Σε παρουσίαση της πρότασης των Γάλλων για τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού προχώρησαν επιτελείς της εταιρείας “NAVAL”. Οι Γάλλοι δεσμεύονται ότι σε περίπτωση επιλογής της FDI, η πρώτη φρεγάτα θα παραδοθεί στο ΠΝ στις αρχές του 2025 η δεύτερη φρεγάτα θα παραδοθεί το 2027, η τρίτη το 2028 και η τέταρτη το 2029. Η πρώτη φρεγάτα θα ναυπηγηθεί στη Γαλλία, στις εγκαταστάσεις της “NAVAL” στη Τουλόν, και θα αποτελεί τη δεύτερη φρεγάτα αυτού του τύπου. Αυτό, κατά τους επιτελείς της εταιρείας, διασφαλίζει την ελληνική πλευρά και από τη πιθανότητα “παιδικών ασθενειών” που θα έχουν παρατηρηθεί στο πρώτο πλοίο. Για τις τρεις που θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα η “Naval” έχει ήδη έλθει σε επαφή με 63 ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα συμμετάσχουν στη διαμόρφωση της φρεγάτας και, σύμφωνα με τους Γάλλους, θα συμμετάσχουν στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και παραγωγή της γαλλικής εταιρείας. Οι Γάλλοι επιβεβαίωσαν και χθες ότι προτείνουν ως ενδιάμεση λύση τη φρεγάτα «Jean Bart» (κλάση Cassard) και το αντιτορπιλικό «Latouche-Tréville» (κλάση Georges Leygues).

Από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν κατά τη γαλλική παρουσίαση, συγκρατούνται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Θα φέρει 32 βλήματα Aster, ενώ θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις αναδυόμενες και μελλοντικές απειλές κατά τη διάρκεια ζωής του πλοίου (UAVs, Cyber, βαλλιστικούς πυραύλους, υπερηχητικούς πυραύλους, απειλές στελθ κάτω ή πάνω από την επιφάνεια του νερού).

Θα διαθέτει ραντάρ Thales SEA FIRE, πλήρως ψηφιακό ραντάρ με τέσσερις επίπεδες κεραίες που βασίζονται στην τεχνολογία AESA. Παρέχει πρόσβαση σε όγκο επιτήρησης αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων και είναι ικανό να ανιχνεύει «αόρατες» απειλές, από ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΑ ΟΧΗΜΑΤΑ έως υπερηχητικούς πυραύλους.

Στην FDI προσφέρονται ολοκληρωμένα συστήματα πυρός (Firing Chains). Οι πύραυλοί της, που συνδέονται με το ραντάρ SEAFIRE, έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να ανταποκρίνονται σε όλους τους τύπους πυραυλικών απειλών, ιδίως υπερηχητικών, και βρίσκονται σε χρήση από το Γαλλικό Ναυτικό αλλά και άλλα ευρωπαϊκά ναυτικά.

Επιπλέον, διαθέτει ένα πoλλαπλών πηγών και πλήρως διαλειτουργικό σύστημα πληροφοριών είναι απαραίτητο στα σημερινά σύνθετα  περιβάλλοντα. Τα συστήματα της FDI HN συνδυάζονται από το SETIS Combat Management System, προσφέροντας στο πλοίο μια πραγματική ικανότητα αντιμετώπισης  πολλαπλών απειλών χάρη στην ακρίβεια της απεικόνισης της τακτικής κατάστασης, η οποία είναι δυνατή χάρη στη συνεκτίμηση  δεδομένων από όλους τους αισθητήρες του πλοίου.

Η φρεγάτα FDI ναυπηγείται με σκοπό την απομόνωση του κινδύνου επέκτασης της βλάβης σε ολόκληρο το πλοίο, σε περίπτωση ατυχήματος ή πλήγματος. Το σύστημα πρόωσης, όλα τα κρίσιμα τμήματα επί του σκάφους, τα κέντρα δεδομένων και το τμήμα ελέγχου καταστροφών, έχουν περιορισμένη χρήση, αφού  το πλοίο χωρίζεται σε δύο ζώνες χωρισμένες από ένα διπλό στεγανό διάφραγμα ανθεκτικό στις επιπτώσεις των πυραυλικών επιθέσεων. Τα δύο κέντρα δεδομένων επί του σκάφους έχουν σχεδιαστεί γύρω από μια κατανεμημένη ψηφιακή αρχιτεκτονική τύπου cloud και επιτρέπουν την άμεση αναδιάρθρωση των συστημάτων του πλοίου σε περίπτωση ζημιάς κατά τη διάρκεια της μάχης.

Διαθέτει πλήρη σουίτα σόναρ (τροπίδας και ρυμουλκούμενο) «Thales Captas», ενώ οι τορπίλες MU90 παρέχουν τη δυνατότητα εξουδετέρωσης οποιουδήποτε τύπου υποβρυχίου στα πιο σκληρά περιβάλλοντα, σε ρηχά ή βαθιά νερά.