Στα δύο προηγούμενα άρθρα μας, είχαμε ασχοληθεί με τις ιδιαίτερες συνθήκες, υψηλού κινδύνου, που είχαν δημιουργηθεί στις αγορές μετοχών και ομολόγων. Ιδιαίτερα για τις αγορές ομολόγων, οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών είναι πολύ σημαντικές και, την τελευταία δεκαετία, αποκλειστικά αυτές έχουν καθορίσει την κίνηση των αγορών. Τις περασμένες εβδομάδες όμως είδαμε, πολύ παραστατικά, τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων και από τους παραγωγούς στην αγορά πετρελαίου. 

Οι τιμές παράδοσης του προθεσμιακού συμβολαίου πετρελαίου, τύπου  Light Crude Oil, ανά μήνα.
Οι τιμές παράδοσης του προθεσμιακού συμβολαίου πετρελαίου, τύπου Light Crude Oil, ανά μήνα.

Η τιμή του βαρελιού υπεχώρησε, τις επτά τελευταίες εβδομάδες,στο χαμηλότερο σημείο των 12 μηνών, χωρίς να υπάρχουν σημαντικά στοιχεία ότι υποχώρησε  η ζήτηση. Οι διαπραγματευτές πετρελαίου βρέθηκαν  αντιμέτωποι με αυξημένη παραγωγή από τη Σαουδική Αραβία τη στιγμή που ανέμεναν άνοδο της τιμής ως αποτέλεσμα των κυρώσεων από τις ΗΠΑ στο Ιράν. Στη συνέχεια, υπήρξε το σενάριο διοχέτευσης νέου πετρελαίου στην αγορά από το Ιράν λόγω της μερικής μόνον αναστολής των κυρώσεων από τις ΗΠΑ που επέτρεψε σε ορισμένα κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, την εισαγωγή πετρελαίου από το Ιράν.  

Οι τιμές οδηγήθηκαν ακόμη πιο χαμηλά, όταν ο πρόεδρος Ντ. Τραμπ εξέφρασε την ικανοποίηση του προς τη Σαουδική Αραβία μέσω tweet, προσθέτοντας μάλιστα τη φράση «ας πάμε χαμηλότερα!». Τόνισε μάλιστα τη στρατηγική σημασία της φιλίας των δύο κρατών οι σχέσεις των οποίων δεν θα μπορούσαν να διαταραχθούν από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Κασόγκι. Το μήνυμα αυτό ήρθε αμέσως μετά την ανακοίνωση ότι η ημερήσια  παραγωγή θα εκτοξευτεί στα 11.000.000 βαρέλια που αποτελεί επίπεδο ρεκόρ!

Οι χώρες του OPEC και οι «σύμμαχοί» τους αναμένεται να συνεδριάσουν το Δεκέμβριο προς αναζήτηση τρόπου εξισορρόπησης της προσφοράς με τη ζήτηση. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι θα περιορίσουν την παραγωγή τους. Το σενάριο αυτό δεν είναι ότι πιο ευχάριστο για τις πετρελαιοπαραγωγές  χώρες των  αναδυομένων αγορών. Συνήθως, τα κέρδη των εταιρειών και η πορεία των μετοχών των χωρών αυτών εξαρτώνται από τις τιμές των πρώτων υλών και από την ισοτιμία του αμερικανικού δολαρίου.

Στο πιο διάγραμμα βλέπουμε την τιμή του πετρελαίου σε αντιπαραβολή με το ETF που ακολουθεί τα χρηματιστήρια των αναδυομένων αγορών (με την κόκκινη γραμμή).
Στο πιο διάγραμμα βλέπουμε την τιμή του πετρελαίου σε αντιπαραβολή με το ETF που ακολουθεί τα χρηματιστήρια των αναδυομένων αγορών (με την κόκκινη γραμμή).

Από την άλλη πλευρά, στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώνονται, τα αποθέματα πετρελαίου αυξήθηκαν για  ένατη συνεχόμενη εβδομάδα.

Η πορεία των αποθεμάτων, τις τελευταίες εβδομάδες, στις ΗΠΑ σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου.
Η πορεία των αποθεμάτων, τις τελευταίες εβδομάδες, στις ΗΠΑ σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου.

Συνεχίζοντας την «ψυχολογική» προσέγγιση της αγοράς. που είδαμε τον περασμένο μήνα, έχει ενδιαφέρον να δούμε τι κάνουν οι traders των futures & options πετρελαίου.  

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο αναπαράγει δηλώσεις προσώπων που είναι σε θέση να γνωρίζουν, την προπερασμένη εβδομάδα πολλές επενδυτικές τράπεζες και διαχειριστές κεφαλαίων αλλά και κρατικοί οργανισμοί, αναγκάστηκαν να πουλήσουν προθεσμιακά συμβόλαια ή να αγοράσουν put options[1] προκειμένου να αντισταθμίσουν ανοιχτές  long θέσεις[2] (τις οποίες δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να κλείσουν). Επίσης Αμερικάνοι, κυρίως, παραγωγοί  πετρελαίου, οι οποίοι είχαν αγοράσει προθεσμιακά  συμβόλαια για να αντισταθμίσουν  φυσικές πωλήσεις πετρελαίου, που είχαν κάνει το 2018 αλλά αφορούν μελλοντικές παραδόσεις του 2019, πούλησαν τα προθεσμιακά συμβόλαια, γιατί τους έφεραν πολύ μεγάλο κέρδος! 

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα συναλλαγής της βραζιλιάνικης πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras,  η οποία είχε ανακοινώσει, το Μάρτιο του 2018, ότι είχε συνάψει εξωχρηματιστηριακό option (περισσότερες λεπτομέρειες δεν γνωρίζουμε)με το οποίο είχε κλειδώσει  την τιμή, για 128 εκ. βαρέλια από την παραγωγή της, στα $65 με ημερομηνία λήξεως στο τέλος του 2018. Η τιμή του βαρελιού, στις 23 Νοεμβρίου 2018, ήταν στα $51 και αυτό σημαίνει ότι η αντισυμβαλλόμενη τράπεζα, που έκανε τη συμφωνία, ήταν πολύ ενεργή στην αγορά αυτή την εποχή! Το πιο λογικό σενάριο είναι ότι, αφού πρόκειται για το Long μέρος του option, θα βγήκε Short στην αγορά, για να καλύψει τη θέση της . 

Να τονίσουμε εδώ ότι, στο τέλος Σεπτεμβρίου, οι εκτιμήσεις των traders ήταν ότι το πετρέλαιο μπορεί να φτάσει ακόμα και τα $100. Πολύ μικροί ιδιώτες traders ήταν δραστήριοι στην αγορά παραγώγων με Long θέσεις, οι οποίες βρέθηκαν πολύ γρήγορα με margin call και ρευστοποιήθηκαν.  

Από τα παραπάνω , που είναι ένα μέρος από τα πολλά που γίνονται στην αγορά, βλέπουμε ότι είχαν δημιουργηθεί οι απόλυτες συνθήκες για το τέλειο sell-off! Το καλό από αυτή την ιστορία είναι ότι, σε χειμερινή περίοδο για το βόρειο ημισφαίριο, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε περίπου 27%. Η συγκυρία ευνοεί τις εταιρείες μεταφορών και τις βιομηχανίες. Ενδιαφέρον έχει να δούμε, εάν τελικά η μείωση στα καύσιμα θα φτάσει και σε εμάς, τους απλούς καταναλωτές.


[1] Put option: O κάτοχός του κερδίζει, όταν η τιμή του υποκείμενου τίτλου (στη περίπτωσή μας το πετρέλαιο) υποχωρήσει κάτω από το strike price.   

[2] Long Θέση: όταν ο επενδυτής είναιαγορασμένος σε ένα προϊόν και προσδοκά άνοδο της τιμής.        Short Θέση:όταν ο επενδυτής έχει πουλήσει ένα προϊόν που δεν κατέχει (θεωρητικά το έχει δανειστεί)και προσδοκά πτώση της τιμής, για να αγοράσει χαμηλότερα.