Οι μετοχές της Αμυντικής Βιομηχανίας μετά τη διόρθωση της αγοράς
Οι χρηματιστηριακές αγορές, το Φεβρουάριο και το Μάρτιο φέτος, υποχώρησαν βίαια, καθώς προεξοφλούσαν τις οικονομικές ζημίες από το παγκόσμιο lockdown λόγω της πανδημίας. Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε περίπου κατά 32%, από τις 3.400 μονάδες στις 2.300 μονάδες σε ένα μήνα, αναιρώντας τα κέρδη ολόκληρου του 2019. Η αγορά, παρόλο που αισθανόταν ανήσυχη στα επίπεδα των 3.400 μονάδων, θεωρούσε ότι η -όποια- διόρθωση των τιμών θα ήταν συγκρατημένη λόγω των επερχόμενων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, το Νοέμβριο. Γεγονός το οποίο, δυστυχώς, ο κορονοϊός το ανέτρεψε.

Οι περισσότερες μετοχές, από τα τέλη Μαρτίου, αντέδρασαν θετικά, καθώς οι αγοραστές εντόπισαν ευκαιρίες στα επίπεδα των 2.300 και οι τιμές του δείκτη κατέγραψαν κέρδη περίπου 500 μονάδων ή ποσοστιαία μεταβολή 23%. Από δω και μπροστά, την πορεία των τιμών φαίνεται ότι θα καθορίσουν οι απαντήσεις στα ερωτήματα σχετικά με την άρση του Lockdown, τις ζημίες των εταιρειών το α’ τρίμηνο του έτους και τις εκτιμήσεις για το β΄ τρίμηνο, την πορεία των ερευνών για φάρμακα και εμβόλιο κατά του κορονοϊού και, φυσικά, το πιθανολογούμενο δεύτερο επιδημικό κύμα το φθινόπωρο.
Καθώς οι απαντήσεις, αλλά και οι ειδήσεις σχετικά με τα παραπάνω αναμένεται να είναι πολλές και αλληλοσυγκρουόμενες, το μόνο σίγουρο είναι ότι, το β’ τρίμηνο του έτους, θα συνεχίσει να χαρακτηρίζεται από έντονη μεταβλητότητα στις τιμές μετοχών και ομολόγων.

Οι κλάδοι που υπέφεραν περισσότερο ήταν της ενέργειας και ο κλάδος των εταιρειών Άμυνας και αεροναυπηγικής. Ο κλάδος της ενέργειας έχει υποχωρήσει, από τις 19 Φεβρουαρίου έως τις 23 Απριλίου, κατά -35,62%. Επηρεάστηκε αρνητικά από την -εξαιρετικά μεγάλη- πτώση της ζήτησης για ενέργεια και, φυσικά, από την πτώση των διεθνών τιμών πετρελαίου. Ο κλάδος της Άμυνας υποχώρησε, κατά το ίδιο διάστημα, -36,25%, καταγράφοντας μάλιστα την χειρότερη επίδοση από όλους τους βασικούς κλάδους.

Εάν παρατηρήσουμε το διάγραμμα με τις αποδόσεις των μετοχών του κλάδου για το ίδιο διάστημα, παρατηρούμε ότι οι μετοχές της εταιρείας, που δέχτηκαν τις περισσότερες πιέσεις, ήταν της Boeing (-59% ) για τους λόγους που αναλύσαμε, εκτενώς, στο προηγούμενο τεύχος (μείωση παραγγελιών και ασαφείς χρόνοι παραδόσεων).

Από την πλευρά της, η Lockheed Martin Corp που έχει υποχωρήσει 12,75% είναι η μόνη εταιρεία του κλάδου που έχει ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα για το α’ τρίμηνο 2020. Τα κέρδη ανά μετοχή, που επέτυχε, ήταν $ 6,08 έναντι εκτιμήσεων για $ 5,80 και έναντι $ 5,99 την ίδια περίοδο του 2019. Προς το παρόν, τα αναμενόμενα κέρδη, ανά μετοχή, για το 2020 είναι $ 24,09 έναντι $ 21,95 το 2019. Το ενδιαφέρον στοιχείο, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, ήταν οι δηλώσεις ότι η εταιρεία αναμένει να κορυφωθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας τους επόμενους μήνες και ότι η δραστηριότητά της θα επιστρέψει σε μια κατάσταση που θα ομοιάζει σε «business as usual». Η Lockheed Martin, την εποχή αυτή, έχει ενεργοποιήσει πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών το οποίο προτίθεται να συνεχίσει. Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τις προσόδους της από το υπουργείο Άμυνας, για να υποστηρίξει τους προμηθευτές της, οδηγώντας στη δημιουργία 5.000 νέων θέσεων εργασίας.

Αποτέλεσμα των θετικών ειδήσεων και δηλώσεων ήταν η άνοδος της τιμής της μετοχής από τα $ 280 στα $ 400 περίπου καταγράφοντας κέρδη 42%. Θα αποτελέσει η LMT οδηγό για τις υπόλοιπες μετοχές του κλάδου; Θα το δούμε στο επόμενο τεύχος.