Του Βασίλη Νέδου

Μια ιδιαίτερα περιεκτική επίσκεψη δύο ημερών στο Ισραήλ ολοκλήρωσε την Πέμπτη ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος πραγματοποίησε μια σειρά από συναντήσεις συνδεδεμένες άμεσα με την πολύ στενή αμυντική συνεργασία που αναπτύσσεται ανάμεσα στις δύο χώρες και έχει αποκτήσει δική της δυναμική. Ο κ. Φλώρος συναντήθηκε με τον υπουργό Αμυνας Μπένι Γκαντζ, ενώ είχε εκτενείς συνομιλίες με τον ομόλογό του Αβίβ Κοχάβι (ο οποίος και είχε απευθύνει την πρόσκληση στον κ. Φλώρο) για τις διμερείς σχέσεις, αλλά και για το περιβάλλον ασφάλειας στην περιοχή Ανατολικής Μεσογείου, Βόρειας Αφρικής – Μέσης Ανατολής.

Ο κ. Φλώρος επισκέφθηκε το Μουσείο Ολοκαυτώματος «Yad Vashem», ενώ στη συνέχεια μετέβη στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όπου τον υποδέχθηκε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας Ευάγγελος Βλιώρας και συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ΄.

Από τις πλέον ενδιαφέρουσες στάσεις του κ. Φλώρου στο Τελ Αβίβ, ήταν εκείνη στη Διεύθυνση Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου των Ισραηλινών Δυνάμεων Αμυνας (UNIT 9900) για τις υποδομές και τις διαδικασίες συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών, καθώς και για τις τακτικές χρησιμοποίησής τους επί του πεδίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα ήδη επιχειρεί μέσω του προγράμματος «Thorax» να δημιουργήσει τις δικές της υποδομές για τη συγκέντρωση και –κυρίως– ανάλυση και αξιοποίηση πληροφοριών, και οι συζητήσεις με τους Ισραηλινούς είναι αρκετά σημαντικές προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Φλώρος επισκέφθηκε τη ναυτική βάση του Atlit, αλλά και την αεροπορική βάση του Παλμαχίμ, την «καρδιά» της ισραηλινής αεράμυνας όπου ενημερώθηκε για τα συστήματα Iron Dome, David’s Sling και Arrow 3, καθώς και για την αποστολή και τις δυνατότητες της Μοίρας των UAV Heron.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Καθημερινή” στις 10 Ιουνίου 2022