Η Φινλανδία έτοιμη για μια από τις πιο μεγάλες αγορές μαχητικών στα χρονικά
Το θέμα δεν έχει προσλάβει τη δημοσιογραφική κάλυψη που θα του «έπρεπε», τουλάχιστον όχι σε όλες τις γωνιές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς βέβαια αυτό να αναιρεί την αξία του: Η Φινλανδία ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μια από τις μεγαλύτερες και ακριβότερες αγορές μαχητικών αεροσκαφών που έχουν πραγματοποιηθεί στα ευρωπαϊκά χρονικά.
Εάν μάλιστα ισχύσει το χρονοδιάγραμμα που έχει παρουσιαστεί ως πιο πιθανό, τότε η συγκεκριμένη συμφωνία θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες: μέσα στον μήνα Νοέμβριο ή στις αρχές Δεκεμβρίου.
Το ντιλ των 12 δισ. δολ.
Οι Φινλανδοί ετοιμάζονται, πιο συγκεκριμένα, να ξοδέψουν περί τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ) για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών με τα οποία πρόκειται να αντικαταστήσουν τον στόλο των 62 «γερασμένων» F/A-18C and F/A-18D Hornet που επί του παρόντος διαθέτουν. Έως και το 2030, τα εν λόγω Hornet θα έχουν άλλωστε πια συμπληρώσει κοντά 30 χρόνια «δράσης».
Με το βλέμμα λοιπόν στραμμένο στο κοντινό μέλλον, το Ελσίνκι καλείται επί του παρόντος να επιλέξει το πολλαπλών ρόλων μαχητικό με το οποίο θα «πορευθεί» τις επόμενες δεκαετίες στο πλαίσιο του προγράμματος HX Fighter. Ενός προγράμματος για την ολοκλήρωση του οποίου εκτιμάται πως θα χρειαστούν 10 με 15 χρόνια. Στόχος των Φινλανδών: να αποκτήσουν έως και 64 νέα μαχητικά, ξεκινώντας από το 2025 και έπειτα.
«Τα μαχητικά δεν γίνεται να αντικατασταθούν από συστήματα επίγειας αεράμυνας και μη-επανδρωμένα εναέρια οχήματα […] Χρειαζόμαστε έναν ικανό αριθμό μαχητικών με ικανοποιητική ταχύτητα, εμβέλεια και δύναμη πυρός», εξηγεί στην ιστοσελίδα του το υπουργείο Άμυνας της Φινλανδίας.
Οι πέντε φιναλίστ
Όσο για τους πέντε φιναλίστ, αυτοί είναι: η (αμερικανική) Boeing με το F/A-18EF Super Hornet, η (επίσης αμερικανική) Lockheed Martin με το F-35 Lightning II, η γαλλική Dassault με το Rafale, το Ηνωμένο Βασίλιεο με το Eurofighter Typhoon, και η σουηδική Saab με το Gripen E/F.
«Δύο εταιρείες των ΗΠΑ, η Boeing και η Lockheed Martin, βρίσκονται στους φιναλίστ για μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες απόκτησης αεροσκαφών στην ιστορία της Ευρώπης, και αντιμετωπίζουν γαλλικό, βρετανικό και σουηδικό ανταγωνισμό», σημειώνει σε δημοσίευμά του το αμερικανικό Politico, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι διακομματική ομάδα Αμερικανών βουλευτών πιέζει τον Λευκό Οίκο (τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν εν προκειμένω) να «υποστηρίξει τις αμερικανικές προσπάθειες» ώστε το συγκεκριμένο μέγα-ντιλ να καταλήξει σε αμερικανικά χέρια («We are writing today concerning Finland’s fighter jet competition and to request the White House support U.S. efforts to win this race», υποστηρίζουν χαρακτηριστικά οι 15 Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές σε επιστολή τους).
Στο εν λόγω πλαίσιο, ο Τζέιν Σάλιβαν είχε όντως τηλεφωνική επικοινωνία τον Σεπτέμβριο με τον Φινλανδό ομόλογό του, ενώ επαφές με τη φιλανδική πλευρά είχαν τους περασμένους μήνες και άλλοι κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι: η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.
Και κορβέτες
Σημειωτέον πως παράλληλα με το φιλανδικό πρόγραμμα απόκτησης αεροσκαφών HX Fighter, «τρέχει» και το – ύψους περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων – πρόγραμμα Squadron 2020 (Laivue 2020) από το φιλανδικό πολεμικό ναυτικό για την απόκτηση τεσσάρων κορβετών πολλαπλών ρόλων, η ναυπήγηση των οποίων είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει μέσα στο 2022 από τη φιλανδική Rauma Marine Constructions (RMC) και τη σουηδική Saab.
Ξαναχτίζουν άμυνες με το βλέμμα στη Ρωσία
«Πανδημία και… Άμυνα: Οι στρατιωτικές δαπάνες γιγαντώνονται διεθνώς φανερώνοντας… διαθέσεις», γράφαμε τον περασμένο Μάρτιο στο Α&Δ, αναφερόμενοι στις «δυνάμεις που προχωρούν πια σε αύξηση των αμυντικών δαπανών τους προφανώς αξιολογώντας το διεθνές περιβάλλον ως περισσότερο ανταγωνιστικό σήμερα από ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν…».
«Η ρωσική επιθετικότητα ωθεί τους γείτονες να ξαναχτίσουν τις άμυνές τους», υπογραμμίζει η αμερικανική Wall Street Journal, κοιτώντας προς την πλευρά της Σουηδίας και όχι μόνο. Για τη Σουηδία ειδικότερα, είχαμε γράψει πολλά στο Α&Δ την περασμένη Άνοιξη (τεύχος Απριλίου), στο πλαίσιο άρθρου με τίτλο: «Δόγμα “Total Defense” από τη Σουηδία με κούρσα εξοπλισμών και το βλέμμα στη Μόσχα», ενώ και οι Φινλανδοί από την πλευρά τους δεν θα μπορούσαν μέσα σε ενα τέτοιο περιβάλλον-πλαίσιο παρά να εξοπλίζονται και εκείνοι, με το βλέμμα στραμμένο «παραδοσιακά» στη Ρωσία και τις κινήσεις της: κινήσεις όπως ήταν για παράδειγμα τα ρωσικά στρατιωτικά γυμνάσια που έλαβαν χώρα στη Βαλτική τον Αύγουστο του 2020 στο πλαίσιο τότε της διακλαδικής ρωσικής άσκησης Ocean Shield.