«Λαγοί» προετοιμασίας και «λαγοί» μετά την κρίση
Η -κλιμακούμενη- ελληνοτουρκική κρίση δεν επιτρέπει ούτε εύκολη κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση (ή την εσωκομματική αντιπολίτευση της ΝΔ) ούτε πολλά σχόλια εκ μέρους του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου και, ειδικά, από τα «τηλεοπτικά» παράθυρα. Γι’ αυτό και ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, αν και δημόσια παραδέχθηκε πως δεν ανέμενε ότι το μεγαλύτερο μέρος των καθηκόντων του θα αφιερωνόταν στο Μεταναστευτικό και στην Τουρκία (λες και θα ορκιζόταν πρωθυπουργός σε κάποια κεντροευρωπαϊκή χώρα άνευ εξωτερικών κινδύνων), έχει δίκιο όταν δηλώνει πως η συζήτηση για χωρικά ύδατα 6 ή 12 ναυτικών μιλίων δεν πρέπει να γίνεται στα μέσα ενημέρωσης.
Όμως, ταυτόχρονα, ο Πρωθυπουργός διαπράττει δύο λάθη σοβαρότατα που θα αξιολογηθούν μετά την -με οποιοδήποτε τρόπο- εκτόνωση της σημερινής έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Το πρώτο λάθος είναι ότι όφειλε να χρησιμοποιήσει τη διατύπωση «όχι – μόνον- στα μέσα ενημέρωσης». Γιατί, σε μία δημοκρατία δυτικού τύπου, είναι αυτονόητο ότι οι συζητήσεις γίνονται -και- στα μέσα ενημέρωσης. Το δε στοιχείο, που παραγνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης, είναι ότι τα μέσα ενημέρωσης καλύπτουν, σε πολύ μεγάλο βαθμό, το κενό που ο ίδιος έχει προκαλέσει! Προεκλογικά, με εξαίρεση τα συνθήματα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας απουσίαζαν από τον προεκλογικό λόγο του. Μετεκλογικά, δεν ζήτησε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα εξωτερικά και αμυντικά θέματα, ώστε να ενημερωθούν, υπεύθυνα, όλοι οι Έλληνες. Και δεν συναίνεσε στη σύγκληση Συμβουλίου Αρχηγών για τη χάραξη πραγματικής εθνικής στρατηγικής (όσο και αν η σημερινή Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει το ειδικό βάρος για τη γεφύρωση των διαφορών των κομμάτων στο εσωτερικό ή για την ανάληψη διακριτικών πρωτοβουλιών στο εξωτερικό). Επομένως, η κοινή γνώμη έχει πραγματικό και επικίνδυνο κενό ενημέρωσης για όσα συμβαίνουν από πέρυσι το Νοέμβριο μετά την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου. Επίσης, ο μέσος πολίτης και μνήμη και νοημοσύνη διαθέτει, με αποτέλεσμα -αντιστοίχως- να θυμάται και να κρίνει ότι η κυβέρνηση πανηγύριζε για, περίπου, κατατρόπωση του κ. Ρ.Τ. Ερντογάν ήδη μετά τα επίσημα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2019.
Το δεύτερο λάθος του κ. Μητσοτάκη είναι ότι, σε μεγάλο βαθμό, ο ίδιος άνοιξε το διάλογο για τα 6 ή 12 ν.μ., ζητώντας από τους υπουργούς του (ή επιτρέποντας στους υπουργούς του ή μη αποτρέποντας τους υπουργούς του από το να) εκφράζουν -δημόσια και άκαιρα- σχετικές απόψεις. Αν ο ίδιος το ζήτησε, είναι υπεύθυνος για τους γνωστούς «λαγούς» που τρέχουν να προετοιμάσουν τον πολιτικό κόσμο και τους πολίτες για τα μελλούμενα. Αν ο ίδιος δεν το ενέκρινε, τότε πάλι είναι υπεύθυνος να σταματήσει τους «λαγούς». Γιατί μετά την κρίση, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, όλοι αυτοί γίνονται «λαγοί» από τις ευθύνες και το κόστος πληρώνουν ολόκληρη η παράταξη και η χώρα.
ΠΛΑΙΣΙΟ
Η «Α&Δ» ΚΑΘΕ ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ
- Στο 31ο έτος έκδοσής της και με γνώμονα το σεβασμό προς τον αναγνώστη, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης, η «Άμυνα και Διπλωματία» προσφέρει δύο εναλλακτικές λύσεις στους φίλους της:
- Την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, εκδίδεται, σε φθηνότερη τιμή μαζί με την εφημερίδα «δημοκρατία» και μαζί με μια επιπλέον προσφορά (κατά περίπτωση, cd, dvd ή βιβλίο), προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο «πακέτο» ενημέρωσης, επιμόρφωσης και ψυχαγωγίας.
- Λίγες ημέρες αργότερα και καθόλη τη διάρκεια του μήνα, το περιοδικό βρίσκεται, όπως πάντα, στα περίπτερα όλης της Ελλάδας στην τιμή των € 5 (η οποία, παρά την κρίση, δεν μπορεί να μειωθεί λόγω του κόστους εκτύπωσης και αυτόνομης διανομής).
- Πέρα από την -επιβεβλημένη- προσαρμογή στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, η έκδοση, μαζί με τη «δημοκρατία», εδραιώνει την «Α&Δ» στη θέση του κορυφαίου περιοδικού του κλάδου με αποδεδειγμένη απήχηση σε χιλιάδες αναγνώστες, όπως προκύπτει από τα δελτία κυκλοφορίας των περασμένων μηνών.
Το επόμενο τεύχος της «Α&Δ» θα εκδοθεί την Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου 2020.