Επιμέλεια: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Ο επικεφαλής της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙ6 Alex Younger αναφέρθηκε σε ομιλία του, στην ανάγκη για προσαρμογή στη νέα εποχή κατασκοπείας με τεχνητή νοημοσύνη και ρομποτική με στόχο την αντιμετώπιση κρατών «παρίες» που είναι αποφασισμένα να βρίσκονται σε συνεχή αντιπαράθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα, ο επικεφαλής της MI6 υποστήριξε, σύμφωνα με την εφημερίδα The Telegraph, ότι η Βρετανία πρέπει να εισέλθει στην εποχή μιας τέταρτης γενιάς κατασκοπείας για να κρατήσει την επικράτειά της ασφαλή.

Ο αρχηγός του MI6, γνωστός και ως «C», τόνισε επίσης τη σημασία της ενίσχυσης των σχέσεων ασφάλειας της Βρετανίας με τους ευρωπαίους συμμάχους πριν από το Brexit. Ταυτόχρονα, ο Alex Younger επισήμανε ότι πολλές επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους αποτράπηκαν εξαιτίας της συνεργασίας υπηρεσιών πληροφοριών. Η εποχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης απαιτεί σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΜΙ6 μια τέταρτη γενιά κατασκοπείας: επικεντρωμένη στις παραδοσιακές ανθρώπινες δεξιότητες συνδυασμένες με την επιταχυνόμενη καινοτομία, τις νέες σχέσεις και νοοτροπία που θα ευνοεί την ποικιλομορφία και θα ενδυναμώνει τα νεαρά άτομα.

Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση που ακολουθεί τη ψηφιακή επανάσταση της εποχής του διαδικτύου, αναμένεται να επιδείξει τεράστιες ανακαλύψεις στην ευρεία χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής, της νανοτεχνολογίας και της κβαντικής πληροφορικής.