Η γαλλική αμυντική βιομηχανία σε τροχιά ανόδου
Rafale, Belharra – FDI, Gowind 2500, Mirage 2000 – 5… τα γαλλικά οπλικά συστήματα κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια στην ελληνική ειδησεογραφία… ωστόσο δεν είναι μόνον η Ελλάδα που «επιμένει» γαλλικά.
Το 2021 ήταν μια μάλλον καλή χρονιά για τη γαλλική αμυντική βιομηχανία. Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσίασαν στο γαλλικό κοινοβούλιο οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας («Rapport au Parlement 2022 sur les exportations d’armement de la France»), το 2021 οι αμυντικές βιομηχανίες της Γαλλίας πούλησαν στο εξωτερικό οπλικά συστήματα/αμυντικό υλικό/εξαρτήματα/τεχνολογίες η συνολική αξία των οποίων ξεπερνά τα 11,7 δισεκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη χρονιά να μπει στη λίστα ως η τρίτη καλύτερη που έχει ποτέ καταγραφεί για τη γαλλική αμυντική βιομηχανία από πλευράς εξαγωγών, πίσω από το 2015 (εξαγωγές ύψους 16,9 δισεκατομμυρίων ευρώ) και το 2016 (εξαγωγές ύψους 13,9 δισεκατομμυρίων ευρώ).
Κι αυτό, παρά τη ρήξη με τους Αυστραλούς για τα υποβρύχια της γαλλικής Naval Group, στην σκιά της AUKUS,.
«Είναι ήδη βέβαιο ότι και το 2022 πρόκειται να συνοδευτεί από σημαντικά αποτελέσματα», σημειώνουν στη σχετική έκθεσή τους οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις, με το βλέμμα στραμμένο στις εξαγωγές της χρονιάς που διανύουμε αλλά και σε όσα θα ακολουθήσουν, με φόντο πια τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Υπενθυμίζονται, άλλωστε, και όσα είχε δηλώσει σχετικά ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τον περασμένο Ιούνιο από τον χώρο της διεθνούς έκθεσης άμυνας και ασφάλειας Eurosatory στο Παρίσι: Ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από μια αμυντική βιομηχανία που θα είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο είναι σήμερα και που δεν θα βασίζεται τόσο σε προμηθευτές από το (εκτός Ευρώπης) εξωτερικό… Ότι η Γαλλία έχει εισέλθει σε φάση οικονομίας πολέμου (war economy) στην οποία μάλιστα αναμένεται να παραμείνει για καιρό…
Στο ίδιο πλαίσιο έρχεται πια να ενταχθεί και η νέα γαλλική στρατηγική επισκόπηση («Revue nationale stratégique – 2022») που παρουσιάστηκε προ ημερών από τον ίδιο τον Μακρόν με το βλέμμα στραμμένο στην περίοδο 2024 – 2030. Ενδεικτικά, από τους συνολικά δέκα στρατηγικούς στόχους που παρουσιάζονται στον εν λόγω κείμενο, οι τρεις είναι εμφατικά προσανατολισμένοι στη γαλλική αμυντική βιομηχανία η οποία καλείται:
- να συμβάλει στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας που με τη σειρά της αποτελεί πυλώνα της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας,
- να είναι αξιόπιστος security provider για χώρες όπως η Ελλάδα,
- να διασφαλίσει ότι θα μπορεί να ανταποκριθεί σε μια μακροπρόθεσμη πολεμική προσπάθεια (war effort) εάν υπάρξει τέτοια ανάγκη.
Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον πια, η γαλλική αμυντική βιομηχανία βρίσκεται να πρωταγωνιστεί ως κατασκευαστής στις διεθνείς εξαγωγές αμυντικού υλικού.
Εάν ανατρέξει κανείς στη λίστα με τις 100 κορυφαίες αμυντικές βιομηχανίες παγκοσμίως για το 2022 του DefenseNews, θα βρει μεταξύ αυτών τις γαλλικές Thales (στη θέση 16), Dassault Aviation (στη θέση 20 από την 34 όπου ήταν μια χρονιά νωρίτερα), Safran (στη θέση 26) και Naval Group (στη θέση 28 από την 33 όπου ήταν μια χρονιά νωρίτερα), καθώς και την ευρωπαϊκή Airbus (στη θέση 15) στην οποία επίσης πρωταγωνιστούν οι Γάλλοι.
Ωστόσο, δεν είναι μόνον η Ελλάδα που έχει προχωρήσει σε αγορές γαλλικών οπλικών συστημάτων τα τελευταία χρόνια (Rafale, Belharra – FDI). Σε ανάλογες κινήσεις έχουν προχωρήσει παράλληλα το τελευταίο διάστημα και άλλες χώρες: η Αίγυπτος (Rafale), η Κροατία (Rafale), η Σαουδική Αραβία (ελικόπτερα κ.ά.), η Ινδονησία (Rafale), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Rafale, ελικόπτερα της Airbus) και η Ινδία.
Αναζητώντας τις τάσεις πίσω από τις εξελίξεις των τελευταίων ετών, αναλυτές βλέπουν τους Γάλλους να πωλούν προοδευτικά περισσότερα οπλικά συστήματα εντός των ευρωπαϊκών συνόρων, με τις «ευρωπαϊκές» εξαγωγές των γαλλικών αμυντικών βιομηχανιών να αντιστοιχούν πια περίπου στο 30% επί του συνόλου… από εκεί που άλλοτε, προ δεκαετίας, δύσκολα ξεπερνούσαν το 10%.
Η συμφωνία για την πώληση των πρώτων 24 Rafale στην Αίγυπτο το 2015 αποτελεί, κατά κάποιους, τομή στην πορεία των εξελίξεων, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη μιας πορείας «απογείωσης» για το συγκεκριμένο μαχητικό αεροσκάφος της Dassault Aviation στις διεθνές αγορές.
Επικριτές της γαλλικών κινήσεων αναδεικνύουν ωστόσο και ένα άλλο στοιχείο, υπενθυμίζοντας τις ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ εξαγωγές αμυντικού υλικού προς τη Ρωσία στις οποίες είχε προχωρήσει η γαλλική πλευρά την περίοδο 2014 – 2021, μετά την Κριμαία δηλαδή και παρά το ευρωπαϊκό εμπάργκο, αξιοποιώντας τότε ως παραθυράκι το γεγονός ότι επρόκειτο για συμβόλαια που είχαν συναφθεί πριν από τα γεγονότα του 2014.