Άρθρο Ειδικού Συνεργάτη

Ο Ειδικός Συνεργάτης είναι ξένος εμπειρογνώμονας με μακρά πείρα σε θέματα εξοπλισμών και αντιτρομοκρατίας.

Το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος» (ISIL ή ISIS ή Daesh) έχει, αναμφισβήτητα, υποστεί μεγάλα και αποτελεσματικό πλήγματα από τον Παγκόσμιο Συνασπισμό κατά της τρομοκρατίας, όπως και σημαντικές εδαφικές απώλειες, αλλά παραμένει μία σοβαρή πρόκληση για τη Δύση και την παγκόσμια έννομη τάξη.

Το ISIL έχει μετατραπεί σε ένα συγκεκαλυμμένο δίκτυο που δίνει προτεραιότητα στις τοπικές επιχειρήσεις. Εκτιμάται ότι 14.000 ως 18.000 μαχητές του ISIS βρίσκονται ακόμα στο Ιράκ και τη Συρία, ενώ πυρήνες του ISIL στο Ιράκ αποσταθεροποίησαν την κυβέρνηση και απειλούν τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Επίσης, ο μεγάλος αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων και περίπου 13.000 ανήλικοι, άγνωστης εθνικότητας, προκαλούν ανησυχία ως πιθανή «δεξαμενή» ριζοσπαστικοποίησης πολλών από αυτούς.

Δεν πρέπει ακόμα να παραγνωρίζεται η απειλή από τα drones και, ειδικά, όσων από αυτά μπορούν να οπλιστούν. Ταυτόχρονα, οι αρχές ασφαλείας και οι άλλες αρμόδιες υπηρεσίες δαπανούν πολύ χρόνο, πολλά μέσα και πολλά χρήματα για την αντιμετώπιση των λεγόμενων «επαναπατριζόμενων μαχητών» και «απογοητευμένων ταξιδιωτών». Είτε συλλογικά είτε σαν «μοναχικοί λύκοι» μπορούν να προκαλέσουν τεράστιους κινδύνους στις μεγαλουπόλεις ή και, όταν συλλαμβάνονται, να δημιουργήσουν συνθήκες περαιτέρω ριζοσπαστικοποίησης στις φυλακές των χωρών της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης.

Η λεγόμενη «περιεκτική αξιολόγηση κινδύνου» για όσους επιστρέφουν και για τα συνοδεύοντα μέλη της οικογένειάς τους εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση και ζητούμενο που δεν έχει επιτευχθεί. Τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να αναπτύξουν προσαρμοσμένες στρατηγικές δίωξης, επανένταξης και αποκατάστασης για την επιστροφή ανδρών, γυναικών και παιδιών, παρέχοντας την κατάλληλη προστασία και λαμβάνοντας υπόψη τις ευαισθησίες που αφορούν το φύλο και την ηλικία.

TΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ «Α&Δ» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ.