Η Operation Spiderweb των Ουκρανών «θα διδάσκεται στις στρατιωτικές σχολές του μέλλοντος», έσπευσαν να πουν πολλοί, με το βλέμμα στραμμένο στις -αν μη τι άλλο εντυπωσιακές- ουκρανικές επιθέσεις της 1ης Ιουνίου. Ο ουκρανικός «Ιστός της Αράχνης» έρχεται να «επαναπροσδιορίσει τον ασύμμετρο πόλεμο», σημείωνε σε ανάλυσή του το αμερικανικό Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών-CSIS.

Οι τελευταίες ουκρανικές επιθέσεις κατά των ρωσικών αεροπορικών βάσεων μόλις πρόσθεσαν ένα «νέο κεφάλαιο» στην κατηγορία των drone tactics, αποκαλύπτοντας τα τρωτά σημεία ενός στρατού που ξεχωρίζει για το μέγεθος του οπλοστασίου του όπως είναι ο ρωσικός, ανέφερε σε δική του ανάλυση το Business Insider.

Με βάση όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι Ουκρανοί κατάφεραν, έπειτα από πολύμηνες προετοιμασίες, να περάσουν περίπου 150 μικρά σε μέγεθος drones εφοδιασμένα με εκρηκτικά εντός των ρωσικών συνόρων, με τα οποία επιτέθηκαν κατά συνολικά τεσσάρων ρωσικών αεροπορικών βάσεων στη δυτική, στη βόρεια αλλά και στη νοτιοανατολική Ρωσία, σε απόσταση πολλών χιλιάδων χιλιομέτρων μακριά από τα ουκρανορωσικά σύνορα.

Τα drones με τα εκρηκτικά ήταν κρυμμένα μέσα σε ξύλινες καμπίνες κάτω από τις οροφές ειδικά διαμορφωμένων κοντέινερ που μεταφέρονταν από φορτηγά τα οποία ανυποψίαστοι Ρώσοι οδηγοί πάρκαραν κοντά στις -προσεκτικά επιλεγμένες έπειτα από πολύμηνες επιχειρήσεις παρακολούθησης- ρωσικές στρατιωτικές βάσεις.

Όταν οι Ουκρανοί τελικώς έκριναν ότι είχε έρθει η ώρα, επιτέθηκαν από απόσταση, ανοίγοντας τις τηλεχειριζόμενες οροφές των κοντέινερ και απογειώνοντας συνολικά 117 τηλεκατευθυνόμενα μικρού βεληνεκούς τετρακόπτερα drones τα οποία οδήγησαν πάνω στις ρωσικές βάσεις όπου εκείνα εξερράγησαν. Αφού εκτοξεύτηκαν όλα τα drones, τα φορτηγά, στα οποία είχαν τοποθετηθεί μηχανισμοί αυτοκαταστροφής, εξερράγησαν.

Στο πλαίσιο της εν λόγω επιχείρησης, οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι κατέστρεψαν συνολικά 41 ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη τα οποία τώρα η Μόσχα θα δυσκολευτεί πάρα πολύ να αναπληρώσει, εάν βέβαια μπορέσει ποτέ να αναπληρώσει καθώς ακόμη κι αυτό αμφισβητείται υπό τις παρούσες συνθήκες: μεταξύ αυτών, στρατηγικά βομβαρδιστικά όπως Tu-95MS, Tu-60 και Tu-22M3 καθώς και αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου όπως είναι τα A-50. Σύμφωνα με το Κίεβο, η ζημιά για τη ρωσική πλευρά ανέρχεται σε περίπου 7 δισ. δολάρια.

Τα νούμερα των απωλειών που παρουσιάζουν οι Ουκρανοί δεν έχουν επιβεβαιωθεί από την πλευρά της Ρωσίας, η οποία όμως παραδέχθηκε ότι υπήρξαν απώλειες. Σε κάθε περίπτωση, το πλήγμα είναι βαρύ για τη Μόσχα.

Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε «υποδεχθεί» τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο ως «ηττημένο», λέγοντάς του ότι δεν έχει άλλα χαρτιά στα χέρια του να παίξει απέναντι στη Ρωσία.

Λίγους μήνες αργότερα ωστόσο, αποδεικνύεται ότι ακόμη υπάρχουν «χαρτιά» τα οποία, αν και χαμηλού κόστους (βλ. drones), δύνανται να προκαλέσουν υψηλού κόστους πλήγματα στον αντίπαλο.

Το -κομβικό για τις από εδώ και πέρα εξελίξεις- ερώτημα είναι, ωστόσο, πλέον άλλο: Γνώριζαν οι Αμερικανοί όσα είχαν σχεδιάσει οι Ουκρανοί στο πλαίσιο της «Operation Spiderweb»; (ο Λευκός Οίκος πάντως λέει πως «όχι»)· και, είτε γνώριζαν είτε δεν γνώριζαν, τι θα κάνουν από εδώ και πέρα;

Οι επόμενες κινήσεις των Ρώσων θα εξαρτηθούν από τις επόμενες κινήσεις των Αμερικανών, αναφέρει ο Τζορτζ Μπίμπι (πρώην στέλεχος της CIA) στο περιοδικό Foreign Policy. Σύμφωνα με τον Τζ. Μπίμπι, θα υπάρξουν τώρα πολλοί που μπορεί να θεωρήσουν ότι η πλευρά Τραμπ γνώριζε εκ των προτέρων τα σχέδια επίθεσης των Ουκρανών και ότι, μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η νέα αμερικανική διοίκηση κάνει περίπου ό,τι κι ο Πούτιν: μιλάει μεν για ειρήνη, αλλά συνεχίζει τον πόλεμο.

Σημειώνεται ότι η ροή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, που είχε ξεκινήσει επί Μπάιντεν, συνεχίζεται, ενώ παράλληλα και οι κυρώσεις που είχαν επιβληθεί επί Μπάιντεν κατά της Ρωσίας παραμένουν σε ισχύ.

Από εκεί και πέρα ωστόσο, στο αμερικανικό Κογκρέσο έχει ήδη πάρει θέση ένα νέο πακέτο σαρωτικών -άμεσων αλλά και δευτερογενών- κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο «κάθεται» σε στάση αναμονής προς το παρόν αλλά έχει διακομματική στήριξη (το έφεραν ο Ρεπουμπλικανός Λίντσεϊ Γκρέιχαμ και ο Δημοκρατικός Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ), πράγμα που σημαίνει ότι εάν κάποια στιγμή τεθεί προς ψήφιση, θα επικυρωθεί.

Εάν το εν λόγω πακέτο όντως περάσει από τη θεωρία στην πράξη, τότε μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την επιβολή δασμών ύψους ακόμη και… 500% στις χώρες που συνεχίζουν να εισάγουν από τη Ρωσία πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ουράνιο κ.ά…