Κωνσταντίνος Αθαν. Χατζηλάκος

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Εκδόσεις Μίλητος. Θεομήτορος 62Δ, 17342 Αγ. Δημήτριος, Αθήνα. Τηλ.: 210 3211170. email: info@militos.gr. www.militos.gr

ISBN: 978-618-5371-06-7, Σελίδες: 539

 

Ο αντιπτέραρχος Κωνσταντίνος Χατζηλάκος γεννήθηκε το 1920 και κατατάχθηκε στην Σχολή Ικάρων το 1940. Πήρε μέρος στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο, για να αποστρατευτεί από την χούντα, ως μη αρεστός, το 1967.

Όλα αυτά τα χρόνια είχε συνταρακτικές και ανεπανάληπτες εμπειρίες, τις οποίες φροντίζει, με αυτό εδώ το βιβλίο, να μας τις κοινοποιήσει. Και το κάνει με άψογο θα λέγαμε τρόπο. Ζωντανό και άμεσο! Διαβάζοντάς το σχεδόν ζεις τα όσα πέρασε ο συγγραφέας. Και λέμε «σχεδόν» γιατί –κακά τα ψέματα– οι εμπειρίες αυτές όσο καλά κι αν περιγράφονται, είναι αδύνατο να τις βιώσει ο αναγνώστης. Το μεγάλο επίτευγμα του συγγραφέα είναι το ότι κάθισε κι έγραψε τα όσα έζησε. Γιατί αυτό έχει γίνει μόνον από λίγους. Από ελάχιστους. Χάρη λοιπόν σε αυτήν του τη διάθεση, έχουμε την ευκαιρία να δούμε πώς έζησαν και πώς πολέμησαν αυτοί που βρέθηκαν στη δίνη του πολέμου. Γιατί μπορεί να μιλάμε για ηρωικές πράξεις και τα τοιαύτα, αλλά δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι όλα αυτά γίνονται από ανθρώπους. Ανθρώπους που υπέφεραν προκειμένου να ζήσουμε ελεύθεροι και με αξιοπρέπεια.

Το βιβλίο είναι βεβαίως μια αυτοβιογραφία. Τα απομνημονεύματα, αν θέλετε, του συγγραφέα. Και η αξία του είναι μεγάλη. Γιατί αυτό που λείπει από την ελληνική βιβλιογραφία είναι οι μαρτυρίες των πρωταγωνιστών και όχι μόνον. Πέρα όμως από το κείμενο, αυτό που έχει μοναδική –ναι μοναδική!– αξία είναι το φωτογραφικό μέρος του βιβλίου. Οι φωτογραφίες που υπάρχουν στις σελίδες του είναι κάτι το απίθανο! Ιδιαίτερα το κομμάτι με τον τίτλο «Πορτρέτα Χειριστών (1943–1944)», το καθιστά μοναδικό. Ο Κων. Χατζηλάκος πέρα από τις υπηρεσίες του που προσέφερε ως αεροπόρος, μας προσφέρει και την δυνατότητα να δούμε και τους συμπολεμιστές του.

Και μια διόρθωση: στη σελίδα 534 η σωστή ονομασία του εικονιζόμενου αεροπλάνου είναι RF-84F Thunderflash και όχι RF 84 Thunderbolt, όπως αναγράφεται. Κλείνοντας, δε θα πούμε πόσο καλό είναι το παρόν βιβλίο αλλά πόσο κρίμα είναι που δεν έχουμε κι άλλα σαν κι αυτό.