Του Σέργιου Μελαχροινού*

Οι αγορές μετοχών το 2025 έκλεισαν σχεδόν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, καταγράφοντας σημαντικά κέρδη ακόμα μια χρονιά και πιστοποιώντας την ισχυρή μακροπρόθεσμη ανοδική τάση στις αγορές μετοχών που ξεκίνησε το 2009.

Αποδόσεις Αμερικανικών αγορών μετοχών το 2025

Οι δείκτες της συνολικής αγοράς, όπως ο S&P 500 για παράδειγμα, είναι σταθμισμένοι με τη κεφαλαιοποίηση των εταιρειών που περιέχονται σε αυτούς.

Η εξαιρετικά μεγάλη κεφαλαιοποίηση των γνωστών εταιρειών τεχνολογίας έχει ως αποτέλεσμα οι μετοχές τους να οδηγούν το δείκτη και να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Όμως, όπως θα δούμε παρακάτω, ο μεγάλος κερδισμένος του 2025 δεν είναι η τεχνολογία.

Αποδόσεις επιμέρους κλαδικών ETF το 2025

Το ETF που ακολουθεί τον κλάδο τεχνολογίας το 2025 είχε άνοδο 24,96%, αποδίδοντας περίπου 6,89% καλύτερα από τον S&P500. Ωστόσο, τα περισσότερα κέρδη τα προσέφερε ο κλάδος των εταιρειών Αμυντικής και Διαστημικής τεχνολογίας. Το ΕTF του κλάδου, μόνο για το 2025, είχε άνοδο 49,15% σχεδόν διπλάσια από το Etf του κλάδου τεχνολογίας!

Το ερώτημα που γεννάται, λοιπόν, είναι ποιες μπορεί να είναι οι προοπτικές του 2026;

Απάντηση στο ερώτημα τι θα κάνουν οι αγορές το 2026 δεν υπάρχει. Προβλέψεις δεν γίνονται. Οι αγορές είναι μηχανισμοί με αμέτρητες και απρόβλεπτες παραμέτρους.

Η πεποίθηση, από την πλευρά των επενδυτών, ότι μπορούν να διαβάσουν τις αγορές και να τις ερμηνεύσουν καλύτερα από ό,τι η πλειοψηφία οδηγεί σε μία επικίνδυνη βεβαιότητα που συνήθως κοστίζει.

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να παρατηρούμε τι κάνει η αγορά και να μη επιμένουμε σε αυτό που νομίζουμε ότι θα κάνει. Επίσης, έχει ενδιαφέρον να παρατηρούμε τις εκτιμήσεις και τις θέσεις που έχουν οι ισχυροί συμμετέχοντες στην αγορά.

Η αγορά μετοχών, όπως αποτυπώνεται από το δείκτη NYSE τα 20 τελευταία έτη.

Η αγορά μετοχών, όπως αποτυπώνεται από το δείκτη NYSE από τον πυθμένα του 2009 και μετά, παρουσιάζει σταθερά μακροχρόνια ανοδική τάση. Η παγκόσμια ανάπτυξη δημιουργεί συνεχώς αυξανόμενες προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη και τις τιμές των μετοχών.

Επιπλέον, η αυξημένη προσφορά χρήματος βρίσκει διέξοδο σε αντιπληθωριστικά περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές των κερδοφόρων εταιρειών. Οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών πιέζει τους καταναλωτές, αλλά ευνοεί τα μεγέθη των εταιρειών.

Οι πωλήσεις των εταιρειών δεν εκφράζονται σε μονάδες προϊόντων, αλλά σε χρήματα. Αντίστοιχα, και τα κέρδη τους εκφράζονται σε χρήματα που έχουν χάσει μέρος της αγοραστικής τους δύναμης.

Συνεπώς, οι αποτιμήσεις των εταιρειών των οποίων οι πραγματικές αξίες αυξάνονται, αντί να μειώνονται θα πρέπει να εκφραστούν σε όλο και περισσότερα υποτιμημένα χρήματα. Ο πληθωρισμός διαχρονικά είναι ο καλύτερος φίλος των χρηματιστηρίων.

Ο συνδυασμός δε πληθωρισμού και οικονομικής ανάπτυξης είναι το καλύτερο καύσιμο για την αγορά μετοχών.

Όπως παρατηρούμε στο παραπάνω γράφημα, η μεταβλητότητα στις τιμές των μετοχών είναι έντονη σε περιόδους έκτακτων δυσμενών γεγονότων.

Οι αγορές όμως ξεπερνούν πάντα τις κρίσεις και καταγράφουν νέα υψηλά τα οποία είναι από 15% έως 25% πάνω από τα προηγούμενα. Κάθε πτωτική κίνηση σταμάτησε στα επίπεδα της προηγούμενης κορυφής με μοναδική εξαίρεση την περίοδο του Covid, όπου για λίγες εβδομάδες η αγορά κινήθηκε χαμηλότερα από τα επίπεδα της κορυφής του 2015.

Με την οπτική αυτή, το 2025 έχει ξεκινήσει ένας νέος ανοδικός κύκλος ο οποίος έχει οδηγήσει το δείκτη NYSE 9,6% πάνω από την κορυφή του 2024.

O κύκλος αυτός είναι σε εξέλιξη και -για όσους τοποθετούνται στα τρέχοντα επίπεδα- ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν είναι μια πιθανή υποχώρηση των τιμών κατά 9,6%.

Αντίστοιχα, το μέγιστο προσδοκώμενο κέρδος είναι η πιθανή επίτευξη νέας κορυφής 25% πάνω από την κορυφή του 2024, δηλαδή προσδοκώμενο κέρδος 15,4%.

Ο λόγος πιθανού κέρδους προς πιθανή ζημία είναι 1,6 προς 1 που -με τη προϋπόθεση προσεκτικών χειρισμών- θεωρείται αποδεκτός. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι όποια διόρθωση τιμών δημιουργεί ευκαιρίες και αυξάνει το λόγο πιθανού κέρδους προς πιθανή ζημία.

H διόρθωση των τιμών προκύπτει από γεγονότα και συνθήκες που αυξάνουν την αποστροφή στον κίνδυνο, οπότε οι επενδυτές απαιτούν μεγαλύτερο risk premium, για να αγοράσουν μετοχές.

Οι περισσότεροι επενδυτικοί οίκοι στις προοπτικές τους για το 2026 αναφέρουν περιθώριο ανόδου από 10% έως και 20%! Με τα σημερινά δεδομένα το σενάριο αυτό δείχνει πιθανό αλλά κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει το απρόοπτο και την επίδρασή του στην αγορά.

Το σενάριο, που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την αγορά και να δημιουργήσει έντονη διάθεση πωλήσεων για κατοχύρωση κερδών, θα ήταν ένας συνδυασμός ύφεσης και αυξημένων επιτοκίων.

Σύμφωνα με τη JP Morgan η πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ για το 2026 είναι 35%, ενώ η πιθανότητά ανάπτυξης είναι 65%. Όσον αφορά τα επιτόκια, το 2026 θεωρείται το έτος κατά το οποίο ολοκληρώνεται ο κύκλος των μειώσεων επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες στις ΗΠΑ και την ευρωπαϊκή ήπειρο και όχι έτος ανόδου των επιτοκίων.

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ εκτιμούν ότι τα επιτόκια του euro θα είναι αμετάβλητα το 2026. Την ίδια άποψη εκφράζουν και οι περισσότεροι οικονομολόγοι, καθώς, σύμφωνα με έρευνα του Reuters, εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα το 2026 και το 2027.

Στις αρχές του Δεκεμβρίου 2025, η Fed στις ΗΠΑ έδωσε σήμα για μια μόνο μείωση το 2026, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας ξεκαθάρισε μετά τη μείωση του Δεκεμβρίου ότι ο ρυθμός με τον οποίο θα μειώνει το κόστος δανεισμού στο μέλλον θα επιβραδυνθεί.

Κανείς, λοιπόν, δεν μίλησε για αύξηση επιτοκίων.

Η εικόνα ενός ελεγχόμενου πληθωρισμού, με ήπια ανάπτυξη στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και με πιο ισχυρή ανάπτυξη στη Κίνα και τις αναδυόμενες αγορές, δεν φαίνεται να αλλάζει το 2026. Με την εικόνα αυτή, δεν αναμένουμε μεταβολή στην μακροχρόνια ανοδική τάση των μετοχών.

Το ενδιαφέρον στοιχείο της αγοράς μετοχών είναι οι κλάδοι που θα υπεραποδώσουν και αυτοί που θα υστερήσουν.

Οι περισσότεροι αναλυτές για το 2026 αναμένουν σταθερές ή περιορισμένες αποδόσεις για τους πιο «παραδοσιακούς» κλάδους, όπως η βιομηχανία, ο χρηματοπιστωτικός τομέας και η ενέργεια, ενώ αντίθετα αναμένουν υπεραποδόσεις στον κλάδο τεχνολογίας και ΑΙ.

Η αγορά εξαρτάται πλέον υπερβολικά από τον κλάδο τεχνολογίας και από οτιδήποτε σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ένα σοβαρό παράγοντα κινδύνου, ο οποίος ενισχύεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι οι λεγόμενες «Magnificent 7» (δηλαδή, οι Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet (Google), Meta, Nvidia και Tesla) έχουν σημαντική επιρροή στην κεφαλαιοποίηση και στις αποδόσεις του δείκτη S&P 500. Σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα, οι Magnificent 7 αντιπροσωπεύουν περίπου το 35% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του S&P 500.

Έχουν αρχίσει πλέον να ακούγονται όλο και περισσότερες φωνές που εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το γεγονός αυτό.

Για παράδειγμα, οι αναλυτές της εταιρείας επενδύσεων και διαχείρισης κεφαλαίων GMO (Grantham, Mayo, Van Otterloo & Co. LLC), που διαχειρίζεται $70 δις, προειδοποιούν για πιθανή αρνητική απόδοση των βασικών δεικτών το 2026 λόγω υπερεκτιμημένων μετοχών τεχνολογίας και πιθανών διορθώσεων σε αυτές.

Αιφνίδια μεταβλητότητα στα χρηματιστήρια μπορούν να προκαλέσουν, επίσης, πολιτικοί παράγοντες, όπως εκλογικά αποτελέσματα ή σημαντικές διεθνείς κρίσεις.

Πάντως, η μεγάλη εικόνα της αγοράς, που διογκώνεται κυρίως λόγω της υπερβάλλουσας ρευστότητας και του πληθωρισμού, δεν φαίνεται να μεταβάλλεται οριστικά το 2026.

Ένας επιπλέον παράγοντας κινδύνου για την αγορά είναι ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες σε αυτή είναι αισιόδοξοι για τη μελλοντική εξέλιξη των τιμών. Στο παρελθόν, όποτε συνέβη αυτό, πλησιάζαμε σε κορυφή των τιμών.

Ευχόμαστε ολόψυχα το 2026 να είναι μια καλή και αποδοτική χρονιά.

 

  • Ο κ. Μελαχροινός είναι πιστοποιημένος χρηματιστηριακός αναλυτής, Διαχειριστής Χαρτοφυλακίων.