του Xρίστου Χ. Λιάπη*

Ο Horacio Rivero, ο πρώτος Πορτορικανός που κατόρθωσε να ανέλθει στο αξίωμα του Ναυάρχου του Αμερικανικού Ναυτικού, δήλωνε, ως διοικητής της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ το 1972, πως η αριθμητική δύναμη και το υλικό δεν καθορίζουν, από μόνα τους, τη στρατιωτική ισχύ. Παρά μόνον σε συνδυασμό με την έντονη αποφασιστικότητα των στρατών και των λαών στην προάσπιση της εδαφικής τους ακεραιότητας και ανεξαρτησίας, την καλή εκπαίδευση, τον ενθουσιασμό και την άξια ηγεσία τον ενόπλων δυνάμεων.

Ο ναύαρχος Horacio Rivero, δήλωνε, ως διοικητής της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ το 1972, πως η αριθμητική δύναμη και το υλικό δεν καθορίζουν, από μόνα τους, τη στρατιωτική ισχύ παρά μόνον σε συνδυασμό με την έντονη αποφασιστικότητα των στρατών και των λαών.

Οι διαπιστώσεις αυτές παραμένουν επίκαιρες και όταν καλούμαστε να εξετάσουμε την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων εβδομάδων που προοιωνίζεται ένα πολύ θερμό καλοκαίρι στο Αιγαίο. Τα σπουδαιότερα στοιχεία της ελληνικής ισχύος, οι παράγοντες δηλαδή που θα καθορίσουν κατά πόσον οι δυνάμεις του Ερντογάν θα εξακολουθήσουν να αποτρέπονται από το να εισβάλλουν σε κάποιο από τα νησιά της ελληνικής επικράτειας ή από το να προκαλέσουν ένα θερμό επεισόδιο ή ακόμη και μία γενικευμένη σύρραξη, είναι η ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ και η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Για να κατοχυρώσουμε ότι η ασφάλεια, την οποία εγκαταστήσαμε κατά το παρελθόν στις σχέσεις μας με την Τουρκία θα συνεχίσει να υφίσταται και στο μέλλον, υπάρχουν δύο απαραίτητες προϋποθέσεις: – α) ο επίδοξος εισβολέας δεν θα πρέπει να αμφιβάλλει πως εφαρμόζουμε αυτά που λέμε και –  β) πως η ισχύς και οι δυνατότητες των στρατιωτικών δυνάμεων, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει, είναι τέτοιες, ώστε να τον κάνουν να καταβάλλει ένα τόσο υψηλό τίμημα το οποίο θα καθιστά απαγορευτική ακόμη και τη σκέψη της εισβολής.

Με αρχή το ΝΑΤΟ και τον γενικό γραμματέα του Γ. Στόλτενμπεργκ (αριστερά), θα πρέπει να καταστεί σαφές στον Ταγίπ Ερντογάν (δεξιά) πως οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας θα επιδείξουν και προς την Τουρκία, σε περίπτωση πολεμικής κλιμάκωσης της επιθετικότητάς της, την ίδια και ακόμη πιο σκληρή στάση με αυτήν που τηρούν απέναντι στις αναθεωρητικές, φιλοπόλεμες δράσεις της Ρωσίας του Πούτιν στην Ουκρανία.

Τέλος, στη διάσταση της διεθνούς πολιτικής, θα πρέπει να καταστεί σαφές
στον Ταγίπ Ερντογάν πως οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας θα επιδείξουν και προς την Τουρκία, σε περίπτωση πολεμικής κλιμάκωσης της επιθετικότητάς της, την ίδια και ακόμη πιο σκληρή στάση με αυτήν που τηρούν απέναντι στις αναθεωρητικές, φιλοπόλεμες δράσεις της Ρωσίας του Πούτιν στην Ουκρανία.

*Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών,   MSc Διεθνούς Ιατρικής και Διαχείρισης Κρίσεων Υγείας, Πρόεδρος ΔΣ ΚΕΘΕΑ και Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας