Η πλάνη των δήθεν προνομιακών σχέσεων (…δυστυχώς, μέρος β’) και ο στρουθοκαμηλισμός της χώρας
Με ανησυχία σημειώναμε, στο προηγούμενο τεύχος της «Α&Δ», ότι, αν και «η σημερινή κυβέρνηση, η οποία προέρχεται στο βασικό κορμό της (με εξαίρεση διάφορους μανδαρίνους) από την Κεντροδεξιά, βρίσκεται πιο κοντά στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και στις ΗΠΑ από την προκάτοχό της», αδυνατεί να περάσει τα ιδιαίτερα ελληνικά αιτήματα στην Ουάσιγκτον.
Προσθέταμε, επίσης, ότι «το Μέγαρο Μαξίμου πάσχει από μία ιδιότυπη πολιτική ασθένεια. Παρεξηγεί και μεγεθύνει την ιδεολογική και συναισθηματική εγγύτητα και -ακόμα χειρότερο- τις συνήθεις διπλωματικές αβρότητες. Σε τόσο μεγάλο βαθμό, ώστε να θεωρεί πως έχει οικοδομήσει προνομιακές ή και υπερ-προνομιακές σχέσεις με ξένους ηγέτες. Μέγιστη πλάνη»! Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίναμε ότι, παρά το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, απορρίφθηκε η πρόσκληση (της τελευταίας στιγμής, βέβαια) για τη συμμετοχή του προέδρου Μπάιντεν στις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου. Η δε εναλλακτική της έλευσης άλλου υψηλού αξιωματούχου δεν απαντήθηκε καν. Παρομοίως, οι συζητήσεις για την MDCA, η οποία καλώς θα ανανεωθεί, δεν καταλήγουν στα θεμιτά ανταλλάγματα που θα μπορούσε να εξασφαλίσει η Αθήνα.
Όμως, τις τελευταίες εβδομάδες, είχαμε και άλλα κρούσματα. Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ της 14ης Ιουνίου δεν έγινε η φημολογούμενη συνάντηση Μπάιντεν-Μητσοτάκη. Ούτε καν «στο όρθιο». Και είναι αμφίβολο ακόμα αν και πότε ακριβώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα έρθει στην Αθήνα ή ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον ως τα τέλη του έτους.
Παράλληλα, η πλάνη των δήθεν προνομιακών σχέσεων αποκαλύφθηκε ότι υπάρχει και ως προς τις σχέσεις της Αθήνας με το Βερολίνο. Ο εξευτελιστικός αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη ήταν αναμενόμενος. Γιατί -εδώ και πολύ καιρό- η Γερμανία έκλεινε και κλείνει τα μάτια στην απειλή του casus belli από την Άγκυρα, υποβάθμιζε και υποβαθμίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο και δεν έλαβε υπόψη τις παροτρύνσεις της Ουάσιγκτον και του Παρισιού για ελληνική συμμετοχή στη Διάσκεψη. Οι παρεμβάσεις υπέρ της ελληνικής πλευράς περιορίστηκαν σε μέσο υπηρεσιακό επίπεδο και δεν έγιναν σε ανώτερο πολιτικό, οπότε μιλάμε για τριπλή αδυναμία ικανοποίησης ενός στοιχειώδους αιτήματος.
Σίγουρα, εξάλλου, δεν είχαν κανένα νόημα οι επικοινωνιακές διαρροές ότι ο Πρωθυπουργός διαμαρτυρήθηκε, εκ των υστέρων, στην Καγκελάριο. Ακριβώς το ίδιο είχε συμβεί πριν και μετά την πρώτη Διάσκεψη του Βερολίνου τον Ιανουάριο του 2020! Για τη δε σχεδιαζόμενη τρίτη, ας ληφθεί υπόψη ότι ενδεχομένως θα συγκληθεί το φθινόπωρο στο Παρίσι. Επομένως, είναι σκόπιμο να ληφθεί εγκαίρως μέριμνα, ώστε να μην υπάρξει κάποια οδυνηρή έκπληξη ακόμα και από τη φιλικότερή μας ευρωπαϊκή δύναμη.
Όμως το πραγματικό πρόβλημα για τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ελληνικά συμφέροντα δεν είναι -μόνο- ο αποκλεισμός από τη Διάσκεψη, αλλά η συνειδητή πλέον απόφαση του Βερολίνου να δώσει τη Λιβύη σαν «αντάλλαγμα» στην Άγκυρα. Σκοπός της απερχόμενης Καγκελαρίου και άλλων παραγόντων είναι να φιλοτεχνηθεί η εικόνα και να επιβληθεί η πολιτική ότι ο πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν είναι μοναδικά χρήσιμος για την Ευρώπη. Γι’ αυτό και αναμένονται κι άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις εκ Βερολίνου μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου ανεξάρτητα της αυτοδύναμης κυβέρνησης ή του σχήματος συνασπισμού που θα προκύψει.
Με αυτά τα δεδομένα, είναι πιο χρήσιμο για την κυβέρνηση -και, κυρίως, για τη χώρα- να τερματιστεί η τακτική του στρουθοκαμηλισμού και της υποκρισίας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις με τους ισχυρούς ξένους ηγέτες. Μπορεί το επικοινωνιακό πρόβλημα στο εσωτερικό να είναι η επιβολή μίας επίπλαστης εικόνας ότι όλα πάνε καλά, αλλά το εθνικό ζητούμενο στο εξωτερικό είναι πώς τα πράγματα όντως θα πάνε -έστω κάπως- καλύτερα.
ΠΛΑΙΣΙΟ
Στο 31ο έτος έκδοσής της και με γνώμονα το σεβασμό προς τον αναγνώστη, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης, η «Άμυνα και Διπλωματία» προσφέρει δύο εναλλακτικές λύσεις στους φίλους της:
- Την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, εκδίδεται, σε φθηνότερη τιμή μαζί με την εφημερίδα «δημοκρατία» και μαζί με μια επιπλέον προσφορά (κατά περίπτωση, cd, dvd ή βιβλίο), προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο «πακέτο» ενημέρωσης, επιμόρφωσης και ψυχαγωγίας.
- Λίγες ημέρες αργότερα και καθόλη τη διάρκεια του μήνα, το περιοδικό βρίσκεται, όπως πάντα, στα περίπτερα όλης της Ελλάδας στην τιμή των € 5 (η οποία, παρά την κρίση, δεν μπορεί να μειωθεί λόγω του κόστους εκτύπωσης και αυτόνομης διανομής).
- Πέρα από την -επιβεβλημένη- προσαρμογή στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, η έκδοση, μαζί με τη «δημοκρατία», εδραιώνει την «Α&Δ» στη θέση του κορυφαίου περιοδικού του κλάδου με αποδεδειγμένη απήχηση σε χιλιάδες αναγνώστες.
Το επόμενο τεύχος της «Α&Δ» θα εκδοθεί την Κυριακή, 5 Σεπτεμβρίου 2021.