Γιώργος Παππάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ

Πολέμου – Κατοχής – Απελευθερώσεως 1940 – 1944

Επιμέλεια: Παντελής Γ. Παππάς

Ιστορική Εισαγωγή: Ευάνθης Χατζηβασιλείου

Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗΣ. Εμμ. Μπενάκη 16, 10678 Αθήνα. Τηλ.: 210 383078. email: info@patakis.gr, www.patakis.gr. ISBN: 978-960-16-7817-7, Σελίδες: 468

 

Η παροιμία λέει ότι «τα πολλά λόγια είναι φτώχεια». Επειδή λοιπόν ο λαός είναι σοφός, θα ακολουθήσουμε την παροιμία και θα πούμε ξεκάθαρα από την αρχή: πρόκειται για ένα πολύτιμο βιβλίο! Οι περιεχόμενες σ’ αυτό αλήθειες είναι …ανυπολόγιστης αξίας. Να έχουμε υπόψη μας ότι, όταν ο συγγραφέας (1903–1982) έγραφε αυτό το ημερολόγιο, μόνο να το εκδώσει δεν σκόπευε. Όπως φαίνεται κάτι τέτοιο δεν τον απασχόλησε ούτε τα επόμενα χρόνια. Αν το είχε θελήσει, σίγουρα θα το είχε κάνει, καθώς είχε «τις προσβάσεις». Και είναι επίσης σίγουρο ότι, αν είχε προχωρήσει στην έκδοση, θα είχε δημιουργήσει αρκετές «σεισμικές δονήσεις» στην πολιτική μας ζωή. Οι παρατηρήσεις του, όπως αποδείχτηκε και από τα κατοπινά γεγονότα, ήσαν καίριες και ακριβέστατες.

Ένας άλλος παράγοντας του βιβλίου, που πρέπει να αναφερθεί, είναι ο επιμελητής της έκδοσης. Ανιψιός του συγγραφέα, ο οποίος, όπως αποδεικνύεται, έκανε πολύ δουλειά, προκειμένου να μην αφήσει απορίες ως προς τα αναφερόμενα πρόσωπα και γεγονότα. Οι υποσημειώσεις του είναι άκρως διαφωτιστικές. Να επανέλθουμε λοιπόν σ’ αυτά που είπαμε στην αρχή και να επαναλάβουμε ότι το παρόν βιβλίο είναι άκρως απολαυστικό για τον απλό αναγνώστη και εξαιρετικά χρήσιμο για τον ιστορικό ερευνητή (επαγγελματία ή ερασιτέχνη) της περιόδου 1940-1944. Φανταστείτε να είχε επιχειρηθεί το βιβλίο να συνοδευόταν και με φωτογραφικό υλικό!