Του Γιώργου Ξ. Πρωτόπαπα

Η προκήρυξη των πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία, από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, για τις 24 Ιουνίου, αποσκοπεί σε ένα και μόνο στόχο: να επανεκλεγεί με διευρυμένο ποσοστό, άνω του 50% για να κάνει πραγματικότητα τις προσωπικές του φιλοδοξίες και τα «νεο-οθωμανικά» του σχέδια. Παράλληλα, ο Ερντογάν θα μεταμορφώσει τη χώρα από ένα κοσμικό κράτος σε ισλαμιστικό, δίνοντας τέλος στις κοσμικές πολιτικές τις οποίες υιοθέτησε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, και υπερασπίστηκαν οι κυβερνήσεις των κοσμικών κομμάτων. Ταυτόχρονα, οι βουλευτικές εκλογές παρουσιάζουν και κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά που δεν υπήρχαν σε προηγούμενες.

Ο Ερντογάν προτίμησε τις πρόωρες εκλογές, αντί να περιμένει τις προγραμματισμένες του Νοεμβρίου 2019, για δύο λόγους:

– (α) η ανησυχητική κατάσταση της τουρκικής οικονομίας και το αβέβαιο μέλλον που αντιμετωπίζει. Η ανάπτυξη στην Τουρκία μπορεί να ήταν η υψηλότερη το 2017 ανάμεσα στα κράτη του G20, αλλά το έλλειμμα και ο πληθωρισμός παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και η τουρκική λίρα εξακολουθεί να υποτιμάται απότομα σε σύγκριση με το δολάριο και το ευρώ. Ο Ερντογάν θεωρεί, σύμφωνα με αναλυτές, ότι τα οικονομικά αυτά προβλήματα προέρχονται από την αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας που υπάρχει στους  κύκλους των επιχειρηματιών και των ξένων επενδυτών. Ο Τούρκος πρόεδρος εκτιμά ότι η ταχύτερη μετάβαση στο νέο προεδρικό σύστημα θα κάνει την αβεβαιότητα να υποχωρήσει και ότι θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση της οικονομίας.

– (β) οι περιφερειακές εξελίξεις με επίκεντρο τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων της Συρίας με ως τώρα αποτέλεσμα την κατάληψη της πόλης Αφρίν. Η επιτυχία κατά των Κούρδων, που ο Ερντογάν έχει δαιμονολογήσει, βρήκε θετική απήχηση στους εθνικιστές του ισλαμιστικού κινήματος, στους εθνικιστές των αντιπολιτευτικών κομμάτων και τους υπερεθνικιστές του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ο  Ερντογάν, ο ίδιος και το ισλαμιστικό κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), επιδιώκουν να το εκμεταλλευθούν στο έπακρο, για να διευρύνουν την εκλογική τους βάση. Παράλληλα, στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και η επιθετική ρητορική και οι χαμηλής εντάσεως προκλήσεις του Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας που τη θεωρεί εύκολο αντίπαλο εξαιτίας των χειρισμών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και της ανεπάρκειας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

TΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ «Α&Δ» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ.