Αποτελεί γενική εκτίμηση ότι τα έσοδα της Boeing, της Airbus και της Embraer θα είναι χαμηλότερα από τα αναμενόμενα το 2020.

O Covid-19, κυριολεκτικά, συντρίβει τη ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια και οι αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν τις παραλαβές νέων αεροσκαφών, καθώς, στην παρούσα κατάσταση, προσπαθούν να διαχειριστούν καλύτερα τα διαθέσιμα μετρητά τους, ώστε να επιβιώσουν. Η ανάκαμψη των αερογραμμών πιθανόν θα επιμηκυνθεί χρονικά, αφού η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, λόγω της κοινωνικής απόστασης, παρατείνει την αδράνεια των αερογραμμών.

Πίνακας με αεροσκάφη σε ακινησία παγκοσμίως έως τις 25 Μαρτίου 2020. (Πηγή: Bloomberg)

Τα σχέδια παράδοσης νέων αεροσκαφών είναι αναμενόμενο να μειωθούν το 2020, καθώς ο κορωνοϊός χτυπά τη ζήτηση για πτήσεις και, κατ’ επέκταση, για νέα αεροπλάνα, διατηρώντας επίσης πλεόνασμα αποθεμάτων στους κατασκευαστές για το 2021. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές και αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες έχουν μειώσει τη χωρητικότητα κατά περίπου 70% και αυτό, πιθανότατα, θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως τον Μάιο. Στο παρελθόν, ακόμα και όταν η αγορά άρχιζε να ανακάμπτει, η αύξηση της ζήτησης για αεροπορικά ταξίδια απαιτούσε χρόνο. Δεδομένου του μεγέθους των περικοπών των αεροπορικών δρομολογίων, είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε ότι οι παραδόσεις νέων αεροσκαφών, από τους κατασκευαστές τους, θα ξεπεράσει το 50% της προβλεπόμενης παραγωγής για το 2020.

Η Airbus θα δυσκολευθεί να επιτύχει το στόχο της για 555 αεροσκάφη, το 2020, εκ των οποίων τα 77 προορίζονταν για διάφορες αερογραμμές της Κίνας.

Η Airbus θα δυσκολευτεί να επιτύχει το στόχο της για 555 αεροσκάφη το 2020. Τα 77 από αυτά προορίζονταν για διάφορες αερογραμμές της Κίνας. Οι παραδόσεις στη χώρα αυτή θα αποτελέσουν ένα καλό δείκτη για τις υπόλοιπες αγορές, καθώς η Cirium αναφέρει μείωση κατά 60% στις καθημερινές ώρες πτήσεις στην Κίνα έως στα τέλη Μαρτίου.
Από την πλευρά της, η Boeing δεν έχει αναφέρει σαφή ένδειξη για τις παραδόσεις της. Θεωρητικά, θα μπορούσε να καθυστερήσει το «χτίσιμο» νέων αεροσκαφών και να στέψει το δυναμικό της στην προετοιμασία των περίπου 400 σταθμευμένων 737 Max. Τα στοιχεία, που παραθέτει η Cirium, αναφέρουν ότι 324 αεροσκάφη Boeing, που προβλέπεται τελικά να παραδοθούν το 2020, πιθανόν να αφορούν ένα «μίγμα» σταθμευμένων και νεότευκτων. Πάνω από το ένα τρίτο των αεροσκαφών που αναμένονταν να παραδοθούν, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της Cirium, προορίζονται για τις Southwest, United, Ryanair, SpiceJet και American, δηλαδή αερογραμμές που είναι εξαιρετικά πιεσμένες αυτή τη στιγμή.

Οι περιφερειακοί κατασκευαστές Embraer, Bombardier και ATR αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις με την Boeing την Airbus, καθώς οι πελάτες τους επιθυμούν να αναβάλουν τις παραλαβές αεροσκαφών, τουλάχιστον, μέχρι το 2021.

Οι περιφερειακοί κατασκευαστές αεροσκαφών Embraer, Bombardier και ATR αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις, όπως η Boeing και η Airbus, καθώς οι πελάτες τους επιθυμούν να αναβάλουν τις παραλαβές, τουλάχιστον, μέχρι το 2021, πιέζοντας τα έσοδα των βιομηχανιών για το 2020. Οι μεγαλύτεροι πελάτες αυτών των μικρότερων πολιτικών αεροπλάνων είναι οι περιφερειακές αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ που, πιθανόν, θα πετάξουν πολύ λιγότερο φέτος.

Εκτίμηση οικονομικής ανάπτυξης ΗΠΑ, Ε.Ε. , Μ. Βρετανίας και Κίνας. (Πηγή: Bloomberg)

Οι οικονομικές επιπτώσεις του Covid-19 είναι έντονες, καθώς η κοινωνική απομάκρυνση έχει μειώσει την οικονομική δραστηριότητα στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου. Είναι πιθανό ότι η οικονομική αδράνεια θα ωθήσει την Ευρώπη -και ενδεχομένως τις ΗΠΑ- σε ύφεση και θα επιβραδύνει σημαντικά την κινεζική ανάπτυξη, θέτοντας ένα δεύτερο χτύπημα στη ζήτηση για ταξίδια . Αυτή η, επακόλουθη, υποχώρηση στη ζήτηση μάλλον θα επεκτείνει την περίοδο αποκατάστασης για τα κέρδη των αεροπορικών εταιρειών και θα μειώσει περεταίρω τη ζήτηση για νέα αεροσκάφη. Επίσης, ο βαθμός στον οποίο ο Covid-19 έχει εξαπλωθεί, παγκόσμια, δείχνει ότι είναι δύσκολο να βρεθούν εναλλακτικές αγορές που δεν θα επηρεαστούν έτσι ώστε να χρειάζονται επιπλέον αεροπλάνα.

Η μετοχή της Boeing.

Η μετοχή της Boeing -επηρεασμένη από τα παραπάνω- υποχώρησε βίαια από τα $ 300 στα $ 100, δηλαδή περίπου στα επίπεδα που βρισκόταν το 2014. Δεν είναι εύκολο να αποτιμήσουμε τη μετοχή αυτή τη στιγμή, καθώς δεν ξέρουμε τη χρονική εξέλιξη της νόσου. Οι τιμές είχαν προεξοφλήσει την συνεχή άνοδο των μετακινήσεων επιβατών και την ανανέωση των στόλων των αερογραμμών, γεγονός που δυστυχώς διαψεύσθηκε. Η εταιρεία πιθανόν να χρειαστεί βοήθεια για την ομαλή λειτουργία της, όπως άλλωστε ανέφερε και ο ίδιος ο πρόεδρος Ντ. Τραμπ.