Η πολύμηνη πανδημία δημιουργεί ένα νέο διεθνές τοπίο, καθώς έρχεται η ώρα αναζήτησης ευθυνών για την υγειονομική κρίση που αφενός προκάλεσε (και ίσως ξαναπροκαλέσει τον ερχόμενο χειμώνα) χιλιάδες νεκρούς και αφετέρου ναρκοθέτησε την παγκόσμια οικονομία με μία ύφεση άνευ προηγουμένου.

Όποια άποψη κι αν έχει κανείς για την πολιτική των μεγάλων δυνάμεων ή όποιες κι αν είναι οι ιδεολογικές προτιμήσεις του, το πραγματικό γεγονός είναι ένα: ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ είπε ψέματα, για να προστατεύσει το καθεστώς και την εικόνα της χώρας, και οι άνθρωποι πέθαναν. Ακολούθησε μία πολιτική που θυμίζει τις χειρότερες ώρες του Ψυχρού Πολέμου και η οποία, ως προς την αμιγώς ιατρική πτυχή της, δεν έχει προηγούμενο ούτε και στην περίοδο 1945-1990. Ίσως κάποιος να μπορεί να αναφέρει, σαν παράδειγμα, την υπόθεση του Τσερνομπίλ και τη σιωπή της Μόσχας, που κατέληξε σε «εξαγωγή» ραδιενέργειας προς τα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη τον 1986, αλλά ούτε και αυτή είναι συγκρίσιμη με την παγκόσμια εξάπλωση του Covid-19 και τον πολλαπλάσιο αριθμό θυμάτων. Νομίζαμε ότι οι διπλωματικές σχέσεις είχαν αφήσει πίσω τους τη μονολιθικότητα και ότι υπήρχε -στοιχειώδης έστω- ανθρωπισμός!

Η επιβολή σιωπής από την αστυνομία στον καταγγέλλοντα ιατρό Λι Ουενλιάνγκ (που πέθανε τελικά) στέρησε από τη διεθνή κοινότητα κρίσιμες πληροφορίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη καλύτερων κιτ δοκιμών, θεραπειών και εμβολίων, νωρίτερα.

Ωστόσο ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ), αντί να σπεύσουν να ενημερώσουν τη διεθνή κοινότητα, προτίμησαν τα ψέματα. Λογόκριναν πληροφορίες καθόλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου πέρυσι και του Ιανουαρίου φέτος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η μεταχείριση και η επιβολή σιωπής από την αστυνομία στον καταγγέλλοντα ιατρό Λι Ουενλιάνγκ (που πέθανε τελικά), αποκρύπτοντας κρίσιμες πληροφορίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την παγκόσμια κοινότητα να αναπτύξει καλύτερα κιτ δοκιμών, θεραπείες και εμβόλια, νωρίτερα. Το Πεκίνο «έκλεψε» πολύτιμο χρόνο από όλο τον κόσμο και σίγουρα δεν του έδωσε χρόνο να προετοιμαστεί, όπως παραπλανητικά ισχυρίζεται. Ίσως θα ήταν αφελές να αναμένει κανείς από την Κίνα να «απολογηθεί», αλλά δεν είναι δυνατόν να αντιστρέφει και την πραγματικότητα!

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ), αντί να σπεύσουν να ενημερώσουν τη διεθνή κοινότητα, προτίμησαν τα ψέματα.

Σαν να μην έφθανε αυτή η επίσημη κρατική συμπεριφορά στην αρχή της κρίσης, ακολούθησε και ο δεύτερος κύκλος προπαγάνδας με τη γνωστή εκστρατεία παρουσίασης του καθεστώτος σαν σωτήρα του κόσμου και παγκόσμιου ηγέτη στην καταπολέμηση της πανδημίας! Το ΚΚΚ έδωσε εντολή για τις γνωστές παραδόσεις ιατρικών προμηθειών και προστατευτικών μέσων (γνωστή η εικόνα και στην Ελλάδα με τις παραδόσεις στον αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος») και, θεωρητικά, δεν θα μπορούσε να έχει κανείς παράπονο. Θα ίσχυε το «κάλλιο αργά παρά ποτέ». Στην πράξη ωστόσο, όσο περνάνε οι εβδομάδες από τις πρώτες αποστολές υλικού, αποδεικνύεται ότι μέρος των κιτ δοκιμών και του προστατευτικού εξοπλισμού είναι ελαττωματικό, όπως δηλαδή και άλλα κινεζικά προϊόντα του εμπορίου! Χαλαροί κανονισμοί, ανεπαρκείς έλεγχοι και καθεστωτικό ενδιαφέρον μόνον για το συμφέρον: στα εμπορικά προϊόντα για το οικονομικό κέρδος και στα υγειονομικά για το προπαγανδιστικό όφελος, αδιαφορώντας για την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών των άλλων χωρών.

Όσο περνάνε οι εβδομάδες από τις πρώτες αποστολές υλικού, αποδεικνύεται ότι μέρος των κιτ δοκιμών και του προστατευτικού εξοπλισμού είναι ελαττωματικό, όπως δηλαδή και άλλα κινεζικά προϊόντα του εμπορίου!

Όμως η βοήθεια από την Κίνα, όπως και από άλλες μεγάλες χώρες, προς τον υπόλοιπο κόσμο, ειδικά σε ιατρικά θέματα, θα έπρεπε να είναι αναμενόμενη. Σχεδόν αυτονόητη. Το Πεκίνο δεν κάνει «χάρη» σε κανέναν και, επιπλέον, δεν είναι δυνατόν να αρχίζει, όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες, νέο κύκλο διπλωματικής προπαγάνδας, εκφοβίζοντας άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμούς να υποτιμήσουν και αποσιωπήσουν τις κινεζικές ευθύνες ως προς την εξάπλωση του Covid-19. Τέτοιες πιεστικές πολιτικές ασκούνται μόνον, όταν έχεις να κρύψεις κάτι.

Ταυτόχρονα, ο χειρισμός της υπόθεσης ασθενών με Covid-19 που εστάλησαν από τη Ρωσία στην Κίνα, προκαλεί καχυποψία σε πολλές δυτικές κυβερνήσεις που, μέχρι πρόσφατα, έκριναν πως η παλαιά συμμαχία Μόσχας-Πεκίνου είχε εξασθενήσει και πως ίσως να είχε διαλυθεί πια. Η απόφαση της Μόσχας να στείλει Κινέζους ασθενείς πίσω στην πατρίδα τους αποτελεί παραβίαση των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Γιατί όλες οι χώρες είχαν αποδεχθεί τη σύσταση του ΠΟΥ ότι, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα σύνορα θα έμεναν κλειστά και η θεραπεία κρουσμάτων θα γινόταν στον τόπο που εντοπίζονταν, ώστε να μην υπάρξει εξάπλωση του ιού.