Επιμέλεια: Γιώργος ξ. Πρωτόπαπας

Ο προϋπολογισμός της τουρκικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ), σύμφωνα με την εφημερίδα, Hurriyet αυ­ξήθηκε κατά 47% για το 2016. Ο αναπληρωτής πρωθυπουρ­γός της χώρας Λουτφί Ελβάν δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός της MIT για το 2016 θα ανέλθει σε 1,6 δισεκατομμύρια τουρκι­κές λίρες (TRY) και ότι ένα κτή­ριο είναι υπό κατασκευή, για να στεγάσει την υπηρεσία.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία ιδρύθηκε το 1965 στο πρότυπο της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Τουρκίας (Milli Emniyet Hizmeti Riyaseti) που είχε δημιουργηθεί το 1926. Ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας είναι ο Χακάν Φιντάν, επιλογή του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έχει και τον έλεγχό της. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει μετατρέψει τη χώρα σε ένα αστυνομικό κράτος, έχει δώσει εκτεταμένες εξουσίες στη ΜΙΤ, καταπνίγει το δικαίωμα της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης και τρομοκρατεί όσους διαφωνούν με τις πολιτικές του.

Η ΜΙΤ έχει τη δυνατότητα να ενεργεί υπό καθεστώς ασυλί­ας βάση του νόμου αριθ. 6532 (26 Απριλίου, 2014) με τις αυθαί­ρετες τηλεφωνικές υποκλοπές να αποτελούν «την κορυφή του παγόβουνου» των δραστηριοτήτων της.