Κατά το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης είχε ποικίλες επαφές. Τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018, έλαβε μέρος σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης «Atlantic Council», σε συνεργασία με το «American Hellenic Institute» και με συντονιστή τον πρώην αναπληρωτή γ.γ. του ΝΑΤΟ, πρέσβη Alexander Vershbow. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στις τοποθετήσεις του στην ανωτέρω συζήτηση, επισήμανε, μεταξύ άλλων τις διαχρονικά άριστες σχέσεις των ΕΔ Ελλάδας–ΗΠΑ και το σύνθετο περιβάλλον ασφαλείας που παρατηρείται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, γεγονός που καθιστά επιβεβλημένη την ανάπτυξη διεθνών αμυντικών συνεργασιών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συναφών προκλήσεων. Επίσης, αναφέρθηκε στο ευρύ φάσμα διεθνών στρατιωτικών συνεργασιών, στις οποίες συμμετέχουν οι Ελληνικές ΕΔ με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και, από την άλλη πλευρά, τον αποσταθεροποιητικό ρόλο και την προβληματική στάση που επιδεικνύει η Τουρκία στο διεθνές πεδίο. Ο κ. Αποστολάκης υπογράμμισε ακόμα τη στρατηγική σημασία των υποδομών της Σούδας και  ανέλυσε το στάδιο αναδιοργάνωσης, στο οποίο βρίσκονται οι Ελληνικές ΕΔ στο πλαίσιο επαύξησης της αποτελεσματικότητάς τους.

Την Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018, ο Α/ΓΕΕΘΑ συμμετείχε στο «2018 Chiefs of Defence Conference to Counter-Violent Extremist Organizations». Οι θεματικές ενότητες της συνόδου περιέλαβαν: την ανάλυση του σύγχρονου πλαισίου του βίαιου εξτρεμισμού διεθνώς, την παρουσίαση των αποστολών που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση των απειλών που προκύπτουν από τον βίαιο εξτρεμισμό και την αναγκαιότητα πολυεθνικής συνεργασίας και ενίσχυσης των στρατιωτικών συνεργασιών, ιδίως στον κρίσιμο τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών. Στο περιθώριο της συνόδου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε επαφές με τον Αρχηγό των ΕΔ των ΗΠΑ στρατηγό Joseph F. Dunford US MC και τους Αρχηγούς των ΕΔ του Ισραήλ, αντιστράτηγο Gadi Eizenkot, της Αιγύπτου, αντιστράτηγο Mohammed Farid Hegazy, και της Ιορδανίας,  αντιστράτηγο Mahmoud Freihat.

Η μοναδικότητα, που πρέπει να σημειωθεί, είναι ότι στην εν λόγω σύνοδο ήσαν παρόντες τρεις Έλληνες ανώτατοι αξιωματικοί επικεφαλής Επιτελείων: Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε., στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, και ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς της Κύπρου, αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης.