Παναγιώτης–Βαρδής Παπαδάκης, Υποπτέραρχος (Ιπτ.) ε.α.

Η Κατάκτηση των Αιθέρων

Αεροπορική Ιδέα και Ιστορία

Εκδόσεις Ι. Σιδέρης. Σόλωνος 116, 10681 Αθήνα. Τηλ.: 210 38333434, Fax: 210 3832294. e-mail: contact@isideris.gr, www. isideris.gr.

ISBN: 978-960-08-0792-9, Σελίδες: 570

 

Ο πτέραρχος Παπαδάκης δεν είναι καθόλου πρωτάρης. Ως προς τη συγγραφή, φυσικά, γιατί στα του αέρα, έχει ούτως ή άλλως μερικές χιλιάδες ώρες πτήσης στην πλάτη του. Ο τίτλος του άλλωστε αυτό δηλώνει.

Πέρα όμως από αυτά –τα «τυπικά» θα λέγαμε– ο πτέραρχος Παπαδάκης αγαπάει την αεροπορία. Κι εδώ θα μας επιτρέψετε να μην χρησιμοποιούμε τον όρο «αεροπορική ιδέα». Αν και πρόκειται για ευρέως χρησιμοποιούμενο –και καθιερωμένο– όρο, θεωρείται μάλλον ξεπερασμένος, άσε που χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα στα χρόνια της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου, για πολλούς και διάφορους λόγους, που μόνο με την αεροπορία δεν είχαν σχέση. Αλλά να γυρίσουμε στο βιβλίο. Ίσως ο τίτλος να είναι κάπως «ηρωικός» και «παλιομοδίτικος». Ένας απλός και ρεαλιστικός θα ήταν «Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την Αεροπορία και δεν ξέρετε πού να ψάξετε».

Σας φαίνεται υπερβολικός; Μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι δεν είναι καθόλου! Στα έντεκα κεφάλαια του βιβλίου ο αναγνώστης βρίσκει τα πάντα. Από τους αρχαίους μύθους έως την κατάκτηση της Σελήνης και τα διαστημικά λεωφορεία. Κι εδώ μπορεί κάποιος «δύσκολος» να αντιτείνει «εντάξει με τους ξένους, βιβλιογραφία υπάρχει. Με τα της Ελλάδας και της ελληνικής αεροπορικής ιστορίας, τι γίνεται»; Η απάντηση είναι πολύ απλή: Δεν είναι μόνον το Κεφάλαιο 8, που ασχολείται αποκλειστικά με τα δικά μας, είναι και οι επιμέρους ενότητες –στα περισσότερα κεφάλαια– που αναφέρονται σε ελληνικές περιπτώσεις. Θα μπορούσε να ήταν πιο εκτενής; Βεβαίως και θα μπορούσε. Σαφέστατα όμως θα έχανε ένα από τα μεγάλα προτερήματά του: την εύκολη χρήση. Γιατί ένα πολύτομο έργο –όσο καλό και να ‘ναι– μόνον ως εύχρηστο δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Η αφήγηση είναι απλή, άμεση, περιγραφική και βεβαίως απόλυτα κατανοητή. Κι εδώ φαίνεται ο …αεροπόρος. Φέρνει την αποστολή του σε αίσιο πέρας, με όσο το δυνατόν λιγότερα μέσα και με ταχύτητα. Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι πλούσια και καλύπτει, εν πολλοίς, πλήρως το αντικείμενο. Mετa απ’ όλα αυτά, θα είναι μάλλον πλεονασμός το να πούμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα καλό βιβλίο, που πρέπει να διαβαστεί. Όμως θα το επαναλάβουμε, γιατί όντως αξίζει.