Επιμέλεια: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Η οικονομική και βιομηχανική κατασκοπεία αποτελεί σημαντική δραστηριότητα των κινέζικων υπηρεσιών πληροφοριών μέσα στις ΗΠΑ. Η Κίνα εμπλέκεται σύμφωνα με έκθεση του αμερικάνικου υπουργείου Δικαιοσύνης – υποβλήθηκε στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας- στο 90% όλων των υποθέσεων οικονομικής κατασκοπείας που χειρίστηκε τα τελευταία επτά χρόνια το υπουργείο.

Η έκθεση αναφέρει συγκεκριμένα ότι «από  2011 έως 2018 πάνω από το 90% των υποθέσεων του υπουργείου που αφορούν την οικονομική κατασκοπεία από ή προς όφελος ενός κράτους εμπλέκουν την Κίνα και ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα των κλοπών εμπορικών μυστικών έχουν σχέση με την Κίνα». Ταυτόχρονα η έκθεση επισημαίνει ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν ήταν πάντοτε σε θέση να συνδέει άμεσα την κλοπή εμπορικών μυστικών με την κινεζική κυβέρνηση αλλά διαπίστωσε ότι σχεδόν πάντα βγαίνει ωφελημένη η επίσημη κινέζικη οικονομική πολιτική.

Επιπλέον, καταλήγει στο ότι συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στη συνενοχή του Πεκίνου, η έλλειψη νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας στη χώρα, η απροθυμία να συνεργαστεί στις έρευνες καθώς και ο υπερμεγέθης ρόλος των κρατικών επιχειρήσεων της κινέζικης οικονομίας.