Η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε, απολύτως, με την προ δεκαημέρου συνάντηση των προέδρων της Αιγύπτου και της Τουρκίας, στρατάρχη Αμπ. Αλ Σίσι και Ρ.Τ. Ερντογάν, στη Ντόχα κατόπιν μεσολάβησης του Εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, και με αφορμή την τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει και με την επαναπροσέγγιση Ισραήλ-Τουρκίας, δεν διαφαίνεται, μεσοπρόθεσμα, ταύτιση απόψεων Άγκυρας και Καΐρου ούτε σοβαρή αιτία παρεξηγήσεων ή ρήγματος μεταξύ της ελληνικής και της αιγυπτιακής διπλωματίας. Ειδικά, όσο παραμένουν (ίσως επ’ αόριστον) τα τουρκικά στρατεύματα ή ελεγχόμενες πολιτοφυλακές στη Λιβύη, περιορίζοντας την επιρροή της Αιγύπτου στη γειτονική της χώρα και στην ευρύτερη περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, αντί όποιων αφορισμών κατά της Αιγύπτου, είναι προτιμότερο να αξιολογούνται τα πραγματικά περιστατικά:

Πρώτον, προκαλεί προβληματισμό το γεγονός ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg στις 9 Νοεμβρίου (μόλις 11 ημέρες πριν από τη συνάντηση Αλ Σίσι-Ερντογάν), το Qatar Wealth Fund κατέβαλε ένα δισεκατομμύριο δολάρια, μετρητά, στην Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου ως προκαταβολή επενδύσεων. Οι συζητήσεις αφορούν συνολικές επενδύσεις 5 δις με προοπτική διπλασιασμού εντός τριετίας. Επομένως, η διαπραγματευτική βαρύτητα της Ντόχα έναντι του Καΐρου είναι μεγάλη και αυξανόμενη, περιλαμβάνοντας προτροπές για ταχεία βελτίωση των σχέσεων Αιγύπτου-Τουρκίας.

Δεύτερον, αντίθετα με τις διθυραμβικές διαρροές, το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στη Ντόχα, τον περασμένο Αύγουστο, αποδείχθηκε «μία τρύπα στο νερό». Όχι μόνον δεν δρομολογήθηκαν επενδύσεις του Κατάρ στην Ελλάδα, αλλά ίσως καταβάλουμε τεράστια ποσά για την αγορά LNG το 2023. Επιπλέον, αν και ο Εμίρης κάλεσε τον Πρωθυπουργό να παρευρεθεί στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο κ. Μητσοτάκης τελικά δεν ταξίδευσε. Δεν συμμετείχε σε μία, όπως αποδείχθηκε, άτυπη συγκέντρωση μεγάλης διπλωματικής σημασίας. Πρόκειται για την πολλοστή λανθασμένη κρίση του κ. Μητσοτάκη. Το Νοέμβριο του 2019 πραγματοποίησε ταξίδι αναψυχής στο Λονδίνο αντί να αναλάβει πρωτοβουλία κατά του τουρκολιβυκού μνημονίου λίγες μέρες πριν από την υπογραφή του. Και, φέτος το Μάρτιο, συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με τον κ. Ερντογάν, χωρίς Έλληνα πρακτικογράφο, με αποτελέσματα στα όρια της πανωλεθρίας.

Τρίτον, η Αθήνα διαθέτει σοβαρά πλεονεκτήματα και διατηρεί έντιμη σχέση συνεργασίας με το Κάιρο. Μεταξύ άλλων, αποτελώντας το καλύτερο στήριγμα της Αιγύπτου στην Ε.Ε., όπου διάφοροι αφελείς ή ιδιοτελείς υποβαθμίζουν τη στρατηγική σημασία της και επικαλούνται παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για να περικόψουν τα κονδύλια ενίσχυσης της αιγυπτιακής οικονομίας.

Από την πλευρά τους, ο ίδιος ο κ. Αλ Σίσι και ο υπουργός Εξωτερικών Σ. Σούκρι παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY) με την προσδοκία ένταξής του στα προγράμματα κοινού ενδιαφέροντος (PCI) της Ε.Ε. Στο συγκεκριμένο έργο, η αιγυπτιακή ηγεσία προτιμά πάντως τις διαβουλεύσεις με τον επιχειρηματία κ. Δημ. Κοπελούζο αντί της συχνής ανάμιξης Ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων. Υπέρ του GREGY κινείται και το Στέητ Ντηπάρτμεντ με πλέον δραστήριο τον βοηθό υπουργό για θέματα Ενέργειας (πρώην πρεσβευτή στην Αθήνα) Τζ. Πάιατ.

Παράλληλα, πέρα από τα συμφέροντα, αρκετά θα εξαρτηθούν από τις προσωπικές σχέσεις του Αιγύπτιου πρόεδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος -στο κεφάλαιο αυτό- καταγράφει σπάνια επιτυχία. Ο στρατάρχης Αλ Σίσι φέρεται να εξέφρασε ειλικρινή αγωνία, όταν ο κ. Μητσοτάκης ασθένησε με Covid τον περασμένο Μάρτιο.

Επίσης, ο Αιγύπτιος πρόεδρος αγνόησε την πρωτοφανή διπλωματική «γκάφα» του -κατά λάθος- υποβιβασμού του, όταν έλαβε πρόσκληση του κ. Μητσοτάκη να συμμετάσχει ως «πανελίστας» (ούτε καν ως τιμώμενος ομιλητής) σε ενεργειακό συνέδριο στην Αθήνα με τον, εκ των αντιπροέδρων της Κομισιόν, Φρ. Τίμερμανς. Οι πρωτοβουλίες του κ. Μητσοτάκη προς το Κάιρο αποκτούν πια επείγοντα χαρακτήρα, αλλά δυστυχώς δεν ευνοούνται προεκλογικά.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Δημοκρατία” στις 30 Νοεμβρίου 2022