Οι μετοχές της Αμυντικής Βιομηχανίας το πρώτο τρίμηνο του 2018
Του Σέργιου Μελαχροινού
Πιστοποιημένος χρηματιστηριακός αναλυτής
Οι αγορές μετοχών εμφάνισαν ιδιαίτερη μεταβλητότητα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018. Έχουν γραφτεί πολλά άρθρα και έχουν διατυπωθεί πολλές απόψεις και «προβλέψεις» για τη αγορά τους τελευταίους μήνες με κοινό τόπο ότι διανύουμε μια επικίνδυνη, γι’ αυτές, περίοδο.

Ο δείκτης VIX[1],ο οποίος αποτυπώνεται στο παραπάνω διάγραμμα, το πρώτο τρίμηνο του 2018 πέρασε πάνω από τα επίπεδα των 16 μονάδων που αποτελεί ένα όριο πέρα από το οποίο θεωρούμε ότι η αγορά είναι ανήσυχη. Κατά την περίοδο της πτώσης των τιμών των μετοχών, το Φεβρουάριο φέτος, η τιμή του VIXσχεδόν διπλασιάστηκε σε μόλις μια ημέρα. Το γεγονός ότι οι τιμές του δείκτη υποχώρησαν και πάλι, προς τα επίπεδα των 16 μονάδων, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η αγορά θα ανέβει. Μπορούμε όμως να πούμε ότι η αγορά προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα. Οι ακραίες τιμές του δείκτηVIX συνήθως παρατηρούνται σε ακραία σημεία των τιμών του δείκτη S&P 500. Με βάση αυτά, θεωρούμε ότι το χαμηλό των 2.532 μονάδων του S&P 500, στις 9 Φεβρουαρίου, ήταν μια ακραία τιμή και, σε ενδεχόμενη κίνηση των τιμών χαμηλότερα από αυτή, είναι πιθανό να ενεργοποιηθούν νέοι πωλητές. Τότε θα θεωρήσουμε ότι η μακροπρόθεσμη ανοδική κίνηση των μετοχών, που ξεκίνησε το 2009, βρίσκεται σε κίνδυνο.
VIX: CBOEVolatilityIndex,μετρά την πραγματική μεταβλητότητα (volatility) τωνOptions (call&put) του δείκτη S&P 500 με μέση λήξη 30 ημερών. Είναι απαραίτητο εργαλείο για την τιμολόγηση τωνoptions.

Παρατηρώντας την απόδοση των κλάδων του S&P 500, το τελευταίο εξάμηνο, θα δούμε τις κυκλικές εταιρείες, τις εταιρείες τεχνολογίας και του χρηματοοικονομικού τομέα να έχουν αποδώσει καλύτερα . Αυτή είναι η κλασική εικόνα μιας ανοδικής αγοράς. Εάν όμως περιορίσουμε το χρονικό ορίζοντα και αναλύσουμε τα δεδομένα του τελευταίου μήνα, θα δούμε ότι ο κλάδος που υπεραπέδωσε, σε σχέση με το δείκτη S&P 500,είναι των εταιρειών Κοινής Ωφέλειας, ο οποίος θεωρείται πιο ανθεκτικός σε περιόδους πτωτικών αγορών. Εάν δεν αλλάξει σύντομα αυτή η εικόνα, θα σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι διαχειριστές κεφαλαίων στρέφονται σε επιλογές με χαμηλότερο κίνδυνο.

Γεγονός που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο είναι η πολύ καλύτερη εικόνα των εταιρειών Άμυνας &Αεροναυτικής σε σχέση με τον S&P 500, αλλά και σε σύγκριση με τον δείκτη του κλάδου των βιομηχανιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο S&P 500 και ο συνολικός κλάδος των βιομηχανιών έχουν υποχωρήσει από την αρχή του έτους κατά 1,5% περίπου,ενώ ο κλάδος των εταιρειών Άμυνας παρουσιάζει άνοδο 5,5%.

Η μετοχή του κλάδου με τα περισσότερα κέρδη, από την αρχή του χρόνου, είναι η Raytheon που απέδωσε +15,36 %. Hεικόνα της μετοχής υποστηρίζεται από τα καλά εταιρικά αποτελέσματα καθώς έχει ανακοινώσει $7 κέρδη, ανά μετοχή, για το 2017 και αναμένεται ότι τα κέρδη, ανά μετοχή, θα είναι $9,70 για το 2018 και $11,20 για το 2019. Η προοπτική αυτή ίσως δικαιολογεί ότι η μετοχή διαπραγματεύεται με λόγο Ρ/Ε στα 28,3,όταν το μέσο P/Eτου S&P 500 είναι 21,3.
Η δεύτερη καλύτερη μετοχή σε άνοδο από την αρχή του έτους είναι η NORTHROP GRUMMAN (NOC) με +14,12%.Hεταιρεία έχει ανακοινώσει $13,18 κέρδη, ανά μετοχή, για το 2017, αναμένει ότι τα κέρδη, ανά μετοχή, για το 2018 θα είναι $15,70 και $18,03 για το 2019. Η μετοχή διαπραγματεύεται με λόγο Ρ/Ε στα 27,6.
Τρίτη σε κέρδη είναι η μετοχή της Boeingμε +11,73%. Θεωρούμε πολύ σημαντική, για το σύνολο της αγοράς, τη διατήρηση της ανοδικής τάσης της μετοχής της Boeing. Είναι η εταιρεία που, τα περασμένα χρόνια, επιβεβαίωσε τις θετικές προσδοκίες σχετικά με τα αποτελέσματά της. Από $7,24κέρδη, ανά μετοχή, το 2016 έφτασε στα $12,04 για το 2017 και αναμένει $ 14,09 και $18,70 για το 2018 και 2019 αντίστοιχα. Oλόγος P/Eτης μετοχής είναι 27,7, αλλά, εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις των κερδών για το 2018 διαμορφώνει το εκτιμούμενο P/Eστο 23,28.
Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι διόρθωση θα γίνει στη αγορά, αλλά αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι αρκετοί διαχειριστές κεφαλαίων έχουν στο μυαλό τους αρκετές μετοχές «στόχους» για να αγοράσουν σε χαμηλότερες τιμές. Στο παρελθόν, οι εταιρείες του κλάδου Άμυνας & Αεροναυτικής ήταν μέσα σε αυτές και, εκ του αποτελέσματος, δικαίωσαν όσους τις ακολούθησαν.