Ηταν Σεπτέμβριος του 2023 – επί ινδικού εδάφους, όταν οι ΗΠΑ υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για τη δημιουργία του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (India-Middle East-Europe Economic Corridor / IMEC ή IMEEC), στο περιθώριο τότε της Συνόδου της G20 που πραγματοποιούνταν στο Νέο Δελχί.

Ο εν λόγω διάδρομος υποτίθεται ότι θα ένωνε την Ινδία με την Ευρώπη, παρακάμπτοντας την Κίνα του Σι Τζινπίνγκ. Με άλλα λόγια, το πλάνο ήταν αυτό το έργο να λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς τους νέους κινεζικούς «Δρόμους του Μεταξιού» όπως εκείνοι διαγράφονταν στο πλαίσιο της κινεζικής πρωτοβουλίας «Ζώνη και Δρόμος» (Belt and Road Initiative – BRI). Την ίδια περίοδο (2023), αναλυτές υπογράμμιζαν πόσο σημαντική ήταν η Ινδία για τις Ηνωμένες Πολιτείες στην κόντρα τους με το Πεκίνο.

Περίπου δυόμισι χρόνια μετά ωστόσο, το κλίμα δείχνει να έχει πια αλλάξει δραματικά, τόσο σε σχέση με τον ίδιο τον IMEC όσο και στον άξονα ΗΠΑ-Ινδίας.

Με βάση όσα είχαν δει αρχικά το φως της δημοσιότητας, ο IMEC θα ξεκινούσε από τα δυτικά σύνορα της Ινδίας και θα έφτανε στη Μεσόγειο περνώντας μέσα από τα εδάφη των αραβικών μοναρχιών του Κόλπου και από το Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ ωστόσο, από τις 7 Οκτωβρίου του 2023 και έπειτα, πολλά από τα σημεία αυτής της διαδρομής μετατράπηκαν σε εμπόλεμες ζώνες, με σημεία ανάφλεξης αρχικά τη Γάζα και έπειτα το Ιράν.

Πλέον, πολλοί αναλυτές αντιμετωπίζουν το πρότζεκτ του εν λόγω οικονομικού διαδρόμου ως «παγωμένο μέχρι νεωτέρας», χωρίς βέβαια να αποκλείουν το ενδεχόμενο αυτό να ξεπαγώσει μελλοντικά, ανάλογα με τις εξελίξεις στον Κόλπο.

«Η πρόοδος του IMEC έχει επιβραδυνθεί», έγραφε σε ανάλυσή της η «TRENDS Research & Advisory», εταιρεία συμβούλων με έδρα τα Εμιράτα, τον περασμένο Ιανουάριο, προτού δηλαδή η ευρύτερη περιοχή του Περσικού πάρει φωτιά λόγω του πολέμου που ξεκίνησαν ΗΠΑ και Ισραήλ κατά του Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου.

Σε εκείνη την ανάλυση του περασμένου Ιανουαρίου, η «TRENDS» ξεχώριζε ως παράγοντες επιβράδυνσης: την ανοιχτή πληγή της Γάζας, τις εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα (βλ. Χούθι), τις αρρυθμίες στον άξονα Σαουδικής Αραβίας-Ιορδανίας-Ισραήλ, αλλά και τα σύννεφα που είχαν αρχίσει να πυκνώνουν πάνω από τη σχέση ΗΠΑ – Ινδίας.

Κινούμενος σε κατευθύνσεις διαφορετικές από εκείνες που πολλοί περίμεναν, ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη δεύτερη προεδρική θητεία του, προσέγγισε το Πακιστάν και απομακρύνθηκε από την Ινδία, την οποία μάλιστα άρχισε να «βομβαρδίζει» με δασμούς, απαξιωτικά σχόλια και πιέσεις (απαιτώντας, επί παραδείγματι, να μειωθούν δραστικά οι ινδικές αγορές ρωσικού πετρελαίου).

«Το Πακιστάν […] κατάφερε […] να πάρει με το μέρος του τον Ντόναλντ Τραμπ ενάντια στην Ινδία», γράφαμε τον Αύγουστο του 2025 στον ιστοχώρο του Α&Δ, στο πλαίσιο άρθρου υπό τον τίτλο «Τα ντιλ του Τραμπ σε Καύκασο και Πακιστάν; Τα crypto, το Νόμπελ και οι ανησυχίες για την Ελλάδα».

Για παράδειγμα πέρυσι, υποτίθεται ότι ήταν η σειρά της Ινδίας να φιλοξενήσει τη Σύνοδο του τετραμερούς σχήματος στρατηγικού Διαλόγου για την Ασφάλεια QUAD στο οποίο συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Ιαπωνία και η Αυστραλία. Το 2025 πέρασε ωστόσο χωρίς να πραγματοποιηθεί καμία τέτοια Σύνοδος.

«Ο Τραμπ αρνήθηκε να συμμετάσχει, αφήνοντας την Τετραμερή Ομάδα χωρίς ηγέτη και υποβαθμίζοντας τη γεωστρατηγική της αξία. Εάν αυτός αρνηθεί να πάρει μέρος και στην επόμενη Σύνοδο (σ.σ. που κανονικά θα πρέπει να διεξαχθεί κάποια στιγμή φέτος στην Αυστραλία), τότε η QUAD θα υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο […] Το σχήμα QUAD οδεύει πια προς εξαφάνιση. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η ομάδα αυτή θα αντέξει άλλα δυόμισι χρόνια προεδρίας Τραμπ», σχολιάζει, μέσα από τις σελίδες του περιοδικού Foreign Policy, ο Ντέρεκ Γκρόσμαν, καθηγητής διεθνώς σχέσεων στο University of Southern California.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πριν από μόλις λίγα 24ωρα, ο Αμερικανός πρόεδρος αναδημοσίευσε στα social media ένα κείμενο στο οποίο η Ινδία παρουσιάζεται ως «hellhole» («φριχτό μέρος», «κολαστήριο» ή «τρώγλη» σε ελεύθερη ελληνική μετάφραση). Όπως ήταν αναμενόμενο, το γεγονός προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εντός των ινδικών συνόρων, φέρνοντας σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι… η οποία ετοιμάζεται όμως να υποδεχθεί στην έδρα της τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο μέσα στο μήνα Μάιο. Για την ιστορία, αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Ρούμπιο ως ΥΠΕΞ στην Ινδία, μια επίσκεψη που μένει να φανεί εάν θα καταφέρει να οδηγήσει στην αποκατάσταση των αμερικανοϊνδικών δεσμών.