Θα αποφασιστεί αναστολή των διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-Τουρκίας;

Του Αλέξανδρου Τάρκα

Καθοριστικό για την πορεία ζωτικών θεμάτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής επί σειρά ετών μπορεί να αποδειχθεί το πρώτο εξάμηνο του 2018, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να προχωρήσει, από τη μία πλευρά, σε αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και, από την άλλη, στην παρουσίαση θετικής αξιολόγησης για τις υποψηφιότητες της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Βουλγαρικής Προεδρίας της Ε.Ε., το λεγόμενο Πακέτο Διεύρυνσης θα παρουσιαστεί τον Απρίλιο, αλλά είναι πολύ πιθανό η διαρροή των σχετικών αποφάσεων να προκαλέσει σημαντικές εξελίξεις και νωρίτερα.

Το πιο κρίσιμο κεφάλαιο αφορά τη σχέση Βρυξελλών-Άγκυρας: αν  τα ισχυρά μέλη της Ε.Ε. (όπως η Γερμανία) προχωρήσουν, από το σημερινό -ντε φάκτο- πάγωμα των διαπραγματεύσεων, σε επίσημη αναστολή τους, θα υπάρξει ανατροπή του πλαισίου της τελευταίας 15ετίας. Η απόφαση δεν πρόκειται να επηρεάσει άμεσα τις παράλληλες συζητήσεις γι’ αναβάθμιση της τελωνειακής σχέσης Ε.Ε.-Τουρκίας και γι’ αύξηση της χρηματοδότησης προς αντιμετώπιση της μεταναστευτικής-προσφυγικής κρίσης, αλλά γίνεται σαφές ότι θα πρόκειται για ουσιαστικό ενταφιασμό της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Ασφαλώς, «η Τουρκία δεν είναι Ευρώπη» και είναι αμφίβολο αν θα μπορούσε ποτέ να ενστερνιστεί τις βασικές αρχές της, αλλά ο αποκλεισμός  της ευρωπαϊκής προοπτικής της Άγκυρας θα σημάνει περαιτέρω διολίσθηση προς τον αυταρχισμό και τον ισλαμισμό και, όσον αφορά ειδικά την Ελλάδα, τερματισμό της πολιτικής «εξημέρωσης του θηρίου» εξ ανατολών. Θα δικαιωθούν, κατά τον τρόπο αυτό, και όσοι, όπως η «Α&Δ», υποστήριζαν από το 2003-4 ότι το θέμα δεν είναι αν ποτέ η Ελλάδα θα έθετε βέτο για τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας, αλλά τι θα συμβεί, όταν η παράταξη του Ρ.Τ. Ερντογάν σταματήσει η ίδια να ενδιαφέρεται για την Ευρώπη.

Πάντως, όπως επισημαίνουν ενημερωμένες διπλωματικές πηγές, υφίστανται, προς το παρόν, δύο κάπως καθησυχαστικά στοιχεία:

TΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ «Α&Δ» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ.