέτη», η παρουσία του οποίου σηματοδοτεί κάποια πολύ σημαντικά θέματα. Ο λόγος για τον Στρατό των ΗΠΑ. Και δεν μιλάμε για το περίπτερό της χωράς, αλλά για κάποια από τα εκθέματα που αποφάσισαν οι Αμερικανοί να μας δείξουν. Ο λόγος για το όχημα Μ1117 Guardian, και τα ελικόπτερα Sikorsky UH-60 Black Hawk και AH-64 Apache.

Ως γνωστόν, το Μ1117 Guardian έχει σταματήσει να παράγεται, αλλά οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι μας παραχωρούν δωρεάν 1.200 τέτοια οχήματα. Και ο μεν Ελληνικός Στρατός τα θέλει «σαν τρελός» και έχει ολοκληρώσει όλες τις σχετικές διαδικασίες που μπορεί να κάνει από την πλευρά του, αλλά το ΥΠΕΘΑ …ζει στον κόσμο του και δεν κάνει τίποτα! Επίσης, το πόσο ανάγκη έχουμε τα Black Hawk φαίνεται μόλις αναλογιστούμε την ηλικία των υπαρχόντων Huey. Αν ήσαν άνθρωποι πάντως θα είχαν αποστρατευτεί εδώ και μια δεκαετία! Επιπλέον, προκειμένου να καλυφτούν πλήρως οι ανάγκες μας χρειαζόμαστε άλλα 18 Apache.

Και το ερώτημα: πόσοι από τους επίσημους, που πέρασαν από τη DEFEA 2021, κατάλαβαν τι ήσαν, τι έκαναν και γιατί ήσαν εκεί τα διάφορα εκθέματα; Θα μας επιτρέψετε να έχουμε κάποιες αμφιβολίες… Γιατί ήταν σημαντική η παρουσία διαφόρων υπουργών που θέλουν να σχετίζονται με την Άμυνα, αλλά το αν αυτό είναι καλό ή κακό είναι μια άλλη υπόθεση (όχι όμως του παρόντος). Το ίδιο ισχύει και για τους βουλευτές σχεδόν όλων των κομμάτων. Γιατί παρουσία τόσων πολιτικών, σε αμυντική έκθεση, πρώτη φορά είδαμε. Σε Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το ΥΠΕΘΑ είχε σημαντική ανάμειξη τόσο στην διοργάνωση, όσο και στην «προώθηση» -γιατί δεν ήταν απλή υποστήριξη τα όσα έκανε- της όλης υπόθεσης. Κι αυτό έχει διττή σημασία. Αφενός πρέπει ένα κράτος να υποστηρίζει τις μεγάλες εκδηλώσεις που γίνονται σε αυτό, αφετέρου όμως θα πρέπει να διατηρεί και κάποιες αποστάσεις.

Οπωσδήποτε πάντως η ελληνική αμυντική βιομηχανία (η ιδιωτική, γιατί για τη δημόσια είπαμε) είχε πολύ ενδιαφέρουσα παρουσία και οπωσδήποτε είναι πολλά υποσχόμενη. Τώρα το ότι δεν ήσαν παρούσες ναυπηγικές βιομηχανίες δεν ήταν και κάτι το ανεξήγητο. Αρκεί να σκεφτούμε πως έχει, ως τώρα τουλάχιστον, συμπεριφερθεί το Ελληνικό Δημόσιο σε αυτόν τον τομέα. Σίγουρα πάντως το θέαμα της παρουσίας –μεγάλης και εντυπωσιακής– των ξένων ναυπηγικών οίκων, που μας προσφέρουν φρεγάτες, και της ανυπαρξίας των ελληνικών ναυπηγείων, είναι οπωσδήποτε κάτι περίεργο.

Ως προς τα οργανωτικά, σημαντικό ήταν ότι, σε όλους τους χώρους της έκθεσης, τηρήθηκαν απολύτως όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν επιβληθεί λόγω Covid-19.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ROTA, ως κύριος και ουσιαστικός οργανωτής της DEFEA, θα μελετήσει τα σχετικά συμπεράσματα και η επόμενη έκθεση, που έχει ήδη αναγγείλει για τις 9–11 Μαΐου 2023, θα είναι σαφώς καλύτερη.