Του Γιώργου Ξ. Πρωτόπαπα

Η απόρριψη της υποψηφιότητας του Κοσόβου από την Interpol διαμορφώνει νέες ισορροπίες στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς επηρεάζει τις σχέσεις Βελιγραδίου-Πρίστινας και τις συμμαχίες της ευρύτερης περιοχής, αποτελώντας μία ένδειξη ότι το Κόσοβο δεν πληροί ακόμα τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, για να ενταχθεί στην παγκόσμια αστυνομική κοινότητα. Ενδιαφέρον προκαλεί και το γεγονός ότι η Ελλάδα ψήφισε κατά της ένταξης του Κοσόβου στην Interpol μια κίνηση που μπορεί να θεωρηθεί και ως αντίδραση στις αλβανικές προκλήσεις και τον αλβανικό εθνικισμό. Παράλληλα η ψηφοφορία αντανακλά και τον ανταγωνισμό των ξένων δυνάμεων, κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, για την επιρροή τους στα δυτικά Βαλκάνια.

Η Interpol έγινε ένα ακόμα πεδίο αντιπαλότητας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, υποδηλώντας ότι η ομαλοποίηση των σχέσεών τους είναι ιδιαίτερη δύσκολη με εθνοτικές και θρησκευτικές παραμέτρους. Η κοσοβάρικη κυβέρνηση, θεωρώντας υπεύθυνο το Βελιγράδι για την απόρριψη, προχώρησε σε αντίποινα, επιβάλλοντας δασμούς 100% στις εισαγωγές από τη Σερβία. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ένβερ Χοτζάι, ο οποίος ανακοίνωσε την απόφαση για τους φόρους δήλωσε ότι θα υπάρξουν περισσότερα μέτρα σύντομα. Η κίνηση της Πρίστινα σχολιάστηκε αρνητικά από την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία κάλεσε το Κόσοβο να αναιρέσει το μέτρο της επιβολής δασμών.

Η Interpol απέρριψε, για τρίτη φορά, την ένταξη του Κοσόβου, με αποτέλεσμα η Πρίστινα να δηλώσει απογοητευμένη και οι Ηνωμένες Πολιτείες να χαρακτηρίσουν την απόφαση «απώλεια για το κλείσιμο ενός κρίσιμου κενού ασφαλείας στα Βαλκάνια». Η Ρωσία ψήφισε, από την πλευρά της, κατά της ένταξης του Κοσόβου στην παγκόσμια αστυνομική κοινότητα. Στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, που έγινε στις 20 Νοεμβρίου, 76 κράτη ψήφισαν κατά και 56 υπέρ, ενώ 22 απείχαν. Δεδομένου ότι δεν επιτεύχθηκε το όριο των δύο τρίτων (88 ψήφοι), πραγματοποιήθηκε και ένας δεύτερος γύρος στο οποίο ψήφισαν μόνο 68 κράτη υπέρ και 51 κατά, ενώ 16 απείχαν.

TΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ «Α&Δ» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ.