Στη φωτογραφία η Rafael (κατασκευάστρια των πολυσυζητημένων στην Ελλάδα Spike NLOS) έχει, εκτός όλων των άλλων, λανσάρει το ολοκληρωμένο anti-drone σύστημα με την ονομασία Drone Dome.

Μπορεί να είναι λιγότερα σε πλήθος από τα drones, τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν, και λιγότερο εντυπωσιακά, τουλάχιστον, εκ πρώτης όψεως. Μπορεί, για τους προαναφερθέντες λόγους σε έναν βαθμό, και να μην «συζητούνται» τόσο όσο τα drones στη δημόσια σφαίρα, ωστόσο τα αντι-drone (counter-drone) συστήματα πληθαίνουν και εξελίσσονται.

Εάν κρίνουμε, δε, από όσα έχουν παρουσιαστεί διεθνώς, σε κάποιες από τις πιο πρόσφατες εκθέσεις αμυντικού υλικού, στο Ντουμπάι για παράδειγμα (Dubai Airshow, Νοέμβριος 2021) και στο Αμπού Ντάμπι (IDEX, Φεβρουάριος 2021), τότε το ενδιαφέρον για όλα τα συστήματα που προορίζονται να αντιμετωπίζουν τα ολοένα ισχυρότερα drones αποκτά και εκείνο ολοένα μεγαλύτερη «ισχύ».

SkyDome

Η αμερικανική Fortem Technologies αναπτύσσει συστήματα (Counter Unmanned Aircraft Systems C-UAS) έγκαιρου εντοπισμού (detect), καταδίωξης (pursuit), αναχαίτισης (intercept), αλλά και κατάληψης (capture) με ειδικά δίχτυα (nets και drogue nets), μη-επανδρωμένων αεροχημάτων, όπως είναι τo SkyDome. Ο λόγος για ένα σύστημα που περιλαμβάνει το δικό του ραντάρ (TrueView), το δικό του μη-επανδρωμένο αερόχημα (DroneHunter), σειρά από κάμερες και, φυσικά, το δικό του λογισμικό.

Skylock

Το δικό του counter-drone σύστημα, με την ονομασία Skylock, έχει παρουσιάσει, όμως, και ο ισραηλινός όμιλος Avnon. Ο λόγος για ένα σύστημα το οποίο συνοδεύεται από κινητές πλατφόρμες (mobile anti-drone platforms), ραντάρ, συστήματα εντοπισμού αλλά και παρεμβολείς-jammers. Να σημειωθεί πως η Skylock/Avnon έχει παράλληλα λανσάρει και ένα φορετό (wearable) anti-drone στρατιωτικό γιλέκο, εξοπλισμένο με αισθητήρες και jammers.

To φορητό Dronebuster είναι ένα jammer που κρατιέται στα χέρια σαν τυφέκιο.

SkyKnight – DRONE DOME – λέιζερ

Για τις anti-drone δυνατότητές του ξεχωρίζει, όμως, και το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας SkyKnight που αναπτύσσει η εταιρεία Halcon από το Αμπού Ντάμπι σε σύμπραξη με τη γερμανική Rheinmetall. Μη-επανδρωμένα αεροσκάφη μπορεί να εξουδετερώσει ωστόσο κανείς και με τα high-energy συστήματα λέιζερ της αμερικανικής Raytheon Technologies (συστήματα που «κουμπώνουν» πάνω σε στρατιωτικά οχήματα), ενώ προς την ίδια κατεύθυνση -της με λέιζερ, δηλαδή, εξουδετέρωσης εχθρικών drones- έχει κινηθεί και η κρατική ισραηλινή RAFAEL Advanced Defense Systems. Η Rafael (κατασκευάστρια των πολυσυζητημένων στην Ελλάδα Spike NLOS) έχει, εκτός όλων των άλλων, λανσάρει και εκείνη το δικό της ολοκληρωμένο anti-drone σύστημα με την ονομασία Drone Dome που είχε παρουσιάσει και στη DEFEA, τον Ιούλιο του 2021, στην Αθήνα.

Σημειώνεται πως η αμερικανική Raytheon έχει παρουσιάσει, από το 2019, counter-drone συστήματα, όπως το Howler, ενώ ως ασπίδα θωράκισης ενάντια σε εχθρικά drones μπορεί να λειτουργήσει και το μη-επανδρωμένο αερόχημα Coyote της ιδίας εταιρείας.

Η Fortem Technologies αναπτύσσει συστήματα έγκαιρου εντοπισμού, καταδίωξης, αναχαίτισης, αλλά και κατάληψης μη-επανδρωμένων αεροχημάτων, όπως είναι τo SkyDome. Ο λόγος για ένα σύστημα που περιλαμβάνει το δικό του ραντάρ (TrueView), το δικό του μη-επανδρωμένο αερόχημα (DroneHunter), σειρά από κάμερες και, φυσικά, το δικό του λογισμικό.

Dronebuster – Smash 2000 Plus

Από τις Ηνωμένες Πολιτείες μας έρχονται όμως και άλλα αντι-drone εργαλεία, όπως -για παράδειγμα- το φορητό  Dronebuster, ένα jammer που κρατιέται στα χέρια σαν τυφέκιο. H ισραηλινή Smart Shooter (που ήταν, επίσης, παρούσα στην πρόσφατη DEFEA έχει λανσάρει το Smash 2000 Plus, ένα σύστημα (διόπτρα) σκόπευσης που προσαρμόζεται πάνω σε τυφέκια εφόδου, επιτρέποντας στον χρήση να βάζει στο στόχαστρο εχθρικά drones.

Για τις anti-drone δυνατότητές του, ξεχωρίζει το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας SkyKnight που αναπτύσσει η εταιρεία Halcon από το Αμπού Ντάμπι σε σύμπραξη με τη γερμανική Rheinmetall.

Καταρρίπτοντας drones

Κατά τα λοιπά, επί του πεδίου, ήταν Μάιος του 2021, όταν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν πως το σύστημα αεράμυνας της χώρας, το γνωστό Iron Dome («Σιδηρούς Θόλος») της Rafael Advanced Defense Systems, αναχαίτισε – για πρώτη φορά σε πραγματικές συνθήκες μάχης- ένα drone της οργάνωσης Χαμάς. Οι Ισραηλινοί έχουν, βέβαια, τα περασμένα χρόνια δοκιμάσει με επιτυχία και άλλους τρόπους εξουδετέρωσης εχθρικών drones. Ισραηλινά F-16 έχουν, επί παραδείγματι, καταρρίψει εχθρικά drones με πυραύλους αέρος-αέρος Python-5 (επίσης της Rafael). Ισραηλινά ελικόπτερα έχουν επίσης καταρρίψει μη-επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ το καλοκαίρι του 2018 πύραυλος Patriot των Ισραηλινών είχε πλήξει drone προερχόμενο από τη Συρία. Παράλληλα, όπως προαναφέρθηκε, η χρήση λέιζερ έχει επίσης δοκιμαστεί με επιτυχία από τους Ισραηλινούς στο πεδίο των anti-drone επιχειρήσεων με τις Rafael και Elbit Systems να προχωρούν στην ανάπτυξη συστημάτων λέιζερ).

Ωστόσο, σύμφωνα με ισραηλινά δημοσιεύματα, έχουν δοκιμαστεί επιτυχώς και άλλοι τρόποι που κρατούνται προς το παρόν απόρρητοι, ενώ παράλληλα και το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας, το Iron Dome δεν σταματά να αναβαθμίζεται, εκσυγχρονίζεται και ενισχύεται προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικότερα στις απειλές. Ποιες απειλές; Δυνάμεις, όπως είναι εκείνες της Χαμάς, του Ιράν αλλά και των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, παρουσιάζονται να έχουν εντάξει και drones τα τελευταία χρόνια στο οπλοστάσιό τους. Μεταξύ αυτών, φθηνά και, ως εκ τούτου, αναλώσιμα μοντέλα σχετικά μικρών σε μέγεθος μη-επανδρωμένων αεροσκαφών τα οποία χρησιμοποιούν ως «καμικάζι» σε αποστολές «αυτοκτονίας», φορτώνοντάς τα δηλαδή με εκρηκτικά και στέλνοντάς τα να (αυτο)καταστραφούν πάνω σε εχθρικούς στόχους. Η Χαμάς έχει συγκεκριμένα ένα drone το οποίο ονομάζει Shehab, ενώ οι Ιρανοί έχουν το δικό τους drone ονόματι Ababil και οι αντάρτες Χούθι το Qasef.

Οι Αμερικανοί δοκιμάζουν πλέον σειρά από anti-drone συστήματα, όπως τα LMADIS (φωτογραφία), FS-LIDS, CORIAN και NINJA.

Νέες κινήσεις από ΗΠΑ

Όσο για τις ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών, διαθέτουν πλέον μια νέα στρατηγική αντιμετώπισης των μη-επανδρωμένων απειλών, η οποία παρουσιάστηκε από το αμερικανικό Πεντάγωνο τον Ιανουάριο του 2021 υπό τον τίτλο «Counter-Small Unmanned Aircraft Systems Strategy». Υφίσταται δε μια καθ’ ύλην αρμόδια διεύθυνση εντός του στρατού των ΗΠΑ, εν προκειμένω το Γραφείο Joint Counter-small Unmanned Aircraft Systems Office (JCO) που συστάθηκε επισήμως στις αρχές του 2020. Υπό την καθοδήγηση και τις εντολές του εν λόγω Γραφείου, οι Αμερικανοί δοκιμάζουν πλέον σειρά από anti-drone συστήματα, όπως τα LMADIS, FS-LIDS, CORIAN και NINJA.

Μη-επανδρωμένα αεροσκάφη εξουδετερώνουν και τα high-energy συστήματα λέιζερ της αμερικανικής Raytheon Technologies που «κουμπώνουν» πάνω σε στρατιωτικά οχήματα.