«…το 2024 ξεκινά με την – εξοπλιστικά “αναζωογονημένη” – Ρωσία να έχει την πια πρωτοβουλία στα πεδία των μαχών, την ώρα που η στήριξη των Δυτικών προς την Ουκρανία πρακτικά ατονεί», γράφαμε στο Α&Δ στις αρχές της χρονιάς, επικαλούμενοι όχι τη ρωσική προπαγάνδα αλλά, αντιθέτως, τους δημόσια εκπεφρασμένους προβληματισμούς Δυτικών αξιωματούχων.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, μπλόκαρε, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον περασμένο Δεκέμβριο, την ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, αναγκάζοντας έτσι την ΕΕ να συγκαλέσει νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το ίδιο θέμα την 1η Φεβρουαρίου του 2024.

Αλλά και οι Ρεπουμπλικανοί στις ΗΠΑ, που ειρήσθω εν παρόδω «πίνουν νερό στο όνομα» του Ούγγρου πρωθυπουργού, έχουν μπλοκάρει τους τελευταίους μήνες στο Κογκρέσο την ύψους περίπου 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων προωθούμενη στήριξη της Ουκρανίας, ένα πακέτο στήριξης την έγκριση του οποίου εξαρτούν από θέματα τα οποία όμως δεν έχουν καμία σχέση με το Ουκρανικό (θέματα σχετικά με την πολιτική των ΗΠΑ στο μεταναστευτικό και τις εξελίξεις στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού).

«Η παροχή του πακέτου οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία από τα 26 κράτη-μέλη της ΕΕ παραμένει εφικτή αλλά σε διμερή βάση», δήλωνε τον περασμένο Δεκέμβριο ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Λίο Βαράντκαρ, αφήνοντας εκτός, ως 27η, την Ουγγαρία του Όρμπαν, ενώ και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει παραδεχθεί δημοσίως ότι εξετάζονται εναλλακτικά σχέδια για την οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας, χωρίς ωστόσο να δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες ως διαρροές και εκτιμήσεις: η χρηματοδότηση της Ουκρανίας θα μπορούσε, ενδεχομένως, να συνεχιστεί «εκτός ευρωπαϊκού προϋπολογισμού», μέσα από διμερείς συμφωνίες/χορηγίες με μεμονωμένα κράτη μέλη κ.ά. – η Κομισιόν θα μπορούσε (σύμφωνα με τους FT) να δανειστεί για λογαριασμό του Κιέβου έως και 20 δισ. ευρώ στις αγορές, με ευρωπαϊκές/εθνικές εγγυήσεις – το χρηματοδοτικό μοντέλο που λειτούργησε το 2023, μέσω του οποίου η ΕΕ έδωσε «φθηνά δάνεια» ύψους 18 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, θα μπορούσε να κρατηθεί στη «ζωή» για ολίγους μήνες παραπάνω ή ακόμη και έναν χρόνο (σύμφωνα με τους FT), ενώ θα μπορούσαν θεωρητικώς να δημιουργηθούν και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα ανοίξουν τον δρόμο για την εκταμίευση επιχορηγήσεων προς την πλευρά της Ουκρανίας κ.ά.

Ο ίδιος ο Όρμπαν επιμένει πάντως να διαμηνύει, περίπου ένα δεκαήμερο πριν από την έκτακτη Σύνοδο του Φεβρουαρίου, ότι η όποια επόμενη ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ουκρανία μπορεί να δρομολογηθεί μόνον εκτός του κοινού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και σε ετήσια (κι όχι τετραετή, όπως προτείνεται) βάση.

Παράλληλα ωστόσο, διμερείς συμφωνίες με την Ουκρανία προωθούνται και στο μέτωπο της ευρωπαϊκής στρατιωτικής υποστήριξης.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε προ ημερών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι η χώρα του πρόκειται να στείλει μέσα στις επόμενες εβδομάδες στην Ουκρανία περί τους 40 πυραύλους κρουζ τύπου Scalp-EG και εκατοντάδες βόμβες, ενώ στις προθέσεις της Γαλλίας είναι να ενισχύσει μελλοντικά τους Ουκρανούς και με αυτοκινούμενα πυροβόλα Caesar των 155mm.

Στο πλαίσιο προφανώς της προετοιμασίας αυτών των παραδόσεων, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ρουστέμ Ουμέροφ, επρόκειτο να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις των βιομηχανιών KNDS (βλ. Caesar) και MBDA (βλ. Scalp) στη Γαλλία (σ.σ. η εν λόγω επίσκεψη τελικώς αναβλήθηκε), ενώ και ο Στεφάν Σεζουρνέ το πρώτο ταξίδι που έκανε προ ημερών στο εξωτερικό ως νέος υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας ήταν στο Κίεβο.

Ο Μακρόν από την πλευρά του, ο οποίος σχεδιάζει να επισκεφθεί το Κίεβο τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε όμως και κάτι άλλο: ότι η Γαλλία βάζει τις τελευταίες πινελιές σε μια διμερή συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που πρόκειται να υπογράψει με την Ουκρανία.

Ο λόγος για μια συμφωνία η οποία, όπως λέγεται, θα είναι παρόμοια με την «UK-Ukraine Agreement on Security Cooperation» την οποία υπέγραψαν στις 12 Ιανουαρίου οι Βρετανοί με τους Ουκρανούς κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρίσι Σούνακ στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Συμφωνα με όσα αναφέρει σχετικά, σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου: «Οι χώρες της G7 συμφώνησαν, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους πέρυσι, να παράσχουν στην Ουκρανία διμερείς διαβεβαιώσεις ασφαλείας (σ.σ. assurances στο πρωτότυπο, όχι εγγυήσεις/guarantees). Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πρώτη χώρα που ολοκλήρωσε μια τέτοια συμφωνία […] Η Συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-Ουκρανίας για τη Συνεργασία στην Ασφάλεια επισημοποιεί την υποστήριξη που το Ηνωμένο Βασίλειο παρείχε και θα συνεχίσει να παρέχει για την ασφάλεια της Ουκρανίας στους τομείς, μεταξύ άλλων, της ανταλλαγής πληροφοριών, της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, της στρατιωτικής εκπαίδευσης και της αμυντικής βιομηχανικής συνεργασίας. Δεσμεύει, επίσης, το Ηνωμένο Βασίλειο να διαβουλευθεί με την Ουκρανία σε περίπτωση που εκείνη δεχθεί ξανά επίθεση από τη Ρωσία και να της παράσχει “ταχεία και διαρκή” βοήθεια για την άμυνά της […] Ο Ρίσι Σούνακ επιβεβαίωσε, επίσης, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παράσχει 2,5 δισεκατομμύρια στερλίνες σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία την περίοδο 2024/25, βοήθεια που θα προσανατολίζεται σε κρίσιμους τομείς όπως είναι εκείνοι των μεγάλης εμβέλειας πυραύλων, της αεράμυνας, των πυρομαχικών για το πυροβολικό και της θαλάσσιας ασφάλειας. Από αυτά τα 2,5 δισεκατομμύρια, τα τουλάχιστον 200 εκατομμύρια θα δαπανηθούν για την ταχεία προμήθεια και παραγωγή χιλιάδων στρατιωτικών drones για την Ουκρανία…»