Του Βασίλη Νέδου

Στις 6 Οκτωβρίου, πρώτη ημέρα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Πράγα, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί και η σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (ΕΠΚ), αυτής της παλαιότερης γενικής ιδέας που αναθέρμανε τον περασμένο Μάιο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σε μια προσπάθεια η Ευρώπη να αποκτήσει έρεισμα στην άμεση γεωπολιτική γειτονιά της προς Βορράν και προς Ανατολάς.

Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο Παρίσι, όπου, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν πολύ σοβαρές περιφερειακές εξελίξεις και το θέμα της Ουκρανίας. Αν και αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι οι προσκλήσεις για τη συμμετοχή στη σύνοδο της ΕΠΚ στην Πράγα δεν έχουν ακόμη αποσταλεί, είναι απολύτως σαφές ότι οι τρεις πλέον σημαντικές χώρες σε αυτή την προσπάθεια είναι η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ουκρανία (εξετάζεται επίσης να προσκληθούν Μολδαβία, Γεωργία, Σερβία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Ελβετία, Λιχτενστάιν και Ισλανδία).

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, εφόσον η σύνοδος πραγματοποιηθεί με το παραπάνω σχήμα (δηλαδή 27+17), τότε είναι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθούν στον ίδιο χώρο στην Πράγα, όπως άλλωστε και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Πέρα από τη γενική τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη ότι είναι διαθέσιμος να συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν ανά πάσα στιγμή από το βήμα της ΔΕΘ, προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι.

Το παρασκήνιο, ωστόσο, σχετικά με την ίδια την ΕΠΚ είναι πλούσιο, καθώς ξεκίνησε ως μια ιδέα τόνωσης του ηγετικού προφίλ του κ. Μακρόν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά διατρέχει κίνδυνο μετατροπής σε μια ακόμη άνευρη πρωτοβουλία της Ε.Ε. Για τον κ. Μακρόν η ΕΠΚ είναι ένας τρόπος ενίσχυσης του ευρωπαϊκού «ειδικού βάρους», αλλά και μια χείρα συνεργασίας προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο Παρίσι αναζητείτο, άλλωστε, φόρμουλα προκειμένου το Λονδίνο να παραμείνει σε στενή συνεργασία με την Ε.Ε. στα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας, παρά τις προφανείς δυσκολίες.

Κατά ορισμένες πληροφορίες, στις επαφές μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για την προώθηση της ΕΠΚ, από το Βερολίνο διαμηνύθηκε ότι δίχως την Τουρκία ένα τέτοιο σχήμα θα ήταν αδιανόητο. Για τον λόγο αυτόν και επελέγη να κληθούν όλες οι χώρες που έχουν λάβει καθεστώς υποψήφιας χώρας, ως εκ τούτου η Τουρκία δεν μπορούσε να αποκλειστεί. Ωστόσο, όπως ανέφερε στην «Κ» πηγή με γνώση των συνομιλιών, σχήματα της τάξεως του «27+17» είναι εκ των πραγμάτων τόσο γενικής φύσεως που δύσκολα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με εκ προοιμίου αποκλεισμούς. Εφόσον πάντως το σχήμα της ΕΠΚ λειτουργήσει, τότε προβλέπεται να γίνεται μία σύνοδος ανά εξάμηνο ή, πολύ πιθανότερο, ανά έτος, με υπεύθυνη για τη διοργάνωση την εκάστοτε χώρα που έχει την προεδρία της Ε.Ε.

Παράλληλα, στην Αθήνα παρατηρείται ότι η επιμήκυνση του πολέμου στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει τόσο στο Παρίσι όσο και στην Άγκυρα πιέσεις –από διαφορετική αφετηρία βεβαίως– για την εξεύρεση λειτουργικών διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα σε Γαλλία και Τουρκία.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Καθημερινή” στις 13 Σεπτεμβρίου 2022