Η (Κάκιστη) Εικόνα Μετά Τις «Πρέσπες»
Του Αλέξανδρου Τάρκα
Μακρά περίοδος προβλημάτων για την ελληνική διπλωματία, εντός του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκινά μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και τη δρομολόγηση των ενταξιακών διαδικασιών της ΠΓΔΜ στους δύο οργανισμούς.
Η κυβέρνηση, πριν φέρει στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο κύρωσης της Συμφωνίας την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, είχε υποβάλει αίτημα προς τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να μην αποστείλει επίσημη πρόσκληση ένταξης στα Σκόπια, μέχρι να διευκρινιστεί οριστικά η νομική εγκυρότητα και δεσμευτικότητα των συνταγματικών αλλαγών και της κύρωσής τους από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ Τ. Τζαφέρι, αντί του προέδρου της δημοκρατίας Γκ. Ιβάνοφ, εξακολουθεί να παραμένει σε ισχύ. Εκτός του κ. Στόλτενμπεργκ, υπήρξε σχετική ενημέρωση και των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλου με τον πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών Τζ. Πάιατ λίγες ημέρες μετά την επιστροφή του στην Αθήνα από χριστουγεννιάτικο ταξίδι στην Καλιφόρνια και πριν από την αναχώρησή του στην Ουάσιγκτον, στις 15 Ιανουαρίου, για να συμμετάσχει σε υπηρεσιακές συσκέψεις με τον υπουργό Εξωτερικών Μ. Πομπέο και άλλους αξιωματούχους με αρμοδιότητα την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.
Ο πεπειραμένος κ. Πάιατ, που συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια διπλωματικής καριέρας, φέρεται να μην έδωσε δεσμευτική απάντηση στον κ. Κατρούγκαλο, αλλά λίγες ημέρες αργότερα ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος επεσήμαινε τη σπουδαιότητα ολοκλήρωσης όλων των προβλεπόμενων βημάτων και της θωράκισης της ΠΓΔΜ από το ΝΑΤΟ, πριν υπάρξουν κινήσεις αντίδρασης της Ρωσίας στα Βαλκάνια. Άλλωστε έχουν προηγηθεί, σύμφωνα με εγκυρότατες πηγές, αρκετές επισημάνσεις του Στέητ Ντηπάρτμεντ προς την ελληνική πλευρά (κατά τις συζητήσεις του Στρατηγικού Διαλόγου στα μέσα Δεκεμβρίου και με άλλες ευκαιρίες πριν και μετά από αυτόν) ότι πρέπει να κλείσουν τα βαλκανικά μέτωπα το συντομότερο δυνατόν. Χαρακτηριστικά έχει αναφερθεί ότι υπάρχει «κίνδυνος χάους» στα Βαλκάνια με κόστος που θα πληρώσει και η Ελλάδα. Προς το παρόν, βέβαια, η μόνη χαοτική κατάσταση που έχει προκύψει από τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι ο διχασμός της ελληνικής κοινωνίας και τα διαλυτικά φαινόμενα στην εσωτερική πολιτική σκηνή, αποσταθεροποιώντας -τη χρήσιμη για ολόκληρη τη Δύση- θέση της χώρας στην κρίσιμη ευρύτερη περιοχή.
TΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ «Α&Δ» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ.