Του Αλέξανδρου Τάρκα

 

Σημαντικές εξελίξεις στις σχέσεις της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και την Τουρκία αναμένονται εντός του Ιανουαρίου, καθώς η κυβέρνηση έχει οριστικοποιήσει τη νέα τακτική της για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την επέκταση των χωρικών υδάτων αντίστοιχα.

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, η Αθήνα έχει ενημερώσει τον ειδικό εκπρόσωπο του ΟΗΕ για το Ονοματολογικό Μ. Νίμιτς ότι -κατόπιν των προκλήσεων του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζ. Ζάεφ- δεν απαιτεί μεν αναθεώρηση του κειμένου της Συμφωνίας των Πρεσπών και την υπογραφή πρόσθετου πρωτοκόλλου ή παραρτήματός της, αλλά αξιώνει την άμεση «διευκρίνιση» ορισμένων παραγράφων της που προοιωνίζονται βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα.

Το θετικό στοιχείο του αιτήματος προς τον κ. Νίμιτς είναι ότι ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Αλ. Τσίπρας και ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κατρούγκαλος εγκαταλείπουν, έστω εν μέρει και παρασκηνιακά, την τακτική φανατικής στήριξης όλων ανεξαιρέτως των πτυχών της απαράδεκτης Συμφωνίας των Πρεσπών. Ωστόσο, ενόψει των κοινοβουλευτικών διαδικασιών κύρωσης στα Σκόπια και την Αθήνα και από τη στιγμή που έχει απορριφθεί η εκδοχή του πρόσθετου ερμηνευτικού πρωτοκόλλου, το αρνητικότατο στοιχείο είναι ότι παραμένει άγνωστο πώς και πότε θα δοθούν οι όποιες «διευκρινίσεις» και ποια άμεση και μελλοντική νομική ισχύ θα έχουν. Σημειώνεται, επίσης, ότι το ελληνικό αίτημα προς τον κ. Νίμιτς δεν φαίνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, να διαθέτει την υποστήριξη ούτε της Ουάσιγκτον ούτε του Βερολίνου, δικαιώνοντας τους επικριτές της Συμφωνίας των Πρεσπών που προειδοποιούσαν ότι παράγονται άμεσα διπλωματικά και, κυρίως, νομικά αποτελέσματα.

TΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ «Α&Δ» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ.