Του Γιώργου Ξ. Πρωτόπαπα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να κερδίσει μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση και να γίνει ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας με εκτελεστικές εξουσίες. Ο Ερντογάν πέτυχε να υλοποιήσει τις προσωπικές του φιλοδοξίες και έχει τη δυνατότητα να προωθήσει το όραμα της «νεο-Οθωμανικής Αυτοκρατορίας». Η προεκλογική εκστρατεία του βασίστηκε σε εθνικιστικές «κορώνες» και σε πόλωση με στόχο τις ψήφους των θρησκευόμενων εθνικιστών και των υπερεθνικιστών πολιτών. Τελικά, το αποτέλεσμα των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών τον δικαίωσε, καθώς επανεκλέχτηκε από τον πρώτο γύρο.

Ωστόσο η επόμενη μέρα των εκλογών εμφανίζει και κάποιες ιδιαιτερότητες καθώς αφήνει μια Τουρκία διχασμένη και μια πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση βασισμένη στη συνεργασία του Ερντογάν με το MHP, το κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ο Ερντογάν επανεκλέχτηκε, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, με ποσοστό 52,6% ,ενώ ο βασικός του αντίπαλος, Μουχαρέμ Ιντζέ, συγκέντρωσε ποσοστό 30,6%. Παράλληλα, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος απόκτησε πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση καθώς η συνεργασία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP– 42, 6%) και του Κινήματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP- 11,1%) συγκέντρωσε συνολικά 344 έδρες σε σύνολο 600 εδρών (295 και 49 αντίστοιχα). Τη δεύτερη θέση πήρε, όπως αναμενόταν, το κοσμικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) με 22,6% (146 έδρες). Ταυτόχρονα στην Εθνοσυνέλευση εισήλθαν ακόμα το φιλο-κουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) με 11,7 % (67 έδρες) και το νεοϊδρυθεν εθνικιστικό «Καλό Κόμμα» με 10% (43 έδρες). Επιπροσθέτως, το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες ανήλθε σε 86.3% δείχνοντας οι πολίτες έχουν άποψη για την πολιτική και θέλουν να τη διαμορφώνουν.

TΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ «Α&Δ» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ.